Animerecensie: The Promised Neverland – Seizoen 1

De afgelopen tijd probeer ik steeds meer wat anime erbij te pakken. Netflix heb ik ondertussen een beetje uitgespeeld, dus nu ga ik steeds meer richting Crunchyroll en Wakanim waar je gratis en legaal anime kan kijken. The Promised Neverland is een anime waar ik zo veel goede verhalen over hoorde, dus deze wilde ik uitproberen. In januari 2021 zou ook het tweede seizoen starten, dus dan kon ik goed bijspringen! Is deze anime de hype waard?

In 2045 woont de elfjarige Emma in een weeshuis met tientallen andere kinderen tot twaalf jaar oud. Ze mogen de hele dag spelen en hebben een liefdevolle ”moeder”. Emma, Ray en Norman zijn slimme kinderen en kunnen met testen de hoogste scores halen. Ze mogen alleen niet over muren die het terrein van het weeshuis omringen, en ze mogen al helemaal niet langs de poort. Op een avond horen de kinderen dat Conny, een zesjarig meisje, geadopteerd gaat worden. Conny verlaat het huis, maar ze heeft haar konijnenknuffel achtergelaten. Emma en Norman besluiten de knuffel naar Conny te brengen, die met ”moeder” mee is gegaan naar de poort. Daar komen ze tot de ontdekking dat een adoptie betekent dat je wordt vermoord, door gruwelijke monsters… Emma wordt bijna twaalf, en als je twaalf bent vertrek je sowieso van het weeshuis… Kan Emma ervoor zorgen dat alle kinderen ontsnappen zodat ze hun afschuwelijke noodlot kunnen vermijden?

Bron: Film

The Promised Neverland is een beklemmende anime waar een uitweg haast niet mogelijk lijkt te zijn. Wanneer Emma erachter komt dat elk kind op het weeshuis uiteindelijk wordt vermoord, probeert ze een plan op te zetten zodat ze met iedereen kan ontsnappen. Dit is niet simpel, want de weeskinderen wonen in een gevangenis. Ze hebben een bos rond het weeshuis, maar uiteindelijk komen ze bij een hoge massieve muur terecht waarbij omhoog klimmen niet te doen is. Daarbij is de moeder van het weeshuis erg oplettend en houdt ze iedereen in de gaten. Emma en haar vrienden moeten doen alsof er niks aan de hand is, terwijl ze de bloederige waarheid achter het weeshuis weten. Hun situatie is uitzichtloos, waardoor je als kijker in spanning meekijkt met de ontsnappingspoging van de kinderen.

Bron: ReelRunDown

De animatiestijl vond ik ook erg prettig met heldere kleuren. Ik had nog weinig gezien van animatiestudio CloverWorks, maar het beviel me enorm. De schattige gezichten van de kinderen zijn een sterk contrast met de angstaanjagende monsters die achter de poort wonen en de moeder is erg creepy, ondanks haar lieve uiterlijk. Heftige scènes zijn iets grauwer, waardoor de sfeer grimmig wordt afgebeeld. De kinderen zijn goed uit elkaar te houden en het mysterie rondom het weeshuis en de wereld buiten de muur houdt je nieuwsgierig.

Richting het einde van het eerste seizoen (bestaande uit twaalf afleveringen) lopen de spanningen hoger op en was ik vastgekluisterd aan mijn beeldscherm. Ik was verbaasd over alle plotwendingen die voorbij komen, ondanks de uitzichtloze situatie kunnen Emma en haar vrienden toch stappen zetten naar een betere toekomst. En dit is nog maar het begin, want na het eerste seizoen wil je meteen door met het tweede seizoen! De manga is al erg ver, dus de makers hebben nog genoeg materiaal om meer afleveringen te maken. Ik ga het in ieder geval wekelijks volgen, want deze anime is er eentje om in de gaten te houden!

1 reactie

  1. Wow! Spannend én creepy.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.