Claymore

Na mijn bezoekje aan Animecon werd ik een grote fan van anime. Deze Japanse series zijn af en toe maar al te gaaf en ik wilde veel anime gaan kijken, vooral de bekende anime die je toch wel gezien moet hebben. Een vriend van mij (een mede-otaku) had de box van Claymore. Ik hoorde hier al goede verhalen over, dus ik mocht deze dvd’s van hem lenen waardoor ik de serie kan zien.

Sterke dames, maar o zo ruige monsters

Het verhaal speelt zich af in een middeleeuwse wereld die bedreigt wordt door Yoma’s. Yoma’s zijn monsters die menselijke ingewanden eten. Ze zijn een bedreiging voor het volk. Claymore, een persoon die wat vlees van een Yoma in zich heeft, is dus half monster en half mens en strijdt tegen de Yoma. Claymore zijn gecreëerd door een geheime organisatie. Claire is één van de Claymore. Er zijn er in totaal 47 en het nummer is de rang van de Claymore. Rang 1 is het sterkst, rang 47 het laagst. Claire is rang 47, de laagste onder de Yoma, wat ook een reden heeft. Claymore’s zijn lange vrouwen met lichtblond haar en zilveren ogen. Ze maken gebruik van hun Yoma-superkrachten, maar als ze er teveel gebruik van maken, kunnen ze zelf zo’n afgrijselijk monster worden. Je volgt Raki, een jongen die zijn familie is kwijtgeraakt door Yoma en Claire, de laagste Claymore die een opdracht wil vervullen…

Claymore is een anime van 26 afleveringen, waar je makkelijk doorheen gaat. Zelf keek ik deze anime binnen twee dagen uit. Claymore zit vol spanning en vele bloederige gevechten. De vrouwelijke strijders vechten tegen vreselijke monsters en wanneer de Claymore zelf in een monster veranderen, zien ze er ook schokkend uit. De afleveringen worden gepaard met flashback met achtergrond van Claire, waardoor je steeds meer weet over Claire en waarom ze bepaalde handelingen verricht. De Claymore zien er redelijk hetzelfde uit, ze zijn vooral uit elkaar te houden door hun verschillende haarstijlen. Dit is misschien even moeilijk, maar als je gewoon veel afleveringen achter elkaar ziet, kan je ze zeker uit elkaar houden. De Yoma vond ik echt afschuwelijk en ze zien er bloeddorstig uit, die wil je absoluut niet tegenkomen in een donker steegje! Ze lieten zeker een indruk om me achter, wat kan resulteren op een aantal dagen niet goed kunnen slapen…

 

Grauw kleurgebruik, strijd voor menselijkheid

De anime is wat aan de grauwe kant. Er wordt veel gebruik gemaakt van de kleuren wit, grijs en rood (voor al het bloed dat wordt vergoten…). In het begin vond ik dat wat jammer, maar het is wel een goede toevoeging voor het verhaal, aangezien het nou niet de meest vrolijke serie is. Het wist me dus wel steeds meer aan te spreken. Waar ik wat minder tevreden mee was, was de muziek. Of het was overdreven muziek die wat weg had van metal, of irritante piepjes en bonken, ik vond het zelf erg storend.

Een grote thema in het verhaal was de strijd voor menselijkheid. Als Claymore hun krachten te veel gebruiken, zullen ze veranderen in Yoma en zullen ze er afschuwelijk uitzien. Claymore moeten er dus alles aan doen om hun menselijkheid te behouden. Vooral aan het eind werd dit een groot issue en behandelt Claymore onderwerpen zoals liefde, trouw, wraak en vergevingsgezindheid.

 

Toch niet iets voor mij

Ik heb zeker genoten van Claymore, het is een spannende serie waarbij je onwijs veel krijgt te weten over het hoofdpersonage Claire. Ook andere personages hebben een verleden die goed wordt uitgewerkt. Knappe vrouwen, bloeddorstige gevechten, een middeleeuws magisch wereld, wat wil je nog meer Joost? Ach, Claymore was het net niet voor mij. Een goede serie is het zeker, maar ik kon me niet helemaal vinden in al die monsters, de enige nog smeriger dan de ander. Daarbij werd er echt onwijs veel bloed vergoten, meer dan eigenlijk nodig was. Daarnaast vond ik het einde iets te voorspelbaar (wel op een goede manier, want ik heb wel het einde gezien wat ik voor ogen had), maar het werd wel wat afgeraffeld. Ik snap zeker dat deze anime erg bekend is en dat deze serie ook is ingesproken door Engelse stemmen, maar het was niet helemaal ”my cup of tea”. Voor de rest ben ik wel blij dat ik deze serie heb gezien en ik kijk uit naar de volgende Japanse series die ik ga aanschouwen!

Heb jij Claymore al gezien?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.