Evenement: YA Boekverslinders Leesclub in Silvester Zoetermeer lazen ”De hemel in het ijs”

Leesclubs zijn een ontzettend leuke manier om je boekenliefde te uiten samen met andere boekenliefhebbers. Ik heb al meerdere leesclubs bezocht, maar die van Silvester in Zoetermeer vond ik vorig jaar erg leuk. Strakke voorbereiding, interessante voorbereiding en fijne interactie met alle leesclubleden. Dit jaar zou deze leesclub wat aanpassingen krijgen. De leesclub begint nu op de vrijdag vanaf 19.00, maar er is ook een nieuwe begeleider van de leesclub, namelijk ik! Ontzettend tof om te doen, dus vrijdag 5 oktober was ik in Zoetermeer om te kletsen over ”De hemel in het ijs” van Adrienne Young.

 

Eerst begonnen we een beoordeling te geven aan het boek en korte punten op te schrijven over onze mening. De helft had het boek uitgelezen, de andere helft was halverwege. We wisten in ieder geval alles spoilervrij te houden, dus dat was voor de lezers erg fijn. De gemiddelde beoordeling voor het boek waren 3.8 sterren, een prima score dus! Mensen vonden vooral de hoeveelheid aan achtergrondinformatie erg fijn, aangezien er veel beschrijvingen worden gegeven over het leven als Viking. Ook was het boek verhelderend, want het gaat er best ruig aan toe, heel anders dan de normale YA-boeken. Het tijdperk was een pluspunt aan het boek, je leest niet vaak boeken over de Vikingen! Een zwaktepunt vonden we de voorspelbaarheid van het boek, aangezien het wel wat wendingen had die de meeste YA ook had.

Ik begon met de vraag of historische boeken een hype kunnen worden. Iedereen had daar wel zijn twijfels over. Meestal begint een genre met een knaller van een boek en komen erna boeken die erop lijken (zoals Twilight die de vampierhype startte, De Hongerspelen die de dystopische boeken populair maakte en The Fault in our Stars die de weg naar contemporary leidde). Naast De hemel in het ijs heb je nog Onverschrokken als historisch boek, maar dat boek was geen hype.

Maar wat voor boeken over het verleden zouden we willen zien? Al snel kwamen we op het Oude Egypte en boeken over piraten. Ook zou het verleden van de wereldoorlogen interessant zijn. Loopgravenheld is pas uitgekomen en gaat over de Eerste Wereldoorlog, terwijl Blossom Books in januari komt met een boek over de Tweede Wereldoorlog. Zulke boeken komen er dus aan, wie weet wordt het nu wel een hype!

Ik vond zelf dat de verwachtingen van het boek anders waren dan de werkelijkheid. Ik verwachtte in het begin een avontuur vol Noorse mythologie, maar dit kwam juist niet aan bod (de goden waren ook niet echt), meer leden van de leesclub hadden dit ook. Ook zouden we wel meer willen weten over de Aska. De Riki-stam is namelijk vol beschreven, terwijl we eigenlijk weinig weten over de Aska.

Daarbij vonden we het geweld in het boek wel meevallen. Het is er vooral in hoge pieken, maar meer dan de helft van het boek is vrij rustig. Adrienne Young is nog van plan om een companion novel te schrijven over dit verhaal, waarbij je dus meer informatie krijgt over de personages en plekken. Voor ons is dat iets overbodig, aangezien het verhaal al genoeg details vertelt over de personages en het leven van een Viking, maar wie weet is het boek juist interessant!

Vervolgens kletsten we nog lekker door over vele boeken en hadden we het nieuwe boek uitgekozen, namelijk Truth or Dance van Chinouk Thijssen! Waarschijnlijk komt de volgende leesclub in november, de exacte datum en details zullen nog volgen. Zou je er bij willen zijn? Stuur mij dan vooral een berichtje, dan hou ik je op de hoogte!

 Wat vond jij van ‘De hemel in het ijs’?

3 reacties

  1. Leuk artikel! 🏴?

  2. Een campanion novel is geen extra achtergrondinformatie,hoor! Het is een boek in dezelfde wereld, maar met andere personages. 🙂

    1. Oeh, dat wist ik niet! 🙂 Dat maakt het wel interessant! 😀

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.