Filmrecensie: Boy 7

Vorige week ging ik samen met wat vrienden naar de voorvertoning van Boy 7. Donderdag draait de film in de bioscoop en wij konden hem dus eerder zien met achteraf een Q&A en foto met twee acteurs. Aangezien ik drie vrienden heb meegenomen (waarvan 2 het boek nog niet hadden gelezen), hebben zij ook meegedaan aan de recensie. Dit is een multi-recensie dus! Hierdoor worden er veel meer kanten belicht over de film dan dat ik zelf kan doen, dus bedankt Mariëlle, Ruben en Yvonne voor de hulp! We hadden de film kunnen zien in Pand Noord in Amsterdam (waar toevallig ook uitgeverij Clavis is). We kregen als ontvangst nog een hapje en een drankje en de film kon beginnen!

Boy 7 gaat over een jongen die wakker wordt en zich niks herinnert. Het enige wat hij heeft, is een tas met daar wat spullen in. Hij werd wakker in de metro en vlucht weg voor de politie samen met een meisje, die ook haar geheugen kwijt is. Samen proberen ze erachter te komen wat er precies is gebeurd.

Boek v.s. Film

Joost: Ik wist al dat de film veel zou verschillen met het boek, dus dat hield ik in ieder geval in mijn achterhoofd. Er waren inderdaad veel verschillen met het boek, waarbij ik sommige punten wel een verbetering vond. Ten eerste is er veel meer aandacht besteed aan de setting en plaats van het verhaal. In het boek speelt alles zich af in de VS, in de film speelt het verhaal zich af in Nederland en is het een politiestaat geworden. Het had een futuristisch randje, en dat beviel me wel! Helaas was wel de zoektocht naar de kluis compleet weggelaten en kreeg Sam al snel zijn notitieboekje met zijn verhaal erin. Daarbij was er ook romantiek in de film, wat naar mijn idee niet had gehoeven. Ik had het idee dat dit puur in de film was, omdat dat ”hoort”. Ook zijn er wat veranderingen qua personages, Lara is bijvoorbeeld ook haar geheugen kwijt en heeft samen met Sam in het internaat gezeten.

Yvonne: De film was echt totaal anders dan het boek. Het begint al met de locatie: Amerika versus Nederland. Dat was apart, maar niet zo zeer storend. In de film zat echter veel meer een Divergent-vibe dan in het boek. Strijd tegen de overheid, de hoofdpersoon is speciaal, iedereen wordt een soort zombie behalve de hoofdpersoon, een liefdesverhaal tussen twee speciale personages en blablabla. Achteraf vind ik dat wel een beetje storend. Wat ik miste in de film was de hele zoektocht naar de kluis (daar gaat nota bene het halve boek over). Het boek en de film zijn allebei leuk, maar je moet ze niet met elkaar vergelijken.

Cast

Joost: De cast vond ik leuk! Matthijs speelde een goede Sam en hij had ook wel het uiterlijk van Sam die is geschreven in het boek. Tycho als agent Zero vond ik ook fantastisch, hij zag er puur evil uit! Het enige waar ik me wat aan stoorde was het Vlaamse accent van Lara (Ella June Henrard). Niet dat een Vlaamse accent slecht is, maar het was even wennen om dit te horen tussen alle Nederlandse stemmen. Het verhaal moet zich afspelen in Nederland, waardoor ik wat verward was. Halverwege de film raakte ik er wel aan gewend!

Yvonne: De cast vond ik, zeker voor een Nederlandse film, prima te doen. De hoofdpersoon, onze grote vriend Matthijs, speelde erg sterk. Zijn mimiek was af en toe echt prachtig. Die jongen weet wat hij aan het doen is. Zero is echter mijn favoriete personage. Die man had echt overredingskracht en straalde bad-ass uit.

Marielle: Ik vond de acteurs goed gecast. Ik hou meestal niet van Nederlandstalige films, maar deze vond ik erg goed. Ik vond Renée Soutendijk, die Vermunt speelt, erg goed. Ik kreeg de kriebels van die vrouw. En niet de goede. 😉

Ruben: De cast was goed uitgekozen. Ik vond ook dat ze het goed deden. Een acteur die er voor mij persoonlijk uitsprong was eigenlijk gewoon Matthijs, want ik vond het wel mooi hoe hij uitspeelde hoe je van onwetend naar “alleswetend” kan gaan.

Personages

Joost: De personages in de film waren naar mijn idee goed neergezet. Opnieuw, de romantiek was overbodig, maar afgezien daarvan waren de personages goed neergezet. Sam is een strijdlustige jongen, Zero een kwaadaardige schurk en en Yannick Jozefzoon als Louis is een grappig en optimistische jongen. Iedereen had wel zijn eigen achtergrond, de personages waren zeker geslaagd! Wel was Sam wat tegenstrijdig, maar de uitleg laat ik het liefst over aan Yvonne en Mariëlle, die dit wel leuk hebben weten te verwoorden.

Yvonne: De personages waren af en toe erg tegenstrijdig. Neem bijvoorbeeld Sam. Deze jongen kan computers hacken alsof hij een eenvoudige sudoku zit te maken, maar als hij probeert te ontsnappen heb je nog nooit zo’n luide neushoorn de trap af horen denderen. Het zorgde wel voor extra spanning, dat moet ik toegeven. Ik zat op het puntje van m’n stoel en dacht de hele tijd: “Er komt iemand aan. Het kan niet anders dan dat minstens zes bewakers dit gehoord hebben. Volgens mij staat er eentje achter je, Sam. Sam? Sam?! Sam, draai je om en wees toch eens zachtjes!” Sam was dus een gecompliceerde mix van intelligent en onnozel.

Mariëlle: Ik vond Sam nogal naïef. Hij is super intelligent, maar wel oerdom. Als je aan het ontsnappen bent moet je vooral geen aandacht trekken. Heel het gebouw wakker schreeuwen valt onder de aandacht trekken. -.- En in de grotemensenwereld is alsjeblieft geen toverwoord meer. Dus heel lief vragen of Lara weer normaal doet en uit de roes komt van de chip is ook niet erg intelligent. De rest van de personages waren wel cool. Zero was ook onwijs gaaf. Wel slecht en creepy, maar wel gaaf.

Ruben: De personages over het algemeen waren wel leuk, maar het was inderdaad wel echt zo dat Sam echt domme keuzes maakte af en toe. Toen hij ging ontsnappen midden in de nacht ging hij bijvoorbeeld keihard rondrennen en roepen naar Lara, die daar niet eens was. Ook probeerde hij gedurende de film voortdurend de gehypnotiseerde Lara uit haar hypnose te krijgen, ook al lukte dit de eerste paar keren al niet.

Verhaal (voor degene die het boek niet hebben gelezen)

Mariëlle: Ik had het boek (nog) niet gelezen, maar ik vond het verhaal heel duidelijk. Alles werd goed uitgelegd over de wereld en hoe de politieke situatie was. Ik hou sowieso van Sci-fi dus ik was benieuwd naar de eerste Nederlandse sci-fi en het viel me niet tegen. Wel was er een stuk in het boek wat we moest denken aan een prinsessensprookje (wat het precies is kan ik niet zeggen voor eventuele spoilers), maar het was een typisch cliché oogrolmoment.

Ruben: Het verhaal was leuk. Het was leuk dat het in de toekomst was gezet en dat was uiteraard ook handig, want dan konden ze de huidige realiteit ontsnappen en waren ze dus niet gebonden aan wat er echt zou kunnen gebeuren in Nederland momenteel. Ook was het wel interessant hoe je dus wel herkenbare dingen zag, zoals het logo van de Nederlandse overheid wat minimale veranderingen had opgelopen over de jaren. Wat Mariëlle ook zei, het oogrolmoment was wel heel storend.

Setting

Joost: De setting van het verhaal was erg. Het is gefilmd in Hongarije, waardoor er geen herkenbare plekken uit Nederland zijn. Dit vond ik juist erg goed, want hierdoor kreeg ik wel een futuristische politiestaat te zien. Daarbij had het internaat iets weg van Divergent, en dat zegt wat!

Yvonne: Het science-fiction genre kwam goed naar voren, vooral omdat de film heel wat weg had van Divergent. De locaties kwamen ook grotendeels wel overeen met de beelden in mijn hoofd, dus dat was wel goed gedaan.

Mariëlle: Ik vond de setting van de film erg krachtig. Het had een beetje een creepy sfeer en het was allemaal erg kil en koud. Dat past precies in de situatie dus de locaties waren volgend mij perfect gekozen.

Ruben: De setting was mooi, want je ziet in heel veel films die zich in de toekomst afspelen zoveel tot nu toe onbekende gebouwen e.d., maar hier waren er juist heel veel herkenbare dingen, wat voor mij persoonlijk realistischer overkwam, want als je het heden vergelijkt met bijvoorbeeld de ‘90’s, dan zie je over het algemeen niet zulke gigantisch grote verschillen. Het enige wat echt overduidelijk is veranderd, zijn de kleren van de jongeren, maar als je het heden vergelijkt met de ‘00’s is dat verschil bijna niet te zien, dus het ligt er maar net aan hoe ver het in de toekomst zich afspeelt. Ik zou het persoonlijk niet zozeer koppelen aan een genre, want het speelt zich inderdaad in de toekomst af, maar het is net zozeer een actiefilm of een thriller als dat het science-fiction is. Ik vond ook een heel sterk effect de special effects, wanneer ze onder hypnose of uit hypnose waren. Die waren gelijk aan het begin van de film al heel prominent en dit zorgde ervoor dat ze gelijk de aandacht hadden. Het leek zo ook heel realistisch, door de snelle shots tussendoor, hoe zo’n persoon zichzelf zou voelen tijdens het proces vlak na het wakker worden uit de hypnose. De muziek was hierbij ook een heel sterk aspect. Het deed mij erg denken aan de film Hanna, waar The Chemical Brothers de muziek voor hadden geproduceerd. In beide films gaat het ook om een als het ware “geprogrammeerd” persoon en de elektronische beats geven hier ook een extra goede vibe aan. In dit soort films zou een orkest niet passen bij het thema, dus de regisseur heeft daar goed aan gedaan om dit soort elektronische beats er onder te laten zetten.

Doelgroep

Joost: Deze film is naar mijn idee gericht naar de wat jongere Young Adult doelgroep. Er zijn wat heftige scènes waardoor ik deze film niet zou aanraden aan jonge kinderen, maar juist aan jonge tieners. Door sommige aspecten van de film had ik wel het idee dat ik net iets te oud was voor deze film. Het is meer bedoeld voor scholieren van de onderbouw van de middelbare school, die vinden hem waarschijnlijk geweldig!

Yvonne: Ik denk dat YA en jonger wel de doelgroep is. Ik zou zeggen vanaf twaalf jaar, maar na “die kus” ben ik geneigd om “alle leeftijden” neer te zetten.

Mariëlle: Het is een YA film en dat kun je ook zien. Het had voor mij wel iets volwassener gemogen, maar voor YA is het zeker een aanraden.

Ruben: Ik vond de film uiteindelijk wel overduidelijk voor Young Adults bedoeld, maar je ziet tegenwoordig ook het succes van films als The Hunger Games – ook onder volwassenen en kinderen – dus het zou mij niets verbazen als deze film ook populair zou zijn onder volwassenen en kinderen. Het is ook niet zo dat er bepaalde grafische beelden of gruwelijke moorden of iets dergelijks in voorkomen, dus het kan ook zeker interessant zijn voor kinderen. Het enige punt is dan wel dat ze misschien uiteindelijk moeite zouden krijgen met het doorhebben van wat er allemaal gebeurt. Voor volwassenen is dit ook prima, want het acteerniveau is gewoon goed en het is een sterk verhaal, wat ook prima volwassenen zou kunnen aanspreken.

Eindoordeel

Joost: De film heeft mijn verwachtingen zeker overtroffen. Nee, het lijkt totaal niet op het boek, maar de film op zich is echt tof. Afgezien van de romantiek in de film (het gaat naar mijn idee te snel en past niet bij het verhaal) heb ik echt genoten! Hoewel ik het boek had gelezen en wel een idee had hoe het zou eindigen, vond ik sommige delen toch aardig spannend! Ik geef de film een mooie 7,5!

Yvonne: Aangezien ik de film onbewust met het boek vergelijk, moet ik ‘m een 6,8 geven. Anders was dit sowieso hoger geweest.

Mariëlle: Al met al vond ik het een leuke film die je zeker moet gaan kijken. Hij is spannend, mysterieus en er zit een zekere pit in de scenes. De acteurs zijn goed gecast en je zit met plezier naar het verhaal te kijken. Mirjam Mous, waar blijft ons  vervolg? 😉

Ruben: Ik vond het een zeer leuke film, erg aan te raden! De muziek, het acteerwerk, de special effects, de setting; allemaal super! Het enige waar je dus uiteindelijk over heen moet stappen zijn dus de domme keuzes van het personage Sam en de “prinsessensprookje”-twist. Ikzelf zou het een 7,5 geven.

 

Na de film hadden we een Q&A met twee acteurs uit de film (Sam en Louis). Later deze week komt deze Q&A online te staan! Kijk er zeker maar naar uit, want deze Fanboy heeft wat moeilijke vragen gesteld aan de twee gasten…

 

Ben jij van plan om naar Boy 7 te gaan?

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik vond het boek hartstikke leuk! En baalde een beetje dat wij Nederlanders hem gingen verfilmen. Ach ja misschien gaat deze film me toch aangenaam verassen? 🙂

  2. Ik moet het boek nog lezen. De film wil ik oom heel graag zien, maae ik ga er denk ik niet voor naar de bios. Dus ik wacht netjes tot dat hij iit is op dvd.

  3. Ik heb het boek deze week uitgelezen en vond het erg leuk! Toen ik de trailer daarna weer zag zag ik dat er inderdaad veel verschillen zijn tussen de film en het boek. Ik ben wel van plan om er heen te gaan want het maken van Nederlandse young adult sci-fi films moet toch gestimuleerd worden!

    • Vera op maart 1, 2016 om 4:49 pm
    • Reageer

    Ik vond het een goede film, ondanks dat het een Nederlandse film is. Ben meestal niet zo van de Nederlandse film. Helaas moet ik nog wel het boek lezen.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.