Filmrecensie: Every Day

Jaren geleden las ik Elke dag, het boek van David Sedaris over één van de meest bijzondere hoofdpersonen waar ik ooit over heb gelezen. Ik had zo genoten van dit boek en daardoor was ik razend enthousiast toen ik hoorde dat het boek verfilmd zou worden. Vorige week was het zo ver en ging ik naar de bioscoop om de film te gaan aanschouwen. Zou het voldoen aan mijn verwachtingen, en zou de film lijken op het boek?

 

A is iemand die elke dag wakker wordt in een ander lichaam. Elke dag leeft A in een ander lichaam, nooit hetzelfde lichaam. De personen waar A in komt zijn allemaal personen die redelijk dichtbij elkaar wonen. Jongen, meisje, dik, dun, alle nationaliteiten, seksuele voorkeuren en fysieke en/of mentale beperkingen komen voorbij, A leeft elke dag weer in een ander lichaam en leeft het leven van zijn/haar ”gastpersoon”. Op een dag wordt hij wakker als Justin, een vrij arrogant jongen die een vriendin heeft genaamd Rhiannon. Hoewel Rhiannon nooit veel romantische dingen meemaakt met Justin, heeft A andere ideeën. A neemt (als Justin) Rhiannon mee op een fantastisch dagje uit en wordt smoorverliefd op haar. De volgende dag wordt A alleen wakker in een ander lichaam, hoewel A duidelijk wil maken aan Rhiannon dat ze geen leuke date had met Justin, maar met A. Maar kan je iemand van je laten houden als je elke dag wakker wordt in een ander lichaam?

Every Day is een bijzondere film die laat zien dan liefde helemaal niet gebaseerd hoeft te zijn op iemands uiterlijk, maar juist op iemands persoonlijkheid. A wordt elke dag wakker in een nieuw lichaam en moet dealen met de liefde voor Rhiannon. A probeert altijd afzijdig te blijven in de levens van anderen, maar door Rhiannon begint A eindelijk om iemand te geven. Dit boek is zo sterk neergezet op het grote scherm. Richting het einde zijn er wat aanpassingen gemaakt (het boek hint bijvoorbeeld naar een vervolg, terwijl de film het verhaal juist afsluit), maar voor het grote deel van de film zijn ze heel trouw gebleven aan het boek. Hoewel ik het boek bijna vier jaar geleden heb gelezen, herkende ik haast alle personen waar A in heeft gezeten. Een uitstekende boekverfilming dus!

Het acteerwerk van Every Day leek mij vooral ontzettend lastig, want hoe zorg je ervoor dat allemaal verschillende acteurs/actrices in principe dezelfde persoon uitstralen? A heeft een hele warme, vriendelijke en intelligente persoonlijkheid, wat lastig is uit te beelden wanneer meerdere acteurs/actrices dezelfde persoon moeten spelen. Ik vind dit echt ontzettend goed gedaan. Ik had nooit het idee dat een ”gastpersoon” zich anders gedroeg dan A. Sterker nog, op de één of andere manier herkende je A meteen, ook al kon je dat niet zien aan uiterlijke kenmerken. Het lijkt me zo indrukwekkend om A te zijn, aangezien je haast de hele wereld hebt gezien doordat je zoveel levens hebt meegemaakt! Ook Rhiannon was zo sterk neergezet. Angourie Rice ziet er uit als een sympathieke en liefdevolle meid, dus ze is echt geknipt voor de rol van Rhiannon.

 

Het einde deed mij zeker goed. Ik wist de afloop natuurlijk al, dus het einde kwam bij mij wat minder hard binnen dan andere bioscoopgangers, maar andere bezoekers hadden flink wat tranen gelaten richting het einde. De boodschap achter het verhaal was echt ontzettend mooi (ik zal niks verklappen), dus ik kon de bioscoopzaal met veel vrede verlaten. De film is niet perse een film die je in de bioscoop MOET zien, maar het is zeker de moeite waard om deze bijzondere film te gaan kijken.

Heb jij Every Day al gezien?

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik ga als goed is deze week heen, dus ik lees nu het boek! Hopelijk lukt het om ‘m voor donderdag uit te lezen 👌

  1. Goed beziggggg!

 2. Deze film lijkt me zo tof! Mede door jouw review. Nu zit ik in een enorme strijd met mezelf want het liefst ren ik deze week nog naar de bioscoop, maar aan de andere kant wil ik eerst het boek lezen…

  1. Je kan prima de film zien zonder het boek te hebben gelezen, het boek is alleen wat anders aan het einde 🙂

 3. Deze film trok mij eerst niet zo om één of andere manier, maar je hebt me toch overtuigd! Binnenkort maar eens naartoe dus. 🙂

  1. Ah wat leuk om te horen! Ben benieuwd hoe jij hem vindt 🙂

 4. Ik ben heel benieuwd naar deze film. Ik wist niet zo goed wat ik zou kunnen verwachten, maar door jou recensie ben ik toch wel heel nieuwsgierig geworden!

  1. Nice, ik ben benieuwd naar jouw mening over de film! 🙂

 5. Ik heb het boek niet gelezen, maar wil dat wel al een hele tijd doen, zeker nu ik de film gezien heb. Ik vond ‘m niet spectaculair goed, maar het verhaal vond ik wel heel mooi en de boodschap ook inderdaad. Zeker wel een film die ik nog eens een keer wil zien 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.