Filmrecensie: Fullmetal Alchemist

Ik heb het niet zo met adaptaties van anime. Zo keek ik vorig jaar naar de Amerikaanse versie van Death Note, die ik ronduit belachelijk vond. Toen ik hoorde dat mijn favoriete anime Fullmetal Alchemist verfilmd zou worden, wist ik ook niet precies wat ik ervan moest vinden. Zouden de makers van de film eer doen aan de fandom, of maakten ze de anime waar ik zo van hou belachelijk? Toen de film laatst op Netflix kwam, besloot ik hem toch te gaan kijken.

 

Edward en Alphonse zijn twee broers die in een wereld leven waar alchemie een soort magie is waarin je materie kan veranderen. De vader van de twee broers was vertrokken en wanneer hun moeder overlijdt, besluit Edward dat hij hun moeder kan terughalen door alchemie. Dit is alleen heel gevaarlijk, dus in plaats van het terughalen van hun moeder, verliest Edward zijn arm en been en Alphonse zijn hele lichaam. Edward kan de ziel van Alphonse plaatsen in een harnas en sindsdien willen de twee broers ervoor zorgen dat ze hun lichamen weer krijgen. 

Laten we meteen met de deur in huis vallen: deze film was een beetje cringy, maar is uiteindelijk beter dan verwacht en de makers hebben zeker het verhaal van de anime/manga proberen te waarborgen. Het verhaal volgt ongeveer de eerste 10 afleveringen van de anime, maar weet halverwege de film het verhaal wat te veranderen, waardoor een bepaald stuk aan het einde van de anime alvast in de film wordt gezet. Bepaalde personages zoals Scar zijn weggelaten, maar ik gok dat deze in vervolgfilms zeker op een gepaste wijze hun entree kunnen maken, zonder dat het te gehaast overkomt. Deze verandering had ik zeker niet zien aankomen, maar paste wel redelijk bij Fullmetal Alchemist. Daarbij hebben ze veel scénes uit de manga/anime haast letterlijk overgenomen, of stopten ze juist kleine dingetjes die mij deden denken aan het originele werk (zoals de manier waarop Edward slaapt). Op veel momenten in de film had ik eerst het idee dat ze de fandom zouden verpesten door bepaalde scènes, maar later in de film werd het juist gerechtvaardigd (zoals de manier waarop de jongens hun lichamen verliezen).

 

Dan de acteurs, dat was nogal vrij wisselend. Ryosuke Hamada als Edward was het voor mij niet. Hij had niet dat eigenwijze van Edward en ik vond het erg balen dat hij niet boos reageerde bij opmerkingen over zijn lengte (iets wat juist typerend is voor Edward en wat juist zoveel humor met zich meebrengt). Alphonse vond ik daarentegen juist prima neergezet. Ik vond Winry uiteindelijk ook erg leuk, hoewel ik totaal niet snap waarom zij juist niet blond haar heeft gekregen, terwijl vele andere acteurs dat wel hadden. Ook vond ik personages zoals Roy Mustang, Hughes en Hawkeye erg overtuigend. De badguys waren naar mijn idee ook prima. Lust en Gluttony waren perfecte personificaties van de anime/manga, terwijl Envy in de film eerder wat weg had van een verveelde emo-puber, terwijl Envy dat juist niet is…

Het einde had ervoor kunnen zorgen dat de film afgesloten zou kunnen zijn, maar de makers hebben ervoor gekozen om het einde wat open te laten, zodat er vervolgfilms kunnen komen. Een riskante keuze, aangezien anime-adaptaties meestal niet een groot succes zijn. Hoewel deze film zeker wat minpunten had, vond ik hem als adaptatie nog vrij goed. Sterker nog, ik zou graag meer films willen zien zodat het hele verhaal wordt uitgewerkt! De special effects waren niet van ontzettend hoog niveau, maar waren prima als ik kijk naar de omvang van de productie en het budget. De allerlaatste beelden hinten in ieder geval naar meer, dus ik hoop eerlijk gezegd dat er vervolgdelen komen. Ja, af en toe was de film wat cringy, maar veel veranderingen ten opzichte van de anime werden prima verklaard. Mijn aanbeveling is om in ieder geval je verwachtingen vrij laag te houden, zodat de film dan toch goed kan uitpakken. Ik kijk in ieder geval uit naar meer!

Wat vind jij van deze anime adaptatie?

1 reactie

  1. Omdat FMA ook mijn favoriete anime is, wilde ik hem heel graag zien. Aan de ene kant vond ik hem verschrikkelijk en hilarisch (op een of andere manier vind ik het zo fake wanneer acteur anime characters overtuigend neer proberen te zetten), aan de andere kant had hij zo veel slechter kunnen zijn *kuck*Death Note*kuch*. Uiteindelijk was hij best oke en ben ik vooral blij dat ze vrij trouw zijn gebleven aan de manga/anime.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.