Gisteravond heb je misschien al mijn recensie gelezen over het boek ”It’s Kind of a Funny Story”, een humoristisch maar ontroerend verhaal over de depressieve Craig die terecht komt in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in New York omdat hij zelfmoord wilde plegen. Ik gaf dit boek ook een 10 en het is een dikke aanrader. Na het lezen van dit boek was ik heel benieuwd naar de boekverfilming. Hier de link naar de IMDb-pagina van de film voor verdere informatie.
Deze verfilming is aan de realistische kant en daarom hoefden de makers geen moeite te doen met special effects, maar zat de moeilijkheidsgraad juist in de sfeer en de personages die heel sterk moesten zijn om deze film succesvol te maken. De acteurs in deze film moeten iets geks maar aandoenlijks hebben. Je moet aan de ene kant medelijden hebben met de personages in de film, maar aan de andere kant moet je ook om ze kunnen lachen. Deze combinatie is heel ingewikkeld en ik vroeg me af of deze film wel aan mijn verwachtingen kon voldoen. Dit boek is zo bijzonder, hoe zou een verfilming dit kunnen evenaren? Nou, ik moet zeggen dat ze mijn verwachtingen toch wat hadden overtroffen, want deze film is echt heel goed.
Als boekenliefhebber maak ik al snel vergelijkingen met het boek en zoek ik uit of de verhaallijn van de film het boek redelijk goed volgt. Dit was het geval, maar er misten wel wat dingen. De hele aanloop naar de opname in het ziekenhuis is grotendeels weggelaten, wat ik wel jammer vond. In het boek gaan ongeveer de eerste 100 bladzijdes over de toenemende depressie van Craig, en dat laten ze nauwelijks zien in de film. Voor de rest bleven ze erg trouw aan het boek en voegden ze af en toe ook kleine maar leuke dingen toe (hiermee bedoel ik de stukjes waarin de tijd even stil staat en Craig je wat vertelt over de situatie, daarin kwamen af en toe komische beelden bij kijken). De film toont veel aandacht voor de situatie in het ziekenhuis en de patiënten die er zitten. Ik heb ook erg veel gelachen tijdens deze film, hoewel het onderwerp aan de zware kant is.
En de acteurs… Wauw, wat een acteerwerk! De casting is ontzettend goed gedaan. Craig was echt bijna precies zoals ik me had voorgesteld. Ook personages zoals Nia en Noelle kwamen goed uit de verf. De patiënten in het ziekenhuis hadden een perfecte uitstraling, ze waren aandoenlijk, zielig maar je kreeg toch wel een glimlach op je gezicht door de gekkigheden van de patiënten. Het enige wat ik opmerkte was dat de familie van Craig niet bepaald op elkaar leek. Alle haarkleuren van het gezin leken nou niet echt op elkaar, en dat vond ik een beetje apart. Voor de rest waren ze wel precies zoals ik me had voorgesteld in het boek.
Naast de goede casting worden emoties zo goed neergezet in deze film. Het is zo bizar om aan de ene kant te moeten lachen om de stupiditeit van de personages, en aan de andere kant heb je zo veel medelijden met ze, precies zoals ik voelde tijdens het lezen van het boek. Je kon echt goed meeleven met Craig (Keir Gilchrist), Bobby (Zach Galifianakis) en Noelle (Emma Roberts), ze veroveren echt je hart, zelfs wanneer je het boek nog niet hebt gelezen.
Deze film raad je dus ook aan? Uiteraard. Dit vind ik één van de betere boekverfilmingen, het verhaal van het boek zit grotendeels in de film, de acteurs leveren topwerk op, de film zit met veel humor en weet de sfeer uit het boek op een mooie manier neer te zetten. Een film die je zeker bijblijft!
4 reacties
Naar het reactie formulier
De film moet ik nog zien. Dat durfde ik eigenlijk eerst niet helemaal aan, maar als jij zegt dat ‘ ie ook goed is dan moet ik het maar eens proberen.
Aaah ik ben zo blij met deze recensie!! Ik zag deze film laatst voorbij komen maar de combinatie humor en een zwaar onderwerp leek me weird. Ga ‘m dus toch maar kijken 🙂
Ik had het boek gelezen nadat een vriendin van me de film aanraadde. Ik ben nog niet aan de film toegekomen maar het boek vond ik heel goed, dus ik ben benieuwd!
Jaaaa is een HELE goede verfilming! Inderdaad één van de betere!