Filmrecensie: Maleficent

Pas ben ik met een vriendengroep die erg verslaafd is aan sprookjes naar de bioscoop geweest om Maleficent te zien. Vroeger keek ik niet heel vaak naar Disney-prinsessen, maar ik was toch wel een beetje verliefd op Doornroosje en vond Maleficent ook een sterke vijand, dus ik was nog wel redelijk benieuwd naar deze film.
Link naar de IMDb pagina van Maleficent

Zoals je wel weet, gaat Maleficent over de duistere fee uit Doornroosje. In deze film kan je zien waarom Maleficent zo slecht is geworden en krijg je veel sympathie voor haar.
Vroeger waren er twee rijken, eentje waar de mensen wonen onder het beleid van een hebzuchtige koning, en het andere rijk de Moors, een sprookjesachtig gebied waar Maleficent de sterkste fee is en met haar vleugels door de Moors vliegt en bevriend is met alle wezens die daar leven. Op een dag ontmoet ze Stefan, een jongen die stiekem de Moors in is gegaan. De jonge fee en Stefan worden goede vrienden en hebben uiteindelijk ook gezoend, de eerste ware liefdeskus. Maar dit was niet het geval, want Stefan zorgt ervoor om koning te worden door de vleugels van Maleficent af te snijden. Hierdoor krijgt ze veel wraakgevoelens en wordt ze een donkere slechte fee, die de dochter van Stefan vervloekt om uiteindelijk tot een slaapdood te raken en alleen gered kan worden door een ware liefdeskus.

In Maleficent wordt het verhaal van Doornroosje in een nieuw jasje gestoken en zijn er ook een aantal dingen veranderd en toegevoegd. Ik probeer deze recensie spoilervrij te maken dus ik zal niet alles verklappen.
Ten eerste begint de film met het voorverhaal van Maleficent en hoe ze slecht werd. Dit vond ik nog wel het leukste deel van de film. Ik vond het geweldig om de magische wereld te zien en de manier waarop Maleficent door de Moors vloog. De wezens die erin voorkwamen zagen er prachtig uit. Kan ik een vakantie naar de Moors boeken alsjeblieft?
Dit begin liet ook zien dat niet alleen Maleficent een slecht persoon is, maar zo ook Stefan, de vader van Doornroosje. Zijn hebzucht maakt hem langzamerhand echt gek, waardoor je ook de andere kant ziet van het verhaal.
Ook heeft Maleficent een soort dienaar die haar helpt, namelijk een kraai die zij kan veranderen tot een mens of welk ander dier dan ook.
Daarnaast raakt Maleficent ook meer in aanraking met Doornroosje en is het einde ook heel anders dan het ouderwetse sprookje. Het gaf wel een aparte wending aan het verhaal, maar ik had zelf nog een beter einde in gedachte gehad en ik was een beetje teleurgesteld toen dat einde er niet kwam.
Ik vond het verhaal wel leuk, alleen heb ik een dubbel gevoel over het einde (ik kan alleen zeggen dat het einde nog best veel weg had van Frozen). Daarbij was de enige echte spanning te vinden aan het einde van de film waardoor de rest van de film het vooral moet hebben van de mooie beelden.

Het acteerwerk was best goed. Angelina Jolie heeft op een verbazingwekkend goede manier Maleficent nieuw leven ingeblazen. Jolie zorgde ervoor dat je op de een of andere manier toch wel medelijden en begrip voor de fee kreeg. Ik merkte wel dat Maleficent echt op de voorgrond zat en dat de andere personages een stuk minder belangrijk waren. De andere personages waren daarom ook een stuk minder indrukwekkend en heb ik vooral genoten van Jolie. Onze prinses Aurora was ook wel goed gecast, maar doordat ze altijd vrolijk was had ik soms meer het idee dat ze te veel paddo’s had gegeten in het bos met de drie goede feeën, ze lachte namelijk echt te veel en het kwam een beetje raar over. Ook de drie goede feeën vond ik ook erg naïef en best irritant.

De special effects waren wel waanzinnig gedaan. De Moors is heel mooi vormgegeven en de manier waarop de dienaar van Maleficent veranderde van kraai in mens of andersom was ook heel gaaf gedaan. De camerabeelden waren goed uitgewerkt. Ik heb de film in 3D gezien, maar zonder 3D vond ik de film even leuk. Het 3D-beeld gaf nou niet echt veel toevoeging aan het beeld.

Maleficent is een leuke film voor sprookjesliefhebbers die een sprookje op een andere manier willen zien. De sprookjeswereld ziet er adembenemend uit, maar alleen de hoofdpersoon heeft het grote gedeelte van de  aandacht en de verhaallijn heeft ook enkele minpunten. Het is wel een mooie ervaring om de film op het grote doek te zien, dus mocht je er nog naartoe willen gaan, moet je dat zeker doen!

2 reacties

  1. Leuke recensie! Ik wil Maleficent ook nog graag zien! Was erg nieuwsgierig of de special effects ook nog een beetje goed waren. Nu dat bevestigd is, ga ik deze zeker bekijken!

    Groetjes,

    Irene @ IJskoude passie.com

    1. Leuk dat je hem door mijn recensie gaat kijken! Veel plezier! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.