Afgelopen week kwam Moxie op Netflix, een boekverfilming over een meisje op de middelbare school die de rebelse persoonlijkheid van haar moeder overneemt en een feministische actie uitvoert op haar school. Hoewel ik het boek niet heb gelezen, zag ik wel van andere boekenliefhebbers veel hype rondom deze film. Normaal lees ik het boek voor het zien van de film, maar ik was te ongeduldig en keek al snel de film! Was die zo goed als verwacht, of heb ik spijt omdat ik het boek niet heb gelezen?
Vivian is een verlegen meisje op de middelbare school, waar de sfeer soms niet al te best is. Er gaan lijstjes rond waarin meisjes seksistische titels krijgen zoals ”best ass” of ”most bangable”, en de populaire jongen Mitchell krijgt alle roem terwijl hij erg arrogant is. Vivian ziet in dat haar middelbare school vaak problematisch is en dat feminisme hier niet is doorgekomen, dus ze wordt geïnspireerd door haar moeder en publiceert een tijdschrift waarin deze problematiek wordt aangekaart. Niemand weet dat Vivian de schrijver is van het tijdschrift, maar veel jongeren krijgen de smaak te pakken. Kan Vivian zorgen voor verandering op haar school, en kan ze ook verborgen houden dat zij de auteur is van dit blad?
Als je interesse hebt in feminisme en je graag inzet voor een betere wereld, is deze film helemaal voor jou. Vivian is een meisje dat vooral op de achtergrond zit en de stomme jongens op de school tolereert, maar dat verandert waarin ze merkt dat sommige dingen echt niet kunnen. Toxis masculinity, racisme, mansplaining, seksisme, slutshaming, vele onderwerpen worden behandeld, en gelukkig wel op een realistische manier. Daarbij kijkt de film lekker weg en zie je ook goed dat er veel verschillende soorten mannen zijn. Er zijn seksistische mannen, mannen die juist actief hun support uiten en strijden voor gelijkheid, maar ook mannen die nog moeten leren, maar wel hun best doen en hun fouten weten recht te zetten. Hoewel de film typisch Amerikaans is, weet de film toch erg universeel te zijn omdat sommige types in deze film ook in Nederlandse scholen ronddwalen. De film toont dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat er geen sekseongelijkheid meer is, maar we kunnen vooruit als we allemaal ons steentje bijdragen.
Daarbij vond ik de cast zo sterk uitgekozen. Hadley Robinson is niet je standaard mooie actrice, maar is juist heel natuurlijk en komt erg sympathiek over. Alycia Pascual-Pena als Lucy (het nieuwe meisje op school met een rebelse persoonlijkheid) is erg sterk en Patrick Schwarzenegger (ja, het zoontje van) als Mitchell weet echt de klootzak te spelen die je vanaf de eerste minuut al begint te haten. De cast is ook erg divers en het opent hopelijk de ogen voor vele jongeren die hun ogen sloten voor seksistische uitingen op school.
Moxie is een rebelse film die hopelijk een goede dosis weet aan te wakkeren bij jongeren die te maken hebben met seksisme. De cast is erg aansprekend, de thema’s die worden behandeld in deze film geven je stof tot nadenken en de film kan hopelijk veel betekenen voor sekse-ongelijkheid op middelbare scholen. Ik ben in ieder geval erg enthousiast over deze film, en hoop dan ook zeker een keer het boek op te gaan pakken. Moxie krijgt van mij een welverdiende 8!