Filmrecensie: Over the moon

Een paar maanden geleden zag ik de trailer van Over the moon, een film die op Netflix zou verschijnen. Deze animatiefilm wist me in het begin erg te raken, maar halverwege de trailer merkte ik dat het een iets te kleurrijke kant op ging. Zou dit toch een geslaagde Netflix Original zijn? Dat wilde ik graag onderzoeken!

Bron: Digitalspy

Fei Fei hoort vanaf jongs af aan van haar ouders over Chang’e, de Chinese maangodin die onsterfelijk is en wacht op haar grote liefde die ze op aarde moest achterlaten. Haar moeder zingt er elke avond over en de maancakezaak van Fei Fei’s ouders gaat goed, maar alles verandert als de moeder van Fei Fei komt te overlijden. Jaren gaan voorbij en Fei Fei’s vader introduceert zijn nieuwe vriendin en haar drukke zoontje, wat Fei Fei maar niks vindt. Haar vader moet de eeuwige liefde voor haar moeder behouden! Zou het bewijs van het bestaan van Chang’e op de maand bewijs kunnen leveren dat zijn vader niet een relatie moet aangaan met deze nieuwe vrouw? Fei Fei bedenkt een plan en bouwt een raket, in de hoop de maangodin te vinden…

Over the moon is een ontroerende musicalfilm vol liefdevolle liedjes. De schrijfster van deze film had tijdens het maken van het script kanker in terminale fase, waardoor ze deze film wilde meegeven aan haar dochter wanneer ze kwam te overlijden. Ze wilde haar dochter een film geven over rouwverwerking en liefde, wat ontzettend hartverwarmend is uitgepakt. Fei Fei is dol op haar moeder en verhalen over de maangodin, en ze mist haar moeder zielsveel. Ook de maangodin heeft veel gemis, want haar grote liefde is niet onsterfelijk geworden en zij is alleen op de maan. Fei Fei wil deze maangodin ontmoeten en de boodschap over rouwverwerking komt duidelijk naar voren op het einde. Ik denk dat het veel kinderen die een familielid zijn kwijt geraakt troost kan bieden, maar het kan ook veel inspiratie bieden voor kinderen van Chinese afkomst die meer films willen zien waarin hun cultuur centraal staat.

Bron: Collider

Hoewel een deel van de makers niet Chinees is, hebben ze wel veel research gedaan naar China. Zo zijn ze naar een specifiek deel van China gegaan waar ze inspiratie hebben gehaald voor het dorp waar Fei Fei woont, en ook alle hapjes en de familiebijeenkomsten waren erg mooi uitgebeeld. De cast is voor het grotendeel van Chinese afkomst en de liedjes in de film waren echt schitterend. Heldere stemmen en ook catchy nummers waar Disney een puntje aan kan zuigen! De animatie was ook erg prettig, maar een paar keer vond ik de kwaliteit wat lager. Zeker de scènes op de maan zijn erg bombastisch en moet je wel liggen, maar het zag er ook beeldig uit.

Ik vond dit verhaal ontzettend ontroerend, maar ik heb wel wat kleine aantekeningen, zoals een kort moment waarin opeens alle problemen waren opgelost. Opeens was er een besef waardoor alles op zijn pootjes terecht kwam, maar ik vond dit iets te snel gaan. Afgezien daarvan is dit een geweldige familiefilm voor zowel jong als oud, dus ga dat zien! Ik ben helemaal over the moon van Over the moon, dus ik geef de film een mooie 9.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.