Filmrecensie: Parasite

Parasite heeft de Oscars gewonnen, maar ik had zelf deze film nog niet gezien. Zonde, want ik had zo veel gehoord over deze film! Zo heeft de Cineville-podcast er een hele aflevering aan gewijd, dus uiteindelijk moest ik er gewoon heen. Voordat de omstandigheden rondom het coronavirus strenger werden, ging ik met wat familieleden naar deze film in de bioscoop. Was het de moeite waard?

Bron: IMDb

Parasite gaat over een Koreaanse familie die vrij arm is, de familie Kim. Ze verdienen hun geld aan het vouwen van pizzadozen, maar dit verdient heel slecht. De zoon van de familie krijgt alleen een gouden kans: een goede vriend van hem gaat in het buitenland studeren, dus hij krijgt de kans om bijles te geven aan de bijlesleerling van zijn goede vriend. Deze komt uit een rijke familie (de familie Park), dus zo kan hij wat geld verdienen. Hij vervalst documenten van de universiteit en mag de dochter van de rijke familie bijles geven en uiteindelijk weten alle familieleden een baan te krijgen bij de rijke familie, hoewel deze niet weet dat al hun personeelsleden in huis familie van elkaar zijn.

Bron: IMDb

Het is het beste om zo min mogelijk van deze film te weten voordat je hem gaat zien, dus ik zal niet al te veel verklappen. Het is in ieder geval een terechte winnaars van de Oscars, om meerdere redenen. Ten eerste is de film erg humoristisch, aangezien de familie Kim door hele subtiele wijze banen kan verwerven voor de hele familie. Door een simpele benoeming van een kunsttherapeut voor het zoontje van de familie Park zorgt ervoor dat de familie Park zonder enige idee de dochter van de familie Kim in huis neemt. De familie Kim bluft zichzelf in de familie Park, wat heel grappig is gedaan. Als dit eenmaal is gebeurt, komt er een mooie twist in het verhaal waardoor er een hele lading vol spanning is. De toenemende spanning is echt zenuwslopend, maar zo sterk neergezet!

Bron: IMDb

Het acteerwerk is ook fantastisch, waardoor de onderliggende laag van de film goed zichtbaar is. Het laat duidelijk de verschillen zien tussen oud en rijk. De familie Kim moet hard werken voor hun centen, terwijl de familie Park zwemt in het geld. Door subtiele effecten in de film worden deze verschillen alleen maar versterkt en weet je haast niet wie hier de bad guy is. Is de familie Kim de schurk omdat ze liegen en bedriegen om geld te krijgen, of is de familie Kant juist de schurk omdat ze zo respectloos kunnen zijn tegenover hun werknemers? Je mening wisselt constant tijdens deze film, wat erg indrukwekkend is.

Normaal slaapt mijn vader tijdens film, maar bij deze film bleef hij zelfs enorm geboeid. Parasite is een terechte winnaar van de Oscars, wat komt door briljant acteerwerk, onderliggende thematiek en zowel humor als ijzingwekkende spanning in het verhaal. De Koreaanse setting is ook totaal niet wennen, het verhaal is juist erg universeel gericht en weet daarom vele kijkers aan te grijpen. De film krijgt van mij daarom ook een dikke 10, en wil hem zeker nogmaals zien! Pathé Thuis heeft deze film al, dus voor een klein bedrag kan je hem al thuis zien!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.