Filmrecensie: Spirited Away

Studio Ghibli is een groot fenomeen in Japan. Deze filmstudio is bekend van vele grote Japanse animatiefilms, waarvan Spirited Away er eentje van is. Ik had niet heel veel gelezen of gezien over deze film, maar ik hoorde wel dat er behoorlijk veel vreemde dingen gebeuren. Deze film won ook vele prijzen en aangezien ik nog veel meer wil zien van Japanse films, series en cultuur door de conventies die ik heb bezocht, besloot ik deze film te zien.

spirited-away-movie-posters-hd-wallpapers

Spirited Away gaat over het tienjarige meisje Chihiro die samen met haar ouders gaat verhuizen. Als ze naar hun nieuwe huis gaan, nemen ze de verkeerde afslag en komen ze terecht bij een bijzondere plaats. Ze komen bij een attractiepark, maar in werkelijkheid is dit een poort naar de geestenwereld. De ouders van Chihiro zien een kraampje met veel eten en schrokken al het voedsel naar binnen, terwijl Chihiro op zoek gaat 597876438naar andere mensen, want het park is erg verlaten. Ze komt aan bij een badhuis waar ze Haku leert kennen, die haar waarschuwt dat het bijna donker is. Als ze terugkomt bij haar ouders, ziet ze dat ze zijn veranderd in varkens! Chihiro ziet vele verschillende geesten en Haku helpt haar door te zeggen dat ze werk moet vinden bij het badhuis van de heks Yubaba als ze wil overleven. Krijgt Chihiro haar ouders in normale vorm weer terug en komt ze uit de geestenwereld?

 

Spirited Away is een bijzondere film voor jonge kijkers, maar wat enge stukjes komen er zeker in voor. Deze film vond ik de Japanse versie van Alice in Wonderland, aangezien er veel onverklaarbare dingen gebeuren waar de logica soms ver te zoeken is, maar aan de andere kant waren de gebeurtenissen in de film mooi en begrijpelijk. Chihiro komt op vele plekken, ziet een groot aantal personages die allemaal enorm verschillen en maakt de gekste dingen mee. Dit verhaal is in ieder geval onvoorspelbaar en de wisseling tussen wat enge scènes, personageverdieping of mooie uitzichten was best passend en hoewel ik vaak niet het idee had dat ik iets concreets zag, had ik wel enorm genoten van het verhaal. Van de ontknoping kreeg ik ook een fijn gevoel. Dit is een film bedoeld voor kinderen, maar ik snap zo dat bepaalde scènes in de film wel eng gevonden kunnen worden door jonge kijkers.

spiritedaway

De animatiestijl is een grote reden waarom ik positief ben over Spirited Away, want het was echt een genot om deze tekenstijl te mogen aanschouwen. De film is best kleurrijk, maar laat ook goed het grauwe geestenwereld-sfeertje zien. Ik snapte al snel dat deze film veel prijzen had gewonnen, want het was prachtig om te zien en vooral de momenten waarop er iets vrolijks of moois gebeurt, zijn alle kleuren ook heel euforisch en krijg je zo een glimlach op je gezicht.

 

Chihiro is een erg lief en onschuldig meisje die veel sympathie opwekt bij de kijker. Als haar ouders veranderen in varkens en Chihiro moet overleven in de geestenwereld, krijg je veel medeleven met haar en hoop je dat ze haar weg weet te vinden. Ze wordt vaak geholpen door Haku, een jongen met een mysterieuze achtergrond. Ook zijn er veel personages die op het eerste gezicht vijanden lijken (zoals Yababa de heks of No-Face, het zwarte monster met het m56893743asker), gaan uiteindelijk door de kijker leuk gevonden worden.

 

Spirited Away, een film die ik aan de ene kant heel vreemd vond, maar aan de andere kant kon waarderen. Een Japanse vorm van Alice in Wonderland, een film die wellicht niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar ik ben er zeker fan van geworden! Door Spirited Away ben ik van plan om de andere films van Studio Ghibli te gaan kijken, want ik wil meer mooie beelden zien van deze makers!

 

3 reacties

  1. Ik vond het zelf ook een erg mooie film!

  2. oh dit is zo lang geleden! vond de film goed maar mononoke hime nog leuker ^^

    1. Oke, die ga ik ook even op mijn lijstje zetten! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.