Filmrecensie: Tenet

Hoewel we door de coronacrisis weinig bioscoopbezoeken konden inplannen, is er nu eindelijk een film uitgekomen die hopelijk veel bezoekers kan trekken. Tenet is gemaakt door Christopher Nolan, die eerder briljante films heeft gemaakt zoals Interstellar en Inception. In de eerste film versnelde hij de tijd, in de tweede film vertraagde hij de tijd, en in deze film wordt er terug in de tijd gespoeld. Nolan is dus erg van het experimenteren met de tijd, zou dat ook goed uitpakken in deze film?

Bron: WarnerBros

De protagonist (John David Washington) krijgt de missie om verschillende delen plutonium op te zoeken, met als doel het voorkomen van de Derde Wereldoorlog. Hij ontdekt dat er verschillende voorwerpen zijn die uit de toekomst blijken te komen en als het ware terug de tijd in bewegen. Hij ontmoet tijdens zijn missie Kat, die de vrouw is van Andrei Sator, die een sleutelpositie lijkt te spelen op het gebied van de voorwerpen uit de toekomst. Kan de protagonist door achteruit de tijd te gaan de wereld redden?

Tenet is net zoals de vorige films van Christopher Nolan een film waar je achteraf nog veel over kan praten, en het is een film die meer te begrijpen is als je hem vaker kijkt. In de film krijg je te maken met het concept terugkeren in de tijd, waarin de tijd letterlijk achteruit wordt gespoeld. Het is een erg complex fenomeen, want gaandeweg de film kom je weer gebeurtenissen tegen die je eerder zag. De protagonist en zijn bondgenoten draaien vaak de tijd om, waardoor je jezelf ook kan tegenkomen. Achteraf kan je dus hard je hersenen laten kraken en bij het opnieuw zien van de film kom je eventueel al dingen tegen die pas later in de film duidelijk worden. Het moet je dus wel liggen dat alles niet logisch kan gaan vinden tijdens de eerste zit, want de film is ingewikkelder dan de vorige films van Nolan.

De acteurs speelden wat mij betreft uitsteken. John David Washington speelt een erg sympathiek personage, wat ook wel moet bij een naam als de Protagonist. Hij was wellicht daardoor iets vlakjes, maar hij weet daardoor goed te matchen bij de ingewikkelde setting en de andere personages. Zo krijg je totaal geen achtergrondverhaal over deze man, hij laat alles maar over zich heenkomen. Robert Pattinson speelt Niel, een van de bondgenoten van de Protagonist. Hij had een beetje humor en wist een enorme indruk op mij achter te laten. Het Twilight-imago heeft hij echt achter zich gelaten, ik heb nu ook echt het vertrouwen erin dat hij een uitstekende Batman kan spelen. Kat (Elizabeth Dibicki) vond ik alleen geen fantastisch personage. Ze heeft alles over voor haar kind, maar is dan verbaasd dat hij opeens is vertrokken met zijn oppasser? Ik kon me niet helemaal in haar vinden, maar de vijand van de film daarentegen vond ik erg sterk.

Tenet is een uitstekende film om te aanschouwen in de bioscoop, het liefst meerdere keren zodat je wellicht wat meer begrijpt van de film. Christopher Nolan heeft het zichzelf erg moeilijk gemaakt door deze lineaire en teruggespoelde tijdlijnen, maar is op visueel gebied erg spectaculair uitgewerkt. Als je de laatste tijd niet naar de bioscoop bent geweest, is dit in ieder geval de film die je hopelijk weer naar de bioscoop kan laten brengen! Ik geef Tenet momenteel een 8, maar ik denk dat dit nog best kan veranderen wanneer ik hem vaker ga zien.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.