Filmrecensie: Turning Red

Disney weet de meest mooie animatiefilms uit te brengen, en sommige films slaan de bioscopen over en verschijnen rechtstreeks op het streamingsplatform Disney+. Aangezien ik vanaf het begin een abonnement heb op dit platform, kan ik gelukkig snel genieten van deze nieuwe films. Mijn favoriete dier is de kleine panda, dus ik was heel verheugd toen ik zag dat er een film kwam waarin de kleine panda een grote rol speelt. Hoe zou deze film zijn?

Meilin is een 13-jarig meisje in Canada van Chinese afkomst, en ze heeft een vrolijk leven met haar vriendinnen. Ze zijn allemaal dol op een boyband, genieten van de middelbare school en na Meilin’s schooltijd helpt ze haar familie bij een schrijn die in het teken staat van de kleine panda. Op een dag wordt ze alleen wakker als een gigantische kleine panda, wat is hier aan de hand? Meilin heeft een gave ontwikkelt die alle vrouwen hebben in haar familie, waardoor ze verandert in een kleine panda als ze gevoelens zoals lust, enthousiasme of haat voelt. Ze moet haar gevoelens leren onderdrukken totdat deze gave van haar afgenomen kan worden, maar lukt dat wel als 13-jarig meisje?

Bron: DisneyPlus

Turning Red is een vrolijke film die veel laat zien rondom de puberteit en verwachtingspatronen van je familie. Meilin is een heerlijke drukke fangirl die haar kindertijd langzaam achter zich laat, terwijl ze nog erg enthousiast wordt van boybands, leuke accessoires en het schrijven in haar dagboek (inclusief fanart doodles van jongens die ze leuk vindt). Haar stralende en energieke persoonlijkheid is heel grappig om te zien, helemaal als ze met intense emoties verandert in een panda! Het verhaal verveelt geen moment en nadat Meilin gewend is geraakt aan haar gave, weet de spanning te stijgen. De ontknoping is bombastisch, spectaculair en heeft ook iets vertederend.

Bron: Streamwijzer.nl

Naast de mooie animatiestijl, de grappige personages en de behoefte dat je ook zo’n grote panda zou willen knuffelen, zijn er ook verschillende thema’s die aan bod komen in deze film. Zo moet Meilin hard werken om aan de verwachtingen van haar moeder te voldoen, waardoor je ziet dat het heel zwaar kan zijn als je ouders veel van je eisen. Deze film laat zien dat je ook je eigen weg kan volgen, ook in een cultuur waarin familie heel belangrijk is. De representatie is ook fantastisch, aangezien verschillende culturen de revue passeren. Ook weet de film de taboe rondom menstruatie te doorbreken, waar veel oudere kijkers over zijn gaan vallen. Ik vind het juist een heel luchtige manier om zoiets bespreekbaar te maken bij jonge kinderen, het is juist goed dat Disney ook zulke thema’s weten te verwerken in hun film.

Ik heb erg genoten van Turning Red, en ik hoop dat veel jonge en oude kijkers ook deze film een kans zullen geven! De film straalt een boodschap uit dat je jezelf mag zijn, gecombineerd met een blik van een typische vrolijke jonge puber. Ga deze film snel zien op Disney+, want hij is echt de moeite waard! Turning Red krijgt van mij een dikke 9, en dan probeer ik mijn liefde voor kleine panda’s niet het eindoordeel te laten beïnvloeden.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.