Filmrecensie: Vals de film

Ik heb veel boeken gelezen van Mel Wallis de Vries, maar Vals had ik nog niet gelezen. Eline (All The Feels) was in ieder geval van plan om naar de film te gaan (aangezien we grappen maakten dat we auditie voor deze film zouden doen), dus zonder het boek te lezen heb ik de film gezien. Deze boekverfilming van een jeugdthriller zou heel spannend kunnen zijn, of was de film juist een grote domper?

 

Kim, Abby, Feline en Pippa zijn vier vriendinnen die voor hun examens nog een weekendje weg gaan naar de Ardennen. Ze hebben daar een huisje die van de vriend van Abby is en ze gaan een gezellig weekendje hebben en hebben zelfs drie jongens uit de buurt uitgenodigd voor een feestje in het huis. Dit avondje gaat alleen mis. Na de avond is Feline verdwenen en door een zware sneeuwstorm en geen bereik kunnen de meiden niet wegkomen. De sfeer van het weekendje wordt akeliger en angstaanjagender… Waar is Feline, welke persoon zit hier achter?

Laat ik alvast met de deur in huis vallen: hoe langer ik nadenk over deze film, hoe slechter ik hem vind. Aan het eind van mijn recensie zal ik nog wat spoilers plaatsen met mijn opmerkingen over deze film, want ik kan er genoeg over zeggen. Het verhaal was in ieder geval voor een puberpubliek en de spanning zit er zeker in. Gaandeweg het verhaal bouwt de spanning op en ben je steeds nieuwsgieriger naar de dader geworden. Het hele sfeertje van dit weekendje weg wordt steeds grimmiger, wat de makers zeker goed hebben gedaan. De actrices speelden ook zeker goed, vooral Pippa was een verschrikkelijk kind die ik al snel haatte.

 

Oké, dit zijn helaas ook de enige pluspunten die ik kan maken over de film, want er zijn een hoop minpunten. Ten eerste vond ik het camerawerk soms niet naar behoeven, aangezien sommige beelden wat wazig waren. Ook vond ik het erg knap dat er een sneeuwstorm is tijdens het weekendje, aangezien de film zich afspeelt in april (namelijk net voor de eindexamens). HOE KAN DIT? Ook waren er veel momenten die gewoon niet klopten. In het ene frame is er een grote sneeuwhoop in de gang, terwijl deze een minuut later verdwenen is. En uiteraard is dit een film van Nederlandse makers, want er moet weer wat naakt in deze film zitten (welke ook absurd was, aangezien twee meisjes halfnaakt in de sneeuw spelen, terwijl later een van de meisjes weer zonder kleding naar buiten moet en dan opeens het ontzettend koud heeft). De film zat vol regiefouten die er makkelijk uitgehaald konden worden, waar ik me enorm aan ergerde.

 

Daarbij hoorde ik dat het einde van de film, anders is dan die van het boek. Ik vind het erg gaaf dat de makers een verandering wilden maken, zodat je als de persoon die het boek hebt gelezen erg verrast wordt, maar bij deze verandering werd de plank compleet misgeslagen. Ik zal nog in het spoilergedeelte een argumentatie geven van dit bizarre einde, maar ik vond het haast lachwekkend. De hele ontknoping klopte van geen kanten, waardoor de hele kracht van deze film onderuit werd gehaald. Zo jammer! Ach ja, het boek is beter dan de film… Laat me vooral weten wat jij van de film vindt, heb jij het vergeleken met het boek en wat vond je van de ontknoping? Zie onder de trailer het spoilergedeelte van mijn recensie

Oké, vanaf nu geef ik spoilers over de film. Het einde vond ik dus compleet absurd, om de volgende redenen:

 • Dat Kim door een trauma uit het verleden complete black-outs kreeg en haar vriendinnen haast vermoordde was echt te ver gezocht. Ja, ik snap dat je als kind erg in shock bent als je een avond bent opgesloten in een enge donkere kamer, maar dat je daardoor haast bezeten bent is echt raar…
 • Het feit dat Pippa later wordt buitengesloten van de groep is logisch, maar dat Kim nog grote vriendinnen blijft met Abby en Feline? Dat is te raar voor woorden. Ze heeft Feline haast ontvoerd en DE HOND VERMOORD (EN DIE WAS ZO SCHATTIG EN HET BESTE GEDEELTE VAN DE FILM!). Hoe kan je zoiets vergeven? Ook raar dat Kim totaal niet enige straf krijgt is ook niet te bevatten. Ik weet niet hoe het rechtssysteem in België is, maar als je een hond vermoordt hebt lijkt het me logisch dat de politie hier iets mee gaat doen…
 • Kim kreeg nog een berichtje van de jongen die ze wel leuk vond. Dit moest uiteraard nog even geshowd worden voordat Kim richting het ziekenhuis wordt gebracht. WAAROM MOET DIT? Abby merkt dat haar beste vriendin een psycho is die een andere vriendin ontvoerd en de andere haast heeft vermoord, waarom kan je dan nog denken aan liefdeszaken van je vriendin?

Goed, ik ben dus geen fan van het einde. Ik hoorde een korte samenvatting van het einde van het boek, welke al veel meer klopte (deze vond ik ook veel passender bij de boeken van Mel Wallis de Vries). Ik hoop dus nog wel het boek te gaan lezen, om te zien hoe de werkelijke ”goede” ontknoping is.

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik vond hem zelf juist wel goed! (Ik heb later opgezocht hoe het boek eindigt, trouwens). Ik ben er erg blij mee dat het publiek serieus wordt genomen en dat het geen kinderachtige film is geworden. Zelf dacht ik trouwens eerder dat de film zich afspeelde tijdens de voorjaarsvakantie (dus voor ze moeten gaan leren voor de examens), en dan is sneeuw heel erg logisch.
  Daarnaast; onderschat een fobie en een trauma niet. Het is de locatie waar alles gebeurde, dus ik snap het wel dat Kim doordraaide (het boek loopt overigens totaal anders.) Ook dat de vriendschap in stand blijft vind ik niet heel gek. Het laat zien dat vriendschap sterker kan zijn en niet bij één dramatische gebeurtenis over hoeft te zijn. Dat vind ik benoemeringswaardig.
  En wat betreft het naakt; naast dat het inderdaad typisch Nederlands is, staat het ook voor vertrouwen. Het laat zien dat Abby Pippa vertrouwd en zich durft bloot te geven, terwijl Kim dit niet kan (want er is wat aan de hand). Het is – als je het in context plaatst – functioneler dan je in eerste instantie denkt.
  Qua wazigheid; ook dit vond ik juist wel een goede toevoeging; het laat je als kijker focussen op dat wat belangrijk is. Ik hou er wel van als er gespeeld word met dat soort camerawerk en ik denk dat dit qua Nederlandse film een erg geslaagde adaptatie van het boek is. Het zal veel jongeren aansporen om ook het boek op te gaan pakken.

 2. Ik was erbij toen je dit keek, dus ik denk dat je mijn mening wel weet, haha. Wat een gekkigheid. Vooral dat einde. De spanningsopbouw was echt best wel tof, maar bij het einde kwam er van ons een collectieve “huh” en dat was wel kenmerkend voor hoe ik me over deze film voel 😛

 3. In het boek speelt het verhaal zich een paar dagen voor Kerstmis af, wat het logisch maakt dat er een enorme sneeuwstorm is. Ik twijfelde al of ik de film wel wilde zien, aangezien ik het boek niet fantastisch vond, maar na jouw recensie denk ik niet dat ik het ga kijken…

  1. Oeh dat verklaart wel iets, want in de film was het vrij duidelijk dat ze een tripje wilden maken ”voordat de eindexamens begonnen”, dus dat was wel erg raar :’) Denk dat het beter is uitgelegd in het boek haha.

  • Jacky Smeets op februari 28, 2019 om 10:42 pm
  • Reageer

  Volgens mij kun je echt wel een tripje in december maken, voordat de eindexamens beginnen. Hoe je erbij komt dat de film zich in april afspeelt??? Die begrijp ik niet. De vriendinnen gaan heel duidelijk voor kerst op een weekendje weg!
  Ik vond de film wel goed! Hij is heel spannend en ik vond het einde nou juist wel verrassend en goed. In het boek kwam ineens Casper als dader op de proppen die het voor zijn vaders reclamebureau deed??? Ik vond het einde van het boek teleurstellend en hier komt tenminste het gevaar uit de meiden zelf en niet zomaar van iemand buiten de groep..
  Ik had overigens niet gezien/bedacht dat kim de hond had vermoord. Kim heeft toch alleen pippa opgesloten? Ik heb de film nu 2x gezien (met vriendinnen) en zag de tweede keer dat er aan het einde door de politie een berenklem wordt vastgehouden, dus volgens mij is de hond daardoor dood gegaan.
  Over de sneeuw in de gang die ineens weg is. Volgens mij smelt sneeuw toch? Dus had daar geen problemen mee.
  Wel vond ik de film de tweede keer dat ik hem zag ook heel wazig qua beeld maar denk dat dat de bioscoop was. Want de eerste keer was dat niet het geval.

 4. Ik was ook wel wat teleurgesteld in de film inderdaad! Ik vond het boek zoveel beter arghhh! Ik ben er met m’n vriend heen geweest, die zelf het boek niet heeft gelezen en hij werd er gek van dat ik mijn mond niet kon houden na de tijd over hoe anders de film was en hoe teleurgesteld ik was hahaha

  1. ik vond het wel leuk.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.