Gamerecensie: Pokémon Shield

Het duurde even, maar na een paar weken (zelfs maanden) heb ik eindelijk Pokémon Shield uitgespeeld. Een game die van tevoren veel teweeg bracht in de community, want veel fans waren bij voorbaat volledig afgehaakt. Geen volledige Pokédex, dat kan toch niet?! Ach, ik kon het wel accepteren en ik was benieuwd hoe deze nieuwe regio eruit zou zien. Is Pokémon Shield een geslaagde nieuwe game van Gamefreak, of kan je beter uitkijken naar een nieuwe Pokémongame die wel kwaliteit bezit?

Bron: Nintendo

In Pokémon Shield ga je zoals gewoon op pad met je avontuur. Met een starter aan je zijde (voor mij Scorbunny, de vuur-Pokémon) en een rivaal/goede vriend ga je Galar verkennen, een regio die is gebaseerd op Engeland. Je moet acht gyms verslaan om mee te doen aan de league, en de gyms lijken op voetbalstadium waar veel fans je toejuichen. Voor de rest maak je kennis met andere trainers en ontrafel je geheimen over een legendarische zwaard- en schild-Pokémon. Daarnaast kan je de Wild Area bezoeken, waar je vele Pokémon kan tegenkomen en 360 graden met je beeldscherm kan draaien. Ook kan je een kamp opzetten en met je Pokémon spelen, curry bereiden voor je Pokémon en een League Card maken, het visitekaartje met jouw karakter erop! Een bijzonder fenomeen in Galar is dynamax, waarin Pokémon erg groot worden en een enorme kracht bezitten. Er is zelfs gigantamax, waarin het uiterlijk van je Pokémon lichtelijk verandert.

Bron: Nintendo

Tot zo ver de basis van de nieuwe Pokémongames. Ten eerste vind ik het verhaal oké, maar had ik toch meer met de uitgebreide verhaallijnen van de vorige Pokémongames. Shield/Sword had een redelijk simpele verhaallijn, waar weinig karakterontwikkeling plaatsvond. De antagonisten in het verhaal waren niet bijster bijzonder, maar het mysterie rondom de legendarische Pokémon was wel interessant om te ontrafelen.

Ik moest even wennen aan de nieuwe Pokémon, maar uiteindelijk vind ik veel Pokémon veel leuker en mooier dan verwacht. Ja, er zijn er een paar die niet heel prachtig eruit zien, maar nu ik ze meerdere keren heb gezien begin ik steeds meer te begrijpen waarom ze zijn uitgekozen als nieuwe Pokémon. Het dynamaxen vind ik ook best leuk, eentje bevechten is soms echt een uitdaging! Daarbij kan je veel sterke voorwerpen krijgen als je een Dynamax Pokémon verslaat, dus dat is zeker mooi meegenomen. De gymbattles zijn weer zoals vanouds, maar elke gym bevat wel een soort challenge waardoor het wel doet denken aan je avonturen in Alola. De gyms waren in Pokémon Shield echt de best of both worlds!

Bron: Inverse.com

De wild area vond ik erg fijn om te zien. De graphics hadden wel wat beter gekund (sommige bomen worden pas laat zichtbaar als ik op ze afloop) en het systeem van het weer in de wild area is af en toe mateloos irritant, omdat sommige Pokémon alleen verschijnen bij een bepaalde weeromstandigheid (waarvan er een stuk of 10 zijn). Na een paar weken is een bepaald gebied nog steeds niet regenachtig, waardoor je sommige Pokémon nog steeds niet kan vangen. De graphics voor de steden en andere routes zijn ook erg prettig, hoewel ik de laatste stad een teleurstelling vind. Deze is gebaseerd op Londen en leek me echt een gigantische stad vol leuke straatjes, maar dat viel vies tegen. Een paar dorpen in Galar zijn vrij klein naar mijn idee, wat ik enigszins jammer vind.

Bron: Nintendo

Ik ben zelf iemand die zijn hele Pokédex compleet wil maken, dus ik kon rustig alle routes verkennen en Pokémon verzamelen (en er een paar ruilen met een vriendin die Pokémon Sword heeft). Maar voor de speler die juist snel de game wil uitspelen, is het vrij gemakkelijk. Door je experience share kunnen je Pokémon met gemak levelen en met experience boosts die je van Dynamaxbattles krijgt kan je met gemak een Pokémon van level 1 naar 50 brengen.

Daarbij heb ik het idee dat de makers veel meer uit de game konden halen, maar ik vond de game op sommige punten echt nog te klein (zeker als je bijvoorbeeld kijkt naar de wereld van Zelda Breath of the Wild, die gigantisch is). De game is zeker vermakelijk en ik ben blij dat ik hem heb gekocht (sterker nog, ik kan niet wachten op de uitbreidingspakketten, want dan vind ik de game veel beter), maar de makers hebben het zichzelf nog iets te makkelijk gemaakt. Ik heb het idee dat ze met deze game wilde uittesten hoe fans zullen reageren op gloednieuwe Pokémongames op de Switch, dus ik hoop dat ze in de volgende games veel meer zullen uitpakken. Ik ben inmiddels de champion van Galar en ga zeker in de zomer nieuwe gebieden ontdekken in deze regio!

Hoe vind jij Pokémon Sword/Shield?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.