Gravity Falls

Een paar maanden geleden kwam een vriendin naar mij toe met de boodschap: ”Joost, ik heb echt een geweldige serie ontdekt. Ja, het is een kinderserie, maar het is zo leuk getekend, de personages zijn zo leuk en het is zooooo goed! Wil jij het alsjeblieft kijken, dan kan ik er eindelijk met iemand over praten!”. Deze Fanboy was weer zo eigenwijs om dit een tijdje niet te doen (iets met te weinig tijd), maar afgelopen weken ben ik eraan begonnen en ik ben om. Ik snap wat zo geweldig is aan deze serie, want ondanks dat dit een tekenserie is van Disney, is het wel een van mijn favoriete series geworden en is het ook bedoeld voor wat oudere kijkers.

Het epische verhaal 

Gravity Falls gaat over een tweeling, Dipper en Mable. Dipper de jongste van de twee en is de serieuze jongen die erg nieuwsgierig is, terwijl Mable de energieke en vrolijke jongensgek is. De tweeling wordt gestuurd naar Gravity Falls, een mysterieus bos/moeras, waar ze in de zomer verblijven bij hun oudoom Grunkle Stan. Deze oom runt een souvenirwinkel en doet net alsof hij vele mysterieuze wezens en spullen in zijn winkel heeft, terwijl het allemaal prul is en nep gedoe. De tweeling komt erachter dat Gravity Falls veel geheimen bevat. Dipper vindt een boek met op de voorkant het getal 3 en een afdruk van een hand met zes vingers en in dit boek staat uitleg over vele magische wezens… Maar als er op dit boek een 3 staat, bestaat dan ook boek 1 en 2, en wie is eigenlijk de auteur van dit geheimzinnige boek? Tijd voor Mable en Dipper om daar achter te komen… Of willen ze eigenlijk wel antwoorden te horen krijgen?

De mega-awesome personages

Gravity Falls heeft echt geweldige personages, die door allemaal kleine dingen zo levensecht aanvoelen. Mable en Dipper zijn een geweldige tweeling. Een broer en zus die elkaar altijd aardig vinden, hoe bestaat het! Ze geven echt veel om elkaar, dat is aan kleine dingen te zien. Telkens wanneer de tweeling in gevaar is, probeert Dipper altijd zijn zus te beschermen en kijkt hij altijd of ze nog veilig is. Dipper mag dan wel de jongste van de twee zijn, hij is wel de meest serieuze en daardoor voelt hij zich altijd verantwoordelijk voor Mable. Mable is daarentegen heerlijk energiek, gek, vrolijk, een typisch meisje. Grunkle Stan is echt een gemene oom ten opzichte van zijn klanten, hij bedriegt iedereen, liegt tegen toeristen, maar voor zijn familie doet hij alles en je merkt toch dat achter die grote mond een klein hartje schuilt…

Soos, de klusjesman, is ronduit fantastisch. Hij is de onschuldige knul die behoorlijk ongemakkelijke dingen zegt. Hij is zo hilarisch! In één aflevering zie je ook een andere kant van hem, waarbij ik toch een traantje heb moeten laten…

Alle andere personages zijn ook stuk voor stuk geweldig. Ze zijn allemaal uniek, hebben wat jeugdigs (wat wel moet bij een kinderserie), maar daarnaast schuilt er toch veel achter iedereen. Elk personage wordt steeds meer uitgewerkt en het wordt steeds beter en beter!

Dit is serieus een Disney-serie?

Soms vraag ik me echt af hoe Disney er in hemelsnaam in geslaagd is zo’n serie te maken, want er komen behoorlijk wat dingen in de serie voor die absoluut niet bedoeld zijn voor kinderen… Wacht dacht je van soms redelijk enge monsters (zombies! demonen die opgeroepen worden!) en af en toe wat gesprekken die behoorlijk fout kunnen worden opgevat… Disney toont echt lef, want veel stukken in de serie lijken voor veel ouder publiek bedoeld te zijn. Dat maakt het soms juist zo komisch!

 

De grote puzzel

Gravity Falls is een serie die je eigenlijk meerdere keren moet kijken, want er zijn namelijk codes verstopt in elke aflevering die aanwijzingen geven voor toekomstige afleveringen. Deze codes zijn soms moeilijk te kraken, maar het hele internet zit vol met de uitwerkingen van de puzzels die kleine hints geven over het verloop van de serie. Het is daarom ook aan te raden om niet meteen het internet af te speuren naar deze puzzels vanwege spoilers, maar het speurwerk pas gaat starten na het zien van alle afleveringen. Achteraf zie je dus vele verbanden en merk je dat in vele afleveringen van seizoen 1, al hints worden gegeven naar de auteur van het boek van Gravity Falls en het grote mysterie achter deze plek… Dit maakt Gravity Falls ook heel interactief en wil ik zeker de serie meerdere keren gaan zien, zodat ik veel meer puzzelstukjes van het mysterie tegenkom.

Die cliffhangers…

Gravity Falls bestaat nu uit 31 afleveringen, waarvan ze nu bezig zijn met seizoen 2 (volgende maand gaan ze verder!). De cliffhangers aan het eind van seizoen 1 en de laatste aflevering zijn echt moordend… Na drie afleveringen gebeurt er al iets waardoor je erg nieuwsgierig raakt naar de rest van de serie, maar na seizoen 1 ben je echt in shock… En nee, dan ben je er nog lang niet, want de elfde aflevering van seizoen 2 is echt gruwelijk episch, ik ben nu echt gesloopt door dat einde… HOE GAAT HET NU VERDER? Wauw, Gravity Falls heeft me echt in zijn greep. Deze maand kijk ik maar veel theorieën over de serie en de codes die zijn gevonden om mijn hart te troosten, want mijn hartslag gaat al flink omhoog als ik aan die cliffhanger denk van de laatste aflevering… Man man man, deze serie is echt goed!

 

Gravity Falls, een kinderserie die je eigenlijk wel moet zien. Het verhaal is niet alleen leuk, de personages zijn zo vol leven, het mysterie achter Gravity Falls is echt moordend, de codes in alle afleveringen zijn echt gigantisch goed bedacht (de makers zijn echt ingenieus) en het is ook zo spannend als je eenmaal een groot deel van de serie hebt gezien… Ik zou zeggen, zeker kijken, want Gravity Falls wordt zeker één van je favoriete series als je er eenmaal veel van hebt gezien. Enne, als je nog niet overtuigd bent, alle afleveringen kan je ook vinden op YouTube! Al nieuwsgierig? Hier kan je de eerste aflevering alvast zien, en kijk tot het einde, want dan wil je zeker verder kijken…

Kende jij al Gravity Falls?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.