Interview met Lydia Schwarz, auteur van De Kruisdraagster

Vorige maand recenseerde ik een dystopische young adult waarin christenen werden vervolgd. De Kruisdraagster vond ik een goed boek en mijn recensie kan je hier lezen. Naast het maken van een recensie mocht ik de auteur, Lydia Schwarz, ook gaan interviewen! Ik had diep nagedacht en een aantal vragen bedacht, niet alleen vragen over haar boek en schrijven in het algemeen, maar ik heb haar boeken ook gecombineerd met bepaalde fandoms, zoals alleen een fanboy als ik dat kan!

 

1. Hoe kwam je op het idee van de Kruisdraagster? Wat was je inspiratie en hoe creëerde je deze wereld?

Ik vroeg me in het verleden vaak af hoe het christendom in Europa zou worden in de toekomst. Ik wist toen nog niet wat ”dystopie” was maar mijn wereld ging open tijdens het lezen van De Hongerspelen. Vlak daarna, op een vroege morgen in de herfst van 2011 werd ik wakker en wist ik hoe het verhaal zou worden. Ik kon mijn geliefde genre en mijn hoop en angst voor christenen in Europa combineren en stoppen in een boek. De rest van de futuristische wereld werd stapje voor stapje gevormd terwijl ik samen met Anna liep door de straten van haar dorp.

2. Was je bang dat sommige christenen kritiek op je boek zouden hebben? Hoe waren de reacties uiteindelijk?

Ja! Ik was ontzettend bang dat ik veel kritiek zou krijgen, maar daardoor werd ik enorm verbaasd door alle lovende woorden bij alle eerste reacties. Ik kreeg niet alleen complimenten over het verhaal, maar ook over hoe ik schrijf. De kritiek die ik krijg vind ik eerder behulpzaam, want dan weet ik waar ik later op kan letten. Ik realiseerde me al snel dat kritiek meer iets zegt over de persoon die het geeft dan de persoon die de kritiek moet ontvangen.

3. Hoe is jouw schrijfproces? 

Ik begin met een sterk idee in mijn hoofd en mijn intentie is om hoofdstuk na hoofdstuk te schrijven. Ik weet in het begin al hoe het verhaal gaat lopen en welke belangrijke plotwendingen er aan zullen komen in het boek. Tijdens het schrijven wordt er wel veel meer toegevoegd aan de personages en het verhaal, waardoor ik best een onvoorspelbare schrijfster ben.

4. Als je één van je personages tot leven zou kunnen wekken zodat je die persoon kan ontmoeten, wie zou dat zijn?

Ik denk dat ik Felix zou kiezen. Hij is altijd warmhartig en vreugdig, ik hou van mensen om mij heen die altijd kunnen lachen!

5. Als je één van je personages uit jouw boek in een boek van een andere auteur zou moeten plaatsen, welk personage zou je dan uit jouw boek halen en in welk boek komt deze terecht?

Ik zou Norbert wel eens naar de wereld van Twilight sturen. Ik zou dan met hem meegaan en vragen wat hij vindt van alle romantiek daar. Zijn antwoorden zouden erg interessant zijn… En verontrustend…

6. Als Anna zou moeten spelen in De Hongerspelen, welk wapen zou ze dan gebruiken?

Ik denk niet dat Anna bereid is om mensen te vermoorden, dus ik vermoed dat ze net als Peeta een talent gebruikt om niet op te vallen, zoals camouflage.

7. In welke factie zou Anna zitten in Divergent?

Anna zou voor Amity/Vriendschap kiezen. Ze zou zichzelf niet slim genoeg vinden voor Erudite/Eruditie en niet dapper genoeg voor Dauntless/Onverschrokken. Anna werkte als kind in de kassen waarin ze groenten verzorgde voor de bewoners. Dat zou ze vast door gaan zetten! Daarbij past de factie ook wel bij haar behoefte om voor anderen te zorgen.

8. Hoe zou je leven eruit zien als je in ”De Kruisdraagster” zou stappen?

Ik denk dat ik net als Anna op zoek zou gaan naar de waarheid en zou worden gemanipuleerd door de overheid. Ik zou zo min mogelijk proberen op te vallen. Ik zou luisteren naar de overheid of juist met de christenen vluchten in de grotten. Het ligt er denk vooral aan in wat voor milieu ik opgroei daar.

9. Wat voor plannen voor schrijven heb je in de toekomst?

Ik hoop dat ik zolang kan schrijven als ik ideeën heb, en dat kan nog een hele lange tijd duren, want dit is al mijn droom sinds mijn tiende. Sindsdien probeer ik elke dag wel wat te schrijven, want een dag waarin ik schrijf is een goede dag!

10. Kunnen we eens een bezoekje verwachten van je in Nederland?

Ik ben al vier keer in Nederland geweest, ik vind het een prachtig land met een fijne en vriendelijke bevolking. Ik heb er zelfs wat vrienden wonen! Ik wil zeker nog een keer naar Nederland gaan, maar dan neem ik wel mijn man en mijn dochtertje mee.

 

Ik wil hierbij Uitgeverij Callenbach en Lydia Schwarz ontzettend bedanken voor het interview!

Heb jij ”De Kruisdraagster” al gelezen?

3 reacties

  1. Wat een leuke vragen heb je gesteld Joost! Super leuk om dit boek en haar personages met andere fandoms te combineren 🙂 Ik heb De Kruisdraagster ook gelezen en vond het echt een verrassend goed boek!

    • schwarzpulver op januari 16, 2016 om 12:47 am
    • Reageer

    Hey Joost! Thank you again for the interview! Those questions were really good! Lydia

    1. Thank you Lydia! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.