Mini-Recensies: De Studio Ghibli-films die in februari op Netflix kwamen

Netflix kondigde begin dit jaar aan dat er vele films van Studio Ghibli online zouden komen. Ontzettend gaaf om te horen, want ik wilde nog steeds alle films van deze studio zien. Mocht ik ooit naar Japan terugkeren, wil ik zeker het museum van studio Ghibli bezoeken en wil ik van tevoren natuurlijk er alles over weten! Begin februari kwamen er zeven films online van deze Japanse studio, dus die heb ik zo snel mogelijk bekeken!

Castle in the sky (1986)

Wat mij betreft een pareltje van Studio Ghibli. Je volgt een meisje met een bijzonder sieraad, waar ze door achtervolgt wordt door het leger en een groep piraten via luchtschepen. Sheeta (het meisje) komt terecht bij Pazu, een hardwerkende jongen die net zoals zij wees is. Ze kennen verhalen over een bijzonder vliegend kasteel, waar het leger en de piraten ook naar op zoek zijn. Fantastische muziek, indrukwekkende animatie voor die tijd en een boodschap waarin wordt getoond dat geweld zo veel schoonheid kapot kan maken, oftewel een lichtelijk ecologisch randje. De audiokwaliteit is af en toe wel erg slecht wat betreft bepaalde stemmen en de film is wat aan de lange kant, maar behoort zeker tot een van mijn favorieten.

My Neighbor Totoro (1988)

Een ontzettend lieve film over twee zusjes die verhuizen naar het platteland met hun vader. Hun moeder ligt in het ziekenhuis en proberen ze regelmatig te bezoeken, terwijl ze ontdekken dat in de buurt een bijzonder beest leeft genaamd Totoro. Als je je even verdrietig voelt, is dit de film om te kijken. Zelfs mensen die niet veel van anime en Japanse films weten, zullen genieten van de vertederende sfeer, de vreugdevolle zusjes en de pluizige Totoro. Ik had de film al eerder gezien, maar hem opnieuw kijken is zeker niet erg! Terecht een van de meest bekende films van Studio Ghibli!

Kiki’s Delivery Service (1989)

Deze film is ook ontzettend prettig om te zien. Kiki is een heks die op haar dertiende naar een andere plek moet om te wonen, zodat ze daar traint om een goede heks te worden. Ze komt aan bij een plekje aan zee en na wat gedoe start ze een bezorgingsservice met haar bezemsteel bij een bakkerij. Deze film is net als de vorige film een warm bad met zo’n prettige en mooie sfeer.

Only Yesterday (1991)

Deze film gaat over de 27-jarige Taeko, die Tokyo verlaat voor een vakantie op het platteland van Japan. Tijdens deze vakantie blikt ze terug op haar verleden als jong meisje en alle complicaties die ze toen had. Een erg kalme, maar zeker mooie film. Het platteland wordt zo rustgevend en zorgeloos afgebeeld en hoewel Taeko’s verleden niet heel denderend is, gaf het een goede blik op het familieleven in Japan. Het verhaal heeft ook nog een feelgood-einde, dus dit is zeker een Ghibli-film die juist een realistisch verhaal op subtiele wijze weet af te beelden.

Porco Rosso (1992)

Porco Rosso speelt zich af in Italië in de jaren 30. Een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog heeft door een vloek een varkenshoofd gekregen, maar is nog gek op vliegen. Een groot deel van de film wist me niet volledig te trekken door een trage opbouw, maar aan het einde kom je in een stroomversnelling met een pijnlijk maar vertederend achtergrondverhaal over de vloek en een spectaculaire eindstrijd waar ik wel van kon genieten.

Ocean Waves (1993)

Een student keert na zijn eerste jaar terug naar Kochi (zijn geboortestad) voor een reünie met zijn middelbare school, waar hij in het laatste jaar veel momenten meemaakte met een meisje die halverwege het jaar op zijn school kwam en zijn wereld compleet overhoop haalde. Wat mij betreft geen sterke film, maar als je van een subtiele coming of age houdt is dit wel een aanrader.. Het is een lichte romance, met een tripje naar Tokyo (wat ik dan weer erg fijn vond), maar de personages spraken me helaas niet zo aan door hun wat storende gedrag. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Kochi (een plek die wat verder is gelegen van Tokyo en andere bekende Japanse steden), wat ook wel weer een goede inkijk geeft op minder bekende plaatsen van dit land. Het is een wat meer realistisch verhaal die draait om de personages, dus wie weet passen ze wel in jouw straatje met geliefde personages en kan je je juist goed in deze film vinden, maar het was hem helaas niet voor mij.

Tales from Earthsea (2006)

Deze film is gemaakt door de zoon van een van de oprichters van Studio Ghibli. Ik hoorde van tevoren dat deze film een flop was in Japan, en terecht. Het is een fantasyverhaal over een prins met een duistere kant, een magiër die moet strijden tegen een duistere magiër en een meisje die achterna wordt gezeten door wat gemene soldaten. Een erg onsamenhangende film naar mijn idee, er waren veel losse eindjes en personages waren ook niet erg overtuigend. Er was een tekort aan uitleg, waardoor ik het geen geweldige film vond. Er zat wel potentie in, want de fantasysfeer en de draken waren wel indrukwekkend.

Dit zijn de films van Studio Ghibli die in februari op Netflix verschenen. Welke heb jij allemaal gezien, welke is je favoriet? In maart komen weer wat films uit van deze studio, dus er is nog genoeg te zien!

2 reacties

  1. Ik heb van deze lijst alleen Totoro gezien en dat is zo’n mooie film! Echt een van mijn favorieten. De andere films heb ik nog niet gezien, masr ik ben er wel erg benieuwd naar. Misschien moet ik binnenkort een Studio Ghibli marathon gaan houden…😍

    1. Goed om te horen, Castle in the sky en Kiki’s Delivery Service ga je denk sowieso prachtig vinden! 🙂 En op 1 maart komen er nog meer films online, dus dan kan je er nog meer zien! 😀

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.