Recensie: Als vuur

Titel: Als vuur

Auteur: Sara Lövestam

Vertaling: Femke Muller

Genre: Contemporary, Romantiek, Young Adult

Uitgeverij: Querido Glow

Bladzijdes: 246

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789045124483

Prijs: 18,99

Link naar de pagina op Goodreads

Anna woont samen met haar vader in Stockholm, maar in de zomer gaan ze altijd naar hun vakantiehuis op een eiland aan de Zweedse kust. Ze voelt zich echt thuis op het eiland, wat juist het tegenovergestelde is voor Lou. Lou moet met haar rijke ouders mee naar dit eiland, maar ze zou liever naar Spanje willen gaan met haar vrienden. De twee meiden verschillen enorm van elkaar, maar op het eiland leren de twee elkaar onverwachts kennen.

Querido Glow is een nieuwe imprint die zich richt op boeken met veel diversiteit, en Als vuur is een van de eerste boeken die hieronder valt. Er zijn weinig YA-boeken met een opbloeiende verliefdheid tussen twee meisjes en het verhaal speelt zich af in Zweden, waardoor ik graag dit boek wilde lezen. Lezen kan echt je wereldbeeld verrijken met andere inzichten en door personages die niet perfect op je lijken kan er veel meer begrip ontstaan naar mensen met een ander geslacht/seksualiteit/afkomst, dus ik pakte snel dit boek op. Hoe zou deze zomervakantie uitpakken voor Anna en Lou?

Als vuur is een zomers verhaal waar je niet al te veel bij na hoeft te denken, het is een verhaal waar je rustig in kan duiken waarbij je geniet van de natuur van Zweden. Je volgt het perspectief van Anna en Lou, die enorm van elkaar verschillen. Je leest over hun vakanties in een klein eiland in Zweden, waarbij de twee kennis met elkaar maken. De schrijfstijl is vloeiend en ik kreeg er echt een loom gevoel van, ik had echt even het vakantiegevoel te pakken! Dit boek geeft je echt de inspiratie om van de natuur te genieten en je mobiel aan de kant te leggen, want de rust in dit verhaal vond ik zeer ontspannend.

Anna is een erg lief meisje die goed weet hoe ze kan overleven in het wild. Het huisje waar ze jaarlijks naartoe gaat is niet heel denderend, maar ze heeft genoegen met de kleine dingen die ze heeft. Ze is lesbisch, maar heeft besloten om dit niet aan iedereen te vertellen. Lou is juist heel anders. Ze is ervan overtuigd dat ze alleen op jongens valt en is erg verwend. Ze wilde gewoon op vakantie met haar vrienden, maar moet met haar familie mee terwijl die hun rijkeluisleven leiden op het eiland en de vader van Anna maar niks vinden. Door Anna stelt ze zich iets meer open en begint ze haar leven heel anders te zien, wat voor haar een openbaring is. De band tussen Anna en Lou is zeer puur, hoewel ik liever toch iets meer verdieping had willen zien bij de twee personages. Het boek is namelijk vrij kort, waardoor het verhaal ook snel tot zijn einde kwam.

Hoewel Querido Glow zich richt op diversiteit, is dit boek niet perse daar enorm op gefocust. Dit vind ik juist erg prettig, want de seksualiteit van de personage (of hun twijfels daarover) is juist geen enorm ding, maar wordt juist op een prettige manier behandeld. Als vuur is een zomers liefdesverhaal waar je vlinders in je buik van krijgt!

Beoordeling: 7/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Dat klinkt als een lekker weglees boek. 🙂
  Ik ben het met je eens dat boeken lezen je wereldbeeld verrijken met andere inzichten en door personages die niet perfect op je lijken. Laatst las ik een boek Meisje in sneeuw van Danya Kukafka. Er waren drie hoofdpersonen: een jongen, een meisje en een politieagent. En vooral de jongen was zo vreemd, dat ik wilde stoppen met lezen. Maar ik ben blij dat ik het boek uit heb gelezen, want veel dingen vielen op een plek op het einde.

  1. Klinkt goed Monique! 🙂

  • Linde op november 16, 2021 om 5:05 pm
  • Reageer

  Ik heb het boek gelezen omdat jij het hier hebt voorgesteld en het is echt een mega mooi boek dus iedereen die nog twijfelt: LEES DIT BOEK!!!

  1. Wat goed om te horen Linde, fijn dat je er zo van genoten hebt! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.