Recensie: 2C

Titel: 2C

Auteur: Mirjam Mous

Genre: Spanning, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 303

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000350148

Prijs: 18,99

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Klas 2 gaat op werkweek, namelijk naar de Ardennen. De klas zit vol verschillende soorten leerlingen die helemaal klaar zijn om te gaan survivallen. Wanneer de schoolbus vertrekt, krijgt iedereen bijzonder berichtje op hun mobiel, er is een bom aan boord die zal ontploffen als iemand in of uit de bus gaat! Maar hoe kwam de bom in de bus? Is iemand van 2C betrokken bij deze zaak?

 

Ik vind het erg fijn dat Best of YA ook steeds meer Nederlandse schrijvers heeft die een talent hebben voor het schrijven van (spannende) young adult-boeken. Mirjam Mous heeft zich voor mij al aardig bewezen dat ze ijzersterke verhalen kan schrijven waarbij ik alleen maar door wil lezen. 2C is haar nieuwste boek en ik was heel benieuwd wat voor verhaal Mirjam dit keer heeft neergezet! Tijdens de eerste dag van mijn vakantie besloot ik het boek te gaan lezen, een heerlijk (maar schrikwekkend) begin van mijn vakantie!

Zoals ik gewend ben van Mirjam Mous wist ze mij met haar pakkende schrijfstijl al snel in het verhaal te werpen. De leerlingen en leraren van 2C zijn net in de bus en de paniek breekt al los. De leerlingen moeten proberen uit te zoeken wie achter de bom zit en waar de bom verstopt is, maar dat schijnt nog knap lastig te zijn. Je merkt door het boek heen dat er verschillende personages zijn die allemaal motieven hebben om iets te maken te hebben met de bom. Hierdoor zijn er zo veel mensen die ik verdacht vond, 2C is echt een groot mysterie!

 

Je leest vanuit het perspectief van verschillende personages. Normaal kan ik hier wat last van hebben, maar in dit boek ergerde het mij totaal niet. Elk personage is uniek en alle leerlingen zijn met gemak uit elkaar te houden. Je leest niet alleen over de personages in het heden, maar er worden ook flashbacks gegeven van een paar maanden terug. In deze flashbacks kom je ook veel problemen tegen die vandaag de dag aanwezig zijn, zoals terrorisme en racisme. Ik vind het erg goed Mirjam zulke onderwerpen in haar boek  weet te verwerken, wie weet kan het middelbare scholieren veel inzichten tonen (2C voor op de leeslijst? Ik stem voor).

 

De ontknoping van 2C was voor mij onvoorspelbaar, hoewel ik de dader/daders wel in mijn lijstje met verdachten had staan. 2C is een spannend boek, maar het had voor mij nog niet de wow-factor waar ik helemaal van slag raak. Afgezien daarvan heb ik enorm genoten van 2C en is het echt een boek dat je zo snel mogelijk uit wil lezen. Aangezien je het verhaal van verschillende personages hoort, is er altijd wel iemand bij waarmee je je kan inleven, wat ook erg goed is! Hopelijk is Mirjam Mous een snelle schrijfster, want ik kan niet wachten totdat ze weer een nieuw boek heeft geschreven!

3 reacties

  1. Kan niet wachten om hier mee te beginnen! En je hebt helemaal gelijk, zo leuk dat er steeds meer Nederlandse schrijvers van Best of Ya komen!

  2. Jaaaa dit boek is geweldig!! En inderdaad, 2C zou echt op de leeslijst moeten komen. Juist door die belangrijke onderwerpen!

  3. Ik wil dit boek heel graag lezen!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.