Recensie: A Monster Calls/ Zeven minuten na middernacht

Titel: A Monster Calls / Zeven minuten na middernacht

Auteur: Patrick Ness & Siobhan Dowd

Genre: Young Adult

Uitgeverij: De Geus

Bladzijdes: 215

Bindwijze: Hardcover

Prijs: 19,95

Cijfer: 10/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Connor O’Malley is dertien jaar oud, wordt gepest op school en heeft een moeder met kanker. Zijn leven is al zwaar, maar wordt erger door een verschrikkelijke nachtmerrie die elke avond terugkeert. Op een avond wordt Connor wakker gemaakt door een monster om 00.07, een monster die is gemaakt van een taxusboom. Het monster vertelt Connor dat hij hem elke keer een verhaal zal vertellen. Na drie verhalen van het monster, moet Connor zijn grote geheim vertellen, een geheim dat hij nooit onder ogen zou willen komen…

 

Patrick Ness en Siobhan Dowd vind ik geweldige schrijvers. Siobhan Dowd is overleden, maar had voor haar dood dit verhaal nagelaten aan Patrick Ness, in de hoop dat hij het verhaal zou schrijven. Ness deed dit en hij maakte één van mijn favoriete boeken aller tijden. Toen ik laatst de eerste trailer van de boekverfilming van A Monster Calls zag, besloot ik dit boek weer te herlezen, zodat ik weer kon lezen over Connor O’Malley. Een keuze waar ik heel tevreden mee ben, want de tweede keer A Monster Calls lezen was net zo geweldig als de eerste keer.

 

Dit verhaal is zo schitterend om te lezen. Het hele verhaal is ontroerend, kloppend en vol emotie geschreven. Patrick Ness schrijft heel vlot en neemt je met gemak mee in het verhaal. Dit boek lees je ook met gemak binnen een avondje uit, het is geen lang verhaal maar heeft wel enorm veel inhoud. Daarbij is dit hele boek geïllustreerd met prachtige tekeningen (beetje houtskoolachtig), waardoor je het griezelige monster kan zien, precies zoals die is beschreven in het boek. De tekeningen passen perfect bij het boek en geven de sfeer perfect weer. Het is een mengeling van creepiness en somberheid.

 

Connor is echt een jongen waar je enorm veel medelijden mee krijgt, tijdens het lezen had ik het gevoel alsof ik Connor daadwerkelijk was. Hoewel ik niet wist wat zijn grote geheim was en wat hij verbergt voor de lezer, kreeg ik bij de ontknoping toch het gevoel alsof ik het net als Connor al die tijd al wist, maar dat we allebei de waarheid niet onder ogen durfden te zien. Connors leven is zo triest, naast een zieke moeder heeft hij het ook zo moeilijk op school, het breekt al snel je hart en je hoopt dat Connor toch gelukkig zal worden. Ook het monster is zo’n indrukwekkend personage en de verhalen die hij vertelt laten zien dat er meerdere kanten zijn aan een verhaal en dat je niet zo maar iemand kan beoordelen.

 

Ik geef het als mannelijke boekenwurm niet snel toe, maar bij dit boek heb ik echt lopen janken als een malle. Dit boek verscheurde mijn wereld, versplinterde mijn hart, verbrijzelde mijn hele ruggengraat en spleet mijn schedel doormidden, dit boek lezen was zo pijnlijk maar het voelde zo ontzettend goed. Ik meen het, ga dit boek lezen. Het zal tranen laten rollen, maar achteraf vind je het één van de beste keuzes die je hebt gemaakt. Siobhan Dowd heeft een ontroerend verhaal gemaakt en Patrick Ness heeft het op legendarische wijze op papier weten te zetten. Ik hoop dat jij dit boek ook snel gaat lezen, zodat we er achteraf over kunnen praten en elkaar kunnen troosten, want je hebt zeker een knuffel nodig. Duizendmaal liefde voor dit boek. Kijk anders ook even de trailer van de film, zodat je helemaal gemotiveerd raakt om dit boek te lezen, zodat je hem ook kan gaan zien in de bioscoop als boekverfilming. Patrick Ness bewijst weer dat hij een meester is in het schrijven van boeken!

4 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

 1. He, jippie er komt een film van dit boek aan 🙂

 2. Deze wil ik oooook. Hij lijkt me zo mooi :3 En ik wist niet dat er een film van kwam D:

 3. Dit boek staat al zo lang op mijn TBR! Moet hem echt eens gaan lezen..

  • Bob de Zeeuw op augustus 5, 2019 om 7:51 pm
  • Reageer

  Ik heb de film nog niet gezien, maar het boek heb ik een jaar of 2/3 geleden gelezen.
  Ik ben echt een trage lezer, 4 maanden met een boek is niet meer dan normaal voor mij, maar dit boek heb ik in 1x uitgelezen.
  Ik wist niet waar het over ging toen ik begon met lezen, en werd er vrijwel meteen ingezogen.
  Zo waar wat hierboven beschreven staat, ik heb ook een moeilijke schooltijd gehad, en in 2015 ben ik na een moeilijk ziektebed mijn moeder verloren, en toen ik dit boek aan het lezen was voelde ik me zo verbonden dat t gewoon griezelig is.
  Ik ben nu 37 jaar en ik heb ondanks dat ik langzaam lees, best veel boeken gelezen, en ik vind dit het meest aangrijpende boek dat ik tot nu toe heb gelezen.
  En huilen joh…pfff

 1. […] laatste kocht ik dit kleine boekje, omdat ik op verschillende blogs (hallo Lisa, hallo Joost) had gelezen dat dit een geweldig boek moest zijn. Dit exemplaar was nu maar €5,- bij de Bruna en […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.