Recensie: Aan tranen heb je toch niks

Titel: Aan tranen heb je toch niks

Auteur: Espen Dekko

Vertaling: Michiel Vanhee & Sofie Maertens

Genre: Middle Grade, Contemporary

Uitgeverij: Clavis

Bladzijdes: 163

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789044835229

Prijs: 15,95

Link naar de pagina op Goodreads

In dit verhaal lees je over een meisje die tijdens de zomervakantie naar haar grootouders gaat, die leven bij een fjord. Haar vader is daarvoor overleden, maar het meisje heeft besloten er niet meer om te huilen. Ze maakt een mooie zomer mee bij haar opa en oma, maar dat verandert als er eenmaal een walvis op het strand aanspoelt.

Wat kortere verhalen weten me vaak te boeien. Ze lezen lekker weg en er kan ook een enorme kracht zitten in een kort verhaal. Clavis weet hele goede korte verhalen uit te geven, dus ik was heel benieuwd naar dit verhaal. De cover is in ieder geval heel helder en naar mijn idee prachtig, dus dat begint al goed!

Aan tranen heb je toch niks is een mooi verhaal over verlies en familie. De schrijfstijl van Espen Dekko is heel prettig. Soms gebeurt er niet ontzettend veel en lees je gewoon over wat mooie zomerdagen die het meisje met haar grootouders beleeft, maar dit was totaal niet saai. Je voelde gewoon de hele zomer in het boek en de schoonheid van de Noorse fjorden. Lees dit vooral dus op een warme dag waar je kan genieten van dit mooie en lichtelijk emotionele verhaal.

De band tussen het meisje en haar grootouders is zo liefdevol neergezet. Ze doen samen leuke dingen en haar grootouders weten zich veel zorgen te maken om het meisje. Het verhaal is dan wel kort, maar je merkt de bijzondere band tussen deze familieleden. Het meisje is ook heel sterk, maar sluit vooral haar gevoelens af als het gaat om haar vader. Vanaf het begin hoop je al dat ze haar hart opent zodat ze eindelijk de dood van haar vader kan verwerken. Dit is erg subtiel gedaan, wat ik erg kon waarderen.

Het einde zorgde voor een spannend slot en een mooie ontknoping van dit verhaal. Als je zin hebt in een prettig zomerboek met een emotionele laag, raad ik je zeker aan om dit boek op te pakken! Het is een boek voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ik weet zeker dat er vele oudere lezers zijn die dit boek kunnen waarderen.

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.