Recensie: Als je dit leest, ben ik dood

Titel: Als je dit leest, ben ik dood

Auteur: Sally Nicholls

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: De Fontein

Bladzijdes: 192

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789026140204

Prijs: 12,99

Cijfer: 9/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Sam is elf jaar en heeft leukemie. Hij heeft te horen gekregen dat hij nog niet lang te leven heeft en begint op aanraden van zijn juf op 7 januari een boek te schrijven. Hierin stelt hij verschillende vragen waar hij geen antwoord op kan geven. Hoe weet je dat je dood bent? Wat gebeurt er na de dood? Doet dood gaan pijn? Ook maakt hij een bucketlist en gaat hij samen met zijn vriend Felix (die ook ernstig ziek is) proberen zijn wensen te vervullen.

 

Toen ik laatst in de Donner was (de grote boekhandel van Rotterdam) en ik had al een flinke stapel boeken in mijn handen, maar toen ik eenmaal de titel van dit boek zag dat stond in één van de boekenkasten, liep ik er meteen op af. Een intrigerende titel en na de achterflap te hebben gelezen, kon ik niet wachten om het boek te lezen! Deze ging dus mee naar huis. Ik had wel zin in een boek met een korte inhoud maar met ontzettend veel emoties. Als je dit leest, ben ik dood wist mijn verwachtingen zeker waar te maken, want ik vond dit boek fantastisch!

Sam is een jongen die nog niet lang te leven heeft. In zijn laatste maanden besluit hij een boek te schrijven en belangrijke vragen te beantwoorden en ervoor zorgen dat hij nog wat dingen in zijn leven kan doen die hij graag wil doen voor zijn dood. Hoewel Sam geen toekomst heeft, vind ik dat hij nog erg positief in het leven staat en zich focust op vandaag. Sam en Felix zijn heel aandoenlijk, maar wisten mij ook enorm aan het lachen te maken. Ik vond ze soms wat lijken op de personages uit Me, Earl and the dying girl, maar dan waren ze wat milder wat ruige grappen betreft. Sam is een sterk en sympathiek personage waar je veel begrip en respect voor krijgt. Een jong vechtertje, die nog strijdt voor de dagen die hij nog heeft!

 

Sally Nicholls schrijft met niet al te veel detail, maar juist met enorm veel gevoel. Ze weet zich goed in te leven in een kind die de wereld op een hele andere manier bekijkt. Sam is nog zo jeugdig, maar denkt wel na over bepaalde heftige of ingewikkelde dingen. Dit boek wist mij constant de boeien, soms door de gebeurtenissen, soms door de vragen die Sam stelde. Dit boek is ontzettend ontroerend, zielig maar ook heel mooi en fijn om te lezen. De korte hoofdstukken zorgen er ook voor dat je er makkelijk doorheen gaat.

 

Als je dit leest, ben ik dood is een boek waarvan het einde al redelijk gespoild wordt in de titel, maar waarbij je toch enorm van gaat genieten. Sam is een geweldig jochie die nog positief in het leven kan staan en zijn dromen kan laten uitkomen. De vriendschap tussen Sam en Felix is ook heel leuk om te lezen en de laatste paar bladzijdes las ik met enorm veel pijn in mijn hart. Het jeugdige perspectief van Sam maakt dit boek zo goed en ik zou graag meer boeken van Sally Nicholls willen lezen. Een aanrader die mij zeker nog jaren bijblijft!

1 reactie

  1. Oh deze vind ik wel heel mooi klinken, die zet ik op mijn leeslijstje!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.