Recensie: Anne Amelia is er niet meer

Titel: Anne Amelia is er niet meer

Auteur: Kat Rosenfield

Vertaling: Lidwien Biekmann

Genre: Literaire YA, Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 207

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000321070

Prijs: 10,00

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Becca is eindelijk klaar met haar middelbare school. Ze is het dorpsleven zat en wil graag studeren in een stad ver van haar dorp af. Hierdoor moet ze wel haar zomerliefde James achterlaten, die is gestopt op school en waarschijnlijk niet het dorp zal verlaten. Na de diploma-uitreiking en een romantische avond met James, maakt James het op abrupte wijze uit. Daarnaast wordt de ochtend erna een zwaar mishandeld lichaam gevonden van een meisje genaamd Anne Amelia. Niemand kent dit meisje, dus er wordt veel onderzoek gedaan naar dit meisje. Becca is geschokt door deze moord, maar is ook gefascineerd door Anne Amelia. Uiteindelijk blijken deze twee meisjes meer gemeen met elkaar te hebben dan verwacht.

De laatste tijd wordt literaire YA steeds meer een ding. Iedereen kent wel de pareltjes van David Arnold en Jandy Nelson, maar voor hun tijd was er ook nog mooie literaire YA! Zo zag ik laatst Anne Amelia is er niet meer in de winkel liggen, dus deze had ik mee naar huis genomen. Ik was benieuwd of dit oude boek net zo mooi zou zijn als de nieuwe literaire YA-werken. Het antwoord: Ja. Anne Amelia is er niet meer is een bijzonder boek waar ik zeker fan van ben geworden.

De schrijfstijl van Kat Rosenfield kan je inderdaad indelen in literaire YA. Hoewel ik dit boek snel uitlas, moest ik mijn aandacht er goed bijhouden. Rosenfield weet indrukwekkende zinnen te construeren die ik vol fascinatie kon lezen. Veel zinnen vond ik haast kunstwerken en las ik ook meerdere malen. Het dorp van Becca wordt goed beschreven, maar vooral de onderliggende relaties zijn erg belangrijk. De relatie tussen Becca en James heeft wat spanning. James maakt het na een romantische avond opeens uit, maar komt hier later op terug. Becca worstelt met haar emoties: ze wil graag naar de grote stad verhuizen en studeren, maar dan zal ze James achter moeten laten. Dit kan nog wel het einde worden van hun relatie, wat Becca ook niet zou willen. Ze is op zoek naar haar eigen identiteit en moet opboksen tegen de complexiteit van een relatie. Helemaal in haar levensfase, waarin ze waarschijnlijk een ander pad tegemoet gaat, is deze zoektocht naar haar identiteit erg hectisch.

Af en toe lees je ook over Anne Amelia, het meisje die op gruwelijke wijze is vermoord. Zij is bijna afgestudeerd, maar denkt eraan om naar de toneelschool te gaan. Dit wanneer ze al een tijdje een relatie heeft met een leuke vriend, waardoor ook zij worstelt met haar identiteit. Moet ze haar passie volgen, of voor de liefde gaan? Ook deze verhaallijn vond ik erg bijzonder, maar ook erg spannend. De zoektocht naar de dader komt langzaam meer naar voren en er zijn een paar verdachten. Dit maakt het verhaal niet alleen literair, maar brengt ook bepaalde thriller-elementen met zich mee, wat goed is verweven in het verhaal. De ontknoping pakte ook anders uit dan ik had verwacht, waardoor ik zeker verrast was door het einde.

 

Literaire YA was dus vroeger al aan de gang en Anne Amelia is er niet meer is een prachtig voorbeeld van goede literaire YA die je zeker zou moeten lezen. Het boek laat veel aspecten zien van relaties, je toekomstvisie, het vinden van je eigen levenspad en een mysterie rondom een moord. Ik hoop zeker meer literaire YA van Best of YA een kans te geven, want Anne Amelia is er niet meer (en ook Wereldredders, welke ik een tijdje geleden had gelezen) stelde mij zeker niet te teleur.

3 reacties

  1. Ik wilde hem dus direct op mijn TBR zetten … maar hij stond er dus al op #eindelozeTBRstruggles

    1. Heel goed Inge, nu maar snel gaan lezen! 😀

  2. Ik vond dit echt een heel mooi boek! Maar het is al een aantal jaren geleden toen ik het boek voor het eerst las.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.