Recensie: Birthday

Titel: Birthday

Auteur: Meredith Russo

Vertaling: Margot Reesink

Genre: Contemporary, Young Adult, Romantiek

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 256

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000370450

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

Eric en Morgan zijn beste vrienden. Ze zijn allebei op dezelfde dag geboren en doordat hun ouders vrienden werden, werden zij ook onafscheidelijk. Ze vieren elke verjaardag samen, maar hoe ouder ze worden, hoe meer ze uit elkaar lijken te groeien. Morgan worstelt al een lange tijd, aangezien ze zich niet prettig voelt in dit jongenslichaam. Ze wil Eric maar al te graag vertellen dat ze eigenlijk een meisje is, maar zou Eric daar wel op kunnen reageren?

Birthday is een boek dat rond mijn verjaardag verscheen, dus het leek me erg leuk om rondom mijn verjaardag dit boek te gaan lezen. Meredith Russo is zelf transgender en wilde hier graag over schrijven, dat is pas goede representatie! Ik was heel benieuwd hoe Russo zou vertellen over transgenders, dus na mijn verjaardag pakte ik dit verhaal erbij en las ik over Eric en Morgan.

Ten eerste is Birthday erg fijn geschreven. Meredith Russo zorgt voor hele realistische personages en geloofwaardige banden tussen personages. De dialogen tussen personages en gedachtegangen waren heel prettig beschreven en zaten vol emotie. De wisseling tussen de perspectieven van Eric en Morgan sloten goed op elkaar aan en je leerde beide personages erg goed kennen. Je leest telkens het verhaal van de verjaardag van de twee pubers, waardoor je ze ouder ziet worden gaandeweg het verhaal.

Eric is een sportieve jongen die erg goed is in football, maar je merkt ook hoe heftig zijn thuissituatie is. Zijn ouders gaan niet goed samen en hij heeft ook niet de beste banden met zijn broers, die ook de druk voelen van hun vader. Morgan is een heel kwetsbaar personage. Haar moeder is overleden en ze vindt het zo pijnlijk om langzaam volwassen te worden in een mannenlichaam. Ze wil graag een vrouw worden, maar door haar omgeving durft ze niet haarzelf te zijn. Op dat vlak is het verhaal heel heftig, maar laat het verhaal wel erg goed zien wat er omgaat in een transgender die wordt onderdrukt door de omgeving.

Hoewel dit verhaal heel heftig is, laat Meredith Russo zien dat er mensen zijn die om je geven en jouw ware zelf kunnen accepteren. Birthday is een prachtig verhaal over opgroeien, jezelf zijn, verlies, familie, vriendschap en liefde. Meredith Russo representeert transgenders maar al te goed en laat zien hoe het is om met jezelf om te gaan tijdens de puberteit. Eric en Morgan zijn twee personages waar ik enorm van ben gaan houden, hopelijk doe jij dat ook!

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.