Recensie: Bloedbroeders

Titel: Bloedbroeders13 Bloedbroeders Helen Vreeswijk

Auteur: Helen Vreeswijk

Genre: Crime, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 304

Bindwijze: Paperback

Prijs: 15,00

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Reza komt samen met een paar familieleden naar Nederland. Ze trekken in bij Ayaan, de neef van Reza, en zijn moeder. Reza krijgt door Ayaan een baantje en zijn neef stelt volgens Reza heel wat voor. Ayaan runt het familiebedrijf en kan met gemak mooie meisjes om zijn vingers winden. Ayaan vraagt of Reza mee wil helpen met andere klusjes. Reza grijpt dit natuurlijk aan, maar dit kan nogal uit de hand lopen…

 

Helen Vreeswijk heeft weer een boek geschreven over de misdaad, yes! Vreeswijk blijft maar spannende verhalen schrijven waar de politie bij betrokken is. Dit keer een verhaal over een buitenlandse jongen die in Nederland op het slechte pad terecht komt. Ik kon helaas niet bij de boekpresentatie zijn van dit boek, maar had wel verschillende verslagen gelezen over de presentatie en dat maakte me al helemaal enthousiast om het boek te gaan lezen!

 

Vreeswijk heeft ook in dit boek een fijne en heldere schrijfstijl waar je met gemak doorheen leest. Het is pakkend, houdt je aandacht vast en laat je niet meer los. Hoewel je weet dat Reza het criminele pad opgaat, weet Helen bepaalde gebeurtenissen toch onverwachts doen laten overkomen. Naast de verhaallijn van Reza lees je halverwege het verhaal ook vanuit het perspectief van de politie. Zij moeten de zaak gaan oplossen, en aangezien Helen vanuit ervaring schrijft, is alles heel realistisch en leer je eens hoe de politie criminaliteit opspoort en aanpakt! Naast de goede verhaalvorm, is er dus ook veel informatie over de politie die je in dit boek kan vinden.

 

Een aantal personages van het politiebureau (zoals Heleen) zijn al bekend als je meerdere boeken van Vreeswijk hebt gelezen, maar personages zoals Reza en Ayaan zijn helemaal nieuw. Reza vond ik een prettig personage om vanuit te lezen. Hij hoopt op een betere toekomst in Nederland en aangezien hij weinig weet over het land, kan hij nogal naïef zijn. Hij kijkt erg op tegen zijn oudere neef Ayaan, die ik eigenlijk maar een walgelijke man vond (wat hij uiteraard ook is). Ayaan is onbetrouwbaar, agressief en heel hebberig. Als ik ooit Reza kon spreken, had ik hem flink gewaarschuwd voor zijn neef!

 

Naast de fijne schrijfstijl, sterke spanningsboog en het zorgvuldige politiewerk vond ik ook wat nadelen. Ten eerste vond ik het jammer dat er weinig werd toegelicht over de cultuurverschillen van Reza en zijn familie. Zij komen in een heel ander land terecht, maar de aanpassingen die de familie moet maken wordt niet uitgebreid vertelt, afgezien de taalbarrière. Hoe zit het met de school van de zus van Reza? Zijn er veel problemen tijdens het integreren? Daar had ik juist wat meer over willen horen. Daarbij vond ik de romantiek wat te geforceerd, had die er wel moeten zijn? Ik vond het wat te gehaast en ik had eerder het idee dat het erbij werd gestopt voor de extra verhaallaag (de laatste zinnen van het boek vond ik daardoor een beetje tegenvallen).

 

De minpunten zijn er dan wel, maar over het algemeen ben ik zeer positief over Bloedbroeders. Je krijgt gewoon bijna medelijden en begrip met de dader zelf! De heftige gebeurtenissen en het speurderswerk van de recherche maakt dit boek weer een pareltje in de collectie van Helens boeken. Snel doorschrijven Helen, ik wacht met smart op het volgende boek!

1 reactie

  1. Ik vind het leuk dat ze bepaalde thema’s niet schroomt

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.