Recensie: Blood of Eden #1 Onsterfelijk

Titel: Blood of Eden #1 Onsterfelijk
Auteur: Julie Kagawa
Genre: Apocalyptisch, Young Adult, Fantasy
Uitgeverij: Harlequin Young Adult
Bladzijdes: 448
Bindwijze: Paperback
Prijs: 10,00
Cijfer: 8/10
Link naar de pagina op Goodreads
Koop dit boek bij Harlequin

We leven in een verwoeste wereld waarin vampiers de baas zijn. Allie, een zeventienjarig meisje, woont in een buitenwijk van New Covington. Ze is ongeregistreerd, dus ze hoeft geen bloed af te nemen voor vampiers. Ze krijgt hierdoor geen bonnen voor eten, waardoor mensen die ongeregistreerd zijn in diepe armoede leven. Allie gaat daarom vaak op pad buiten de stad, waar in kelders van verlaten huizen eten kan liggen. Dit is wel gevaarlijk, want buiten de stad zijn er rabdo’s, mensen en dieren die door een virus zijn verandert in bloeddorstige vampiers. 
Op een dag gaat het mis met de voedselzoektocht. Allie raakt dodelijk verwond, maar wonder boven wonder is er een vampier genaamd Kanin, die haar laat kiezen: of ze sterft, of ze wordt veranderd in een vampier. Ze besluit een vampier te worden en ze gaat in de leer bij Kanin. Het avontuur als vampier kan beginnen…

Zelf heb ik nog nooit wat gelezen van Julie Kagawa. De IJzerkoning staat nog wel in mijn boekenkast, maar ik ben er nog niet aan toegekomen. Deze zomer won ik bij Daan van Boekenwurmen de eerste twee boeken van de Blood of Eden serie. Het is dan misschien een beetje laat, maar ik heb het boek gelezen, en ik baal ervan dat ik het niet eerder heb gelezen, want ik vond het een goed boek!

Ik verwachtte weinig van deze serie. Ik kende het werk van Kagawa nog niet, maar het idee van een boek over vampiers… Kom op, daar zijn al heel veel boeken van. Kan dit boek dan echt origineel zijn? Ik betwijfelde het. Daarbij lijkt de voorkant, met de glinsterende roze letters, erg tuttig en ik kreeg het idee dat dit boek puur voor meisjes is. Nu kan ik me wel voor mijn kop slaan, want dit was totaal niet het geval!

Een boek over vampiers is dan niet al te origineel, maar Kagawa heeft er haar eigen draai aan gegeven. Allie bevindt zich in een apocalyptische wereld waar vampiers de mensen beschermen in de steden, in ruil voor onderdrukking. Dit idee heeft wat weg van de Hongerspelen, waarin de vampiers staan voor het Capitool en de geregistreerde mensen voor de Districten. Als je geregistreerd bent, krijg je voedselbonnen, maar je moet dan wel vaak bloed afnemen voor de vampiers. Allie is ongeregistreerd door haar haat tegen vampiers. Ze probeert zelf aan eten te komen en gaat buiten de stad op zoek naar voedsel, maar daar leven de rabdo’s, gruwelijke wezens die me hebben doen sidderen van angst. Het zijn bloeddorstige monsters en de hele wereld voelt daarom zo griezelig aan! Ik zou er absoluut niet in willen wonen.
Vampiers worden ook ontzettend duister neergezet in dit boek. Als vampier ben je haast een demon en vroeg of laat zal je als vampier mensen vermoorden om je honger naar bloed te stillen. De combinatie van slechte vampiers, rabdo’s en een verwoeste wereld is heerlijk leesvoer!

Door deze onheilspellende wereld zit er veel spanning in het verhaal. Allie komt vaak in benarde situaties terecht en ik wilde maar verder blijven lezen! Dit boek had ik dan ook binnen twee dagen uit. De spanning is soms wat minder, maar er is altijd nog wat dreiging op de achtergrond te vinden. Daarbij ben ik een fan van de schrijfstijl van Kagawa. Ze schrijft gedetailleerd en weet de sfeer goed te omschrijven. Ze schrijft heel beeldend!

De personages vond ik stuk voor stuk interessant. Allie is een sterke, onafhankelijke rebelse meid die vecht voor haar bestaan. Ondanks haar wantrouwen kan ze wel veel mensen liefhebben, wat niet echt ideaal is als je een vampier bent. Ik kom me goed inleven in Allie, ook jongens zouden dit boek dus goed vinden. De relaties/vriendschappen die ze met andere personages heeft is ook geloofwaardig, alleen vond ik de bijna-romantische stukjes wat cliché. Je staat op het punt om iemand te zoenen maar oeps, jullie worden vlak voor de zoen gestoord door iemand anders zodat je net niet elkaar kust. Pff, ja, een eyeroll is dan wel gepast.

Dit boek heeft me zeker verrast en daarom ben ik erg tevreden met dit boek, alleen qua originaliteit heb ik gemengde gevoelens. De geschiedenis over de vampiers en rabdo’s vond ik fascinerend, maar een rebelse meid in een wereld waarin mensen worden onderdrukt (Hallo Katniss Everdeen) door vampiers (Hallo Darren Shan, Twilight en andere vampierboeken) en bloeddorstige wezens die alleen maar mensen willen vermoorden/opeten (Hallo Walking Dead) maken het niet al te origineel. Wel heb ik genoten van dit boek en ga ik snel verder in het tweede deel in de Blood of Eden-serie, namelijk Bloedband!

3 reacties

  1. Ik ben wel heel benieuwd of ik dit wat zal vinden, want ijzerkoning etc. waren het niet helemaal voor mij.

  2. Oe nu ben ik wel heel benieuwd! ik heb een tijdje terug de boxset gekocht maar nog niet aan toe gekomen. Snel doen dus!!

  3. Ehh, ik had een reactie achtergelaten, maar zo te zien heeft ‘ie hem niet gepakt ._. (Ik zat op mijn mobiel) Nog maar een keer dan!

    Sommige dingen zijn best wel wat cliché ja, maar de volgende delen zijn echt nog beter 😀 Ik vind het echt een geweldige serie <3

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.