Recensie: Boy Queen

Titel: Boy Queen

Auteur: George Lester

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Macmillan Children’s Books

Bladzijdes: 396

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9781529042115

Prijs: 8,99

Link naar de pagina op Goodreads

Robin had het idee dat hij zou gaan schitteren in het theater, en heeft vaak stiekeme afspraakjes met zijn vriendje die nog niet uit de kast wil komen. Hij kijkt uit naar de toekomst, maar dan staat zijn wereld op zijn kop als hij niet wordt toegelaten voor de theateropleiding. Hij is er kapot van, en zijn vrienden nemen hem mee naar een drag show om hem op te vrolijken. Daar ontdekt hij de wereld van drag, en besluit hij zelf een poging te wagen en drag queen te worden. Kan zijn nieuwe passie ervoor zorgen dat hij toch een plekje krijgt in de spotlight?

George Lester is een booktuber die ik al jaren kende, ik heb hem zelfs ontmoet op YALC in Londen (waar hij mij de tweede keer ook herkende). Hij is een vrolijke jongeman, en ik was erg blij om te zien dat hij een boek heeft dat werd uitgegeven! Boy Queen is een verhaal over een beginnende drag queen, waar ik graag meer over wilde weten. Toen er een actie was bij de Donner boekhandel in Rotterdam was dit verhaal afgeprijsd, dus twijfelde ik geen moment en nam ik hem mee naar huis!

George Lester weet een grappig, luchtig, leerzaam en romantisch boek te schrijven over een queer jongen die zijn weg vindt in de dragscene. Robin is kapot als hij hoort dat hij niet de theateropleiding kan volgen, al zijn dromen over broadway zijn weggevaagd! Hij vindt de schoonheid in een dragshow, en besluit stapje voor stapje zelf een drag queen te worden. Dit vond ik heel interessant om te lezen, aangezien ik zelf geen idee had waar je begint. Hoe maak je je eigen look, hoe zit het met kleding, waar haal je het vandaag en hoe kom je uiteindelijk in een club terecht? Drag is een diverse kunstvorm waar je veel talenten voor moet bezitten, en ik kreeg door dit boek alleen maar meer respect voor drag queens, want zij zijn make-up artiest(e), kledingdesigner, haarstylist(e), zanger(es), danser(es) en acteur/actrice in één! Hoewel er genoeg quotes zijn rondom RuPaul’s Drag Race, laat George Lester zien dat er veel meer achter schuilt, en dat zelfs vrouwen kunnen performen in drag. De dragscene voelt in dit boek zo comfortabel en open, waardoor dit veel beginnende drag queens kan inspireren. George Lester is zelf ook een drag queen, dus je ziet duidelijk dat hij weet waar hij over schrijft.

Het dragaspect is het leukste aan het verhaal naar mijn idee, want naast de dragscene is er verder wat puberdrama met goede vrienden die zich genegeerd voelen en romantische gevoelens die Robin heeft. Robin zit in het begin in een wat vreemde relatie, aangezien de jongen waarmee hij date niet uit de kast is en Robin negeert als zijn vrienden erbij zijn. Robin is iemand die al snel fouten maakt en zijn prioriteiten niet helemaal op orde heeft, maar hij leert van zijn fouten en zijn naasten kunnen hem gelukkig vergeven. Het einde is dan ook echt een feelgood ontknoping, wat helemaal past bij een queer positief boek als deze!

Boy Queen is een mooie inkijk in het leven van een beginnende drag queen, en weet het de nodige drama te geven waardoor je als contemporary liefhebber ook van dit boek gaat genieten. Ik hoop dat George meer soortgelijke boeken gaat schrijven, want zijn schrijfstijl is luchtig en hij weet veel informatie te geven rondom de dragscene. Mocht je dit boek een keertje tegen komen in de boekhandel, raad ik je vooral aan om hem in huis te halen!

Beoordeling: 8/10

Content warning: homofobia.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.