Recensie: Brave New Love

Titel: Brave New Love

Auteurs: Jen Minkman, Miranda Peters, Debora Elisabeth, Sophia Drenth, Natascha van Limpt, Isabel Peters, Oli Veyn, Tamara Haagmans, Marijke F Jansen, Lysander Mazee

Genre: Fantasy, Contemporary, Romantiek, Young Adult, Verhalenbundel

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing

Bladzijdes: 342

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463863780

Prijs: 19,95

Link naar de pagina op Goodreads

Dit is een verhalenbundel van tien verschillende auteurs met het thema diversiteit. Deze bundel laat zien dat je kan zijn via je bent, ongeacht je geslacht, huidskleur, seksualiteit en uiterlijk. Tien Nederlandse auteurs laten zien dat diversiteit in verhalen erg belangrijk is en dat iedereen geaccepteerd zou moeten worden.

Bij de bibliotheek in Rotterdam bespraken we Brave New Love, samen met Jen Minkman en Lysander Mazee. Dit allemaal rondom Rotterdam Pride, dus het paste mooi tijdens de festiviteiten in de stad! Deze verhalenbundel bevat verhalen vol diversiteit en hoewel ik weinig verhalenbundels lees, was ik wel benieuwd naar de verhalen die erin voorkwamen.

Het is moeilijk om een verhalenbundel te beoordelen, aangezien het bestaat uit verschillende verhalen die allemaal een andere schrijfstijl en gevoel hebben, maar over het algemeen was ik redelijk tevreden. Het is belangrijk dat diversiteit getoond wordt in verhalen, maar op sommige momenten wist ik niet of dit boek dat werkelijk deed. Bij sommige verhalen merkte ik de research die erin was gestopt en hoe zorgvuldig er werd om gegaan met minderheden, maar andere verhalen lieten dat naar mijn idee niet echt merken. Ook is de samenstelling van auteurs prima (de verhalen werden namelijk gekozen door de kwaliteit), maar een boek die bekend staat als een boek over diversiteit heeft dan jammer genoeg weinig mannelijke auteurs of schrijvers van POC. Dit kan natuurlijk zijn omdat er weinig inzendingen waren van zulke groepen, dus ik snap de samenstelling, maar het is wel jammer dat er qua auteurs op sommige vlakken weinig diversiteit is.

Vuurkoningin van Miranda Peters was een fantasyverhaal, maar het romantische aspect was erg geforceerd (en gaf meer de boodschap dat mensen die op hetzelfde geslacht vallen, snel op de eerste persoon af gaan die dat ook heeft). Als dit verhaal was uitgebreid als lang verhaal, had het eventueel meer logica gehad. Uit de diepte van Lysander Mazee had niet de typische YA-schrijfstijl, maar wist me wel te intrigeren. Dag, dromer van Sophia Drenth vond ik daarentegen totaal niet prettig lezen, waardoor ik na een paar bladzijdes al stopte. Spiegelvrees van Natascha van Limpt had wellicht geforceerd diversiteit erin zitten, maar was wel lekker spannend en een goed afsluitend geheel. Sassouci las voor mij niet prettig en het tijdreis-aspect was maar vreemd, maar anderen zouden wel genieten van dit verhaal.

Stem van Sakura speelt zich af in Tokyo (waar ik zelf ben geweest) en de stad werd goed beschreven, alleen waren er wat standaard Japanse cliché’s die ik niet passend waren voor het verhaal, en de romantiek vanuit het meisje vond ik niet kloppend bij haar cultuur (ze was al snel heel klef, terwijl Japanners zich op romantiek niet enorm uiten in het openbaar). Daarbij vond ik een tattoo op een zestienjarige jongen wel vreemd… Over de grens van Debora Elisabeth was kort maar krachtig, hier had ik wel meer van willen lezen! Phantom of the Opera van Tamara Haagmans was uiteindelijk wat voorspelbaar, maar wel erg mooi. Tot slot Sympathy for the devil van Oli Veyn, een verhaal die niet helemaal bij mij binnen kwam, maar wel een interessante setting had.

Deze verhalen zijn allemaal erg anders, maar al met al wist ik er wel van te genieten. Ik had het boek ook binnen een avondje uit, hoewel niet alle verhalen de juiste snaar wisten te raken. Diversiteit is inderdaad erg belangrijk, maar ik gok wel dat de meningen over dit boek erg wisselend kunnen zijn. Het blijft een lastig en riskant onderwerp aangezien veel mensen erover in discussie kunnen gaan, maar ik weet zeker dat sommige verhalen lezers kunnen inspireren door te laten zien dat iedereen perfect is zoals hij of zij is. Dit boek gaf in ieder geval genoeg stof om te bespreken, aangezien deze verhalen veel verschillende meningen kunnen veroorzaken. Een mooi boek voor een leesclub dus!

Beoordeling: 6/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.