Recensie: Brieven voor de Hemel

Titel: Brieven voor de Hemel21 Brieven voor de Hemel Bea Bisseling

Auteur: Bea Bisseling

Genre: Kinderen

Uitgeverij: Drukkerij Tielen, Boxtel

Bladzijdes: 88

Bindwijze: Hardcover

Prijs: 14,95

Cijfer: 9/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Pip is acht jaar. Haar vader is overleden aan kanker. Ze snapt niet precies hoe de dood in elkaar steekt. Wat gebeurt er als je dood bent? Waar is de hemel precies? Kan papa terug komen? Pip schrijft brieven aan haar vader met als doel om antwoorden te krijgen.

 

Mijn moeder kwam met dit boek aan, want ze zei dat dit boek bedoeld is voor kinderen, maar dat ik het ook goed zou vinden. Het is een dun boekje dus je hebt het binnen een uurtje uit, en wat ben ik blij dat ik de tijd had genomen om dit boek even te lezen, want dit kinderboek heeft me zeker ontroerd.

 

Het grote thema in dit boek is de dood. Pip vraagt zich vele dingen af over de dood. Hoe ver is de hemel van de aarde vandaan? Wat gebeurt er als je dood bent? Kan papa terugkomen uit de dood en kan ze weer met hem schilderen op haar verjaardag? Deze vragen zijn zeer herkenbaar. Ik denk dat iedereen wel zulke vragen had wanneer een dierbare kwam te overlijden. Dit thema is heel universeel en Bea Bisseling gaat hier op een fijne manier mee om. Elke vraag wordt op een rustige en vredige manier behandelt. Pip krijgt niet op elke vraag antwoord, maar aan het einde van het boek weet ze hier op een mooie manier mee om te gaan.

 

De vormgeving in dit boek is ook fantastisch. De tekeningen en illustraties zijn heel simpel maar mooi. Het enige waar ik me aan stoorde waren de brieven van Pip aan haar vader. Deze brieven zijn geschreven in haar handschrift. Het is een kinderlijk handschrift, dus er zitten spelfouten in en het is wat kriegelig geschreven. De spelfouten vond ik niet erg, want dat past wel bij een jong meisje, alleen was het handschrift af en toe wat onleesbaar en moest ik echt moeite doen om het te lezen.

 

Brieven voor de Hemel is een mooi kinderboek voor kinderen van 7 tot 10 jaar oud, maar ook volwassenen kunnen een mooie boodschap uit dit boek halen. Dit boek is typisch een boek wat je zou kunnen voorlezen aan een kind, waarbij je een zwaar onderwerp als de dood kan bespreken.

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Wat toevallig dat je dit boek recenseert! En paar weken geleden lag dit boek bij mijn stiefzus. Haar zoontje begreep maar niet waarom opa zomaar weg was gegaan, terwijl hij nog niet oud was en ze vond dat dit boekje hem onwijs had geholpen. Ik vond het ook heel indrukwekkend, sloeg de spijker flink op z’n kop!

  1. Wat mooi om te horen! Het slaat zeker de spijker op z’n kop, kinderen kunnen echt veel van dit boek leren! 🙂

  • Sanne op september 14, 2018 om 11:56 pm
  • Reageer

  Ik keek net in m’n lijst met gelezen boeken op Goodreads en zag je review. Bea is een docent van mij geweest en heeft ooit in de klas verteld dat haar nichtje de briefteksten heeft geschreven zodat de brieven ook daadwerkelijk door een kind zijn geschreven. Volgens mij (weet ik niet meer 100% zeker) werd de tekst voorgelezen waarna haar nichtje het zou schrijven. Vind het wel een mooi idee en maakt het ook net even nog iets meer echt.

  1. Ah wauw, dat is echt ontzettend mooi! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.