Recensie: Charisma

Titel: Charisma

Auteur: Jeanne Ryan

Vertaling: Mireille Vroege

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 272

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000344192

Prijs: 8,99

Link naar de pagina op Goodreads

Aislyn is een meisje met podiumangst, en op feestjes voelt ze zich absoluut niet thuis. Ze kijkt altijd op naar haar werk als badmeester, en ze maakt zich veel zorgen om haar broertje die taaislijmziekte heeft. Tijdens een dag met haar familie naar een instituut die zich bezig houdt met gentherapie, krijgt Aislyn een kans aangeboden om haar verlegenheid te veranderen. Een professor biedt haar een middel Charisma aan, waarin haar DNA wordt aangepast zodat ze juist alle charmes zal krijgen die ze ooit wilde. Het is nog een testversie, maar Aislyn gaat de proef aan. Ze wordt erg charismatisch en voelt zich helemaal thuis op feestjes, net als de andere proefkonijnen van het gen. Aislyn is erg tevreden over haar keuze, maar de angst slaat toe als er mensen ziek worden en zelfs sterven…

In 2022 had ik een goed voornemen voor mijzelf: veel ongelezen boeken uit mijn boekenkast lezen. Ik had zo veel boeken die ik nog wilde lezen, dus tijd om daar verandering in te brengen! Zie hier de volledige lijst aan boeken. Charisma kwam al snel aan de beurt, aangezien ik het idee had dat ik dit boek snel uit zou krijgen. Hoe is dit boek nadat ik hem jaren in de boekenkast had gezet, had ik het boek eerder moeten lezen?

Wellicht ken je Jeanne Ryan van Lef/Nerve, een erg spannend verhaal waar zelfs een boekverfilming van uit is gekomen. Dit is het boek dat erna uitkwam, en ik had zelf nog niet al te hoge verwachtingen. Aislyn is een muurbloempje en vindt sociale gelegenheden maar uitputtend, maar dat verandert als ze gentherapie ondergaat. Ze is verandert in een levendigere versie van haarzelf, maar de situatie wordt grimmig als andere gebruikers van de gentherapie ziek worden en zelfs in coma raken. Dit is niet wat ze wilde! Ik had niet verwacht dat het verhaal zo relevant werd aan deze tijd, want al wordt er gesproken over een virus. Het had opeens veel raakvlakken met deze tijd, en je kon daardoor veel beter inschatten of de situatie realistisch is (wat mij betreft is dit redelijk gelukt, hoewel sommige aspecten nog te mild waren).

Ook gentherapie is een interessant thema waar je lang over kan nadenken. Gentherapie kan veel ziektes genezen, maar als je zo ver gaat dat je mensen volledig verandert, kan dat erg gevaarlijk zijn. Jeanne Ryan laat duidelijk zien dat er genoeg mogelijkheden rondom gentherapie, maar dat er veel discussies moeten ontstaan zodat er grenzen worden aangegeven. Wat personages betreft had ik geen enorme binding met Aislyn en de haar vrienden. Ik leefde mee met haar zieke broertje, maar door Aislyns persoonlijkheidsverandering kwam ze wat vlak over. Sterker nog, ik vond het soms best storend dat Aislyn opeens zo uit de hoogte was, het sierde de personages niet. Hierdoor wisten bepaalde momenten mij niet te raken, terwijl sommige dingen juist als een shock over moesten komen. Het verhaal is wel vrij spannend, maar het wist net niet pakkend genoeg te zijn waardoor het echt indruk maakt.

Charisma is een boek dat mij niet volledig wist te pakken, maar de thema’s in het boek zijn op dit moment juist heel relevant, wat het boek veel interessanter maakt. Het boek is al een lange tijd uit, dus de kans is redelijk aanwezig als je tweedehands boekhandels afstruint. Mocht je zelf geen problemen hebben met virus-thema’s in boeken, is het wel een bijzonder boek om op te pakken. Charisma kan niet tippen aan het vorige boek van Jeanne Ryan, maar het boek heeft wel raakvlakken met deze tijd waardoor het verhaal relevanter is dan verwacht.

Beoordeling: 6/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.