Recensie: Cinder (The Lunar Chronicles #1)

Titel: Cinder (The Lunar Chronicles #1)

Auteur: Marissa Meyer

Vertaling: Sandra C. Hessels

Genre: Science Fiction, Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 374

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789020678956

Prijs: 15,00

Cijfer: 9/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

In de toekomst leven in Nieuw-Beijing mensen en androïden met elkaar. Er zijn wel veel verschillen in de maatschappij, want Cinder is een cyborg en staat al meteen onder alle andere burgers. Ze werkt voor haar valse stiefmoeder en op een dag staat prins Kai voor haar neus. Hij vraagt haar zijn androïde te repareren en Cinder neemt deze taak aan, niet wetende hoe haar leven gaat veranderen…

 

Blossom Books gaf vorig jaar de Lunar Chronicles uit. Jaren geleden was dit boek al vertaald, maar hadden weinig mensen het boek gelezen. De uitgeverij besloot deze internationale bestseller een tweede kans te geven, wat hun zeker is gelukt. In Nederland zijn er ontzettend veel Lunartics bij gekomen, maar deze fanboy? Ik had het boek nog steeds niet gelezen, ook al had ik de Nederlandse en zelfs de Engelse versie al in bezit. Bij de Blossom Books Garage Sale verkocht de uitgeverij licht beschadigde boeken, dus deze had ik allemaal gekocht. Nu moest ik wel Cinder gaan lezen! Zou de Lunar Chronicles de hype waard zijn?

Cinder is een hervertelling van Assepoester, maar het heeft wel een hele andere setting. Dit verhaal speelt zich af in de verre toekomst waarin technologie heel geavanceerd is. Cinder is zelfs een cyborg, delen van haar lichaam zijn verwisseld met metaal. Hierdoor wordt ze erg ondergewaardeerd aan gewone mensen. Ondanks de betere technologie gaat het niet goed in Nieuw-Beijing, er is een ziekte die wat lijkt op de pest waar veel mensen aan sterven. Daarbij zijn er grote spanningen tussen het Oosterse rijk en de Lunars, de bewoners van de maan die krachten hebben om mensen te beïnvloeden. Marissa Meyer heeft een hele bijzondere wereld gemaakt die fantastisch wordt beschreven, dus dat maakte me al erg enthousiast! Haar verhaal leest lekker weg en ik had het boek ook binnen korte tijd uit. Het verhaal is gewoon ontzettend fijn door het sprookjesachtige maar futuristische sfeertje, een lekker tempo in het verhaal en kleurrijke personages.

Cinder is een heel eigenwijs meisje die af en toe lekker brutaal kan zijn. Het is een meisje die zeker niet wordt verwend en hard moet werken, waardoor ze al snel sympathiek is. Ze heeft ook ontzettend veel lef en is iemand die snel handelt, maar af en toe niet heel goed over haar acties nadenkt… Prins Kai is ook een typisch charmante prins en Iko is zo aandoenlijk! Meyers personages zijn erg levendig en zorgden ervoor dat ik maar al te graag door bleef lezen. Ook ben ik erg gefascineerd door Levana en ben ik erg benieuwd hoeveel ik over haar te weten ga komen in de volgende delen en de novelle die over haar gaat.

Een klein nadeel aan het boek? Het verhaal is op sommige punten wat voorspelbaar. Dit is natuurlijk te verklaren omdat het een hervertelling is van Assepoester en er daardoor bepaalde gebeurtenissen in het boek moesten voorkomen, maar ook een grote plottwist zag ik al vanaf het begin aankomen. Of dit ontzettend storend was? Nee, eerlijk gezegd niet. Normaal kan ik mij kapot ergeren aan voorspelbaarheid, maar in dit boek was het wel bevredigend om bepaalde dingen te zien aankomen.

 

Cinder is een mooi begin van de Lunar Chronicles. Blossom Books deed er goed aan om dit boek weer onder de aandacht te brengen bij de Nederlandse en Vlaamse lezers, want dit is inderdaad een heerlijk YA-verhaal! Ik ben erg benieuwd naar de volgen delen. Het volgende deel Scarlet zal gebaseerd zijn op Roodkapje, dus die ga ik snel lezen. Ik ben al helemaal gemotiveerd om de boeken van Marissa te gaan lezen, aangezien ze in maart naar Nederland komt er een tof event bijwoont in Dynamo Eindhoven, waarbij er een interview, signeersessie en andere leuke activiteiten. Hier kan je meer informatie vinden over het evenement.  Ik begin in ieder geval al een Lunartic te worden, dus deze serie ga ik zeker uitlezen voordat ze in Nederland is!

3 reacties

  1. Haha, stiekem vond ik de voorspelbaarheid juist heerlijk, maar ik houd dan ook ontzettend van boeken herlezen (want dan weet je hoe het afloopt). Ik ben benieuwd wat je van de andere delen vindt, vooral Levana #evillaugh

  2. Gelukkig dat je Cinder al tof vond! Cinder vind ik echt een boek dat beter wordt zodra je het vervolg hebt gelezen! Ik ben echt dol op deze serie en mijn favoriete deel is absoluut Cress! Kan niet wachten totdat je die gaat lezen 🙂

  3. Ja Joost, welkom bij de Lunartics!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.