Recensie: Crossed (Matched #2)

Titel: Crossed (Matched #2)

Auteur: Ally Condie

Vertaling: Mechteld Jansen

Genre: Dystopie, Young Adult

Uitgeverij: Lemniscaat

Bladzijdes: 296

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789047704027

Prijs:

Link naar de pagina op Goodreads

 

Ky zal veel gevaar trotseren. Hij wordt door de Unie naar de Buiten Provincies gebracht, waarin hij in het leger moet zitten. De overlevingskansen hiervoor zijn alleen vrij laag… Cassia probeert hem te bereieken en ontdekt dat Ky is ontsnapt. Hij vlucht van de Unie en heeft een aantal aanwijzingen voor Cassia achtergelaten. Cassia is vastbesloten om Ky te vinden, in de hoop dat ze een plek buiten de Unie kunnen vinden waarin ze een normaal leven kunnen leiden. 

Vorig jaar las ik Matched opnieuw, het eerste deel in een trilogie waarin pubers worden gematchd aan hun partner en een veilig leven leiden, maar is dat wel zo goed? Ik vond Matched heel sterk en ik had de andere delen ook in huis, maar ik ging maar niet verder. Toevallig had Rowan (My Pink Fairytale) een aantal maanden geleden een recensie geschreven over Matched, waarbij zij ook aangaf dat ze niet snel het vervolg zou kunnen lezen. Ik opperde het idee voor een buddyread voor Crossed en een paar maanden verder hebben we dat gedaan! We gingen samen dus het boek lezen en alles bespreken, wat erg tof was. Maar was het boek dat ook?

Crossed is in ieder geval al spannender dan Matched. Cassia vlucht van de Unie en gaat het Reliëf in (een soort Grand Canyon) waar ze Ky probeert te vinden. Je leest nu vanuit de perspectieven van Ky en Cassia, wat ik erg sterk vond. Ky is namelijk een vrij gebroken jongen en in dit deel kom je meer over hem te weten. Ky heeft ontzettend veel meegemaakt, maar weet ook meer dan je denkt. Een hele bijzondere jongen, ik ben erg blij dat ik meer kanten van hem heb leren kennen. Daarbij zijn zijn stukjes ook met veel spanning. Zijn leven in het leger zit vol gevaar, maar ook het vluchten van de Unie was op bepaalde punten echt schokkend.

Cassia’s stukken lieten ook meer zien, zoals de gevolgen van het innemen van een blauwe pil. Je komt steeds meer gruwelijke dingen te weten over de Unie, waardoor je echt stomverbaasd bent. De Unie is echt gruwelijk en beperkt de vrijheid van alle burgers, wat echt gruwelijk is. Mensen met een lage status kunnen ook haast niet overleven, wat zo onmenselijk is. Cassia’s en Ky’s waren constant op weg, in de hoop dat ze zich kunnen aansluiten bij een rebellengroep. Halverwege het boek konden Rowan en ik haast niet stoppen met lezen en moesten we gewoon weten hoe het eindigde!

De schrijfstijl van Ally Condie vind ik erg mooi, aangezien ze deze dystopische setting erg realistisch weet te maken. Haar schrijfstijl heeft ook wat poëtisch, waardoor de gedichten volledig tot zijn recht komen. Je merkt dat ze toewerkt naar veel spannendere situaties, dus ondanks dat het einde wat rustig eindigde, krijg je al snel hoge verwachtingen voor het slotdeel in deze trilogie. Deze boekenreeks is zeker een aanrader voor de fans van dystopische verhalen en zodra Rowan en ik weer tijd hebben, gaan we zeker het laatste deel lezen. Eindelijk kan ik deze serie gaan afsluiten! Hopelijk loopt het goed af…

Cijfer: 7/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.