Recensie: Daan & Nadia

Titel: Daan en Nadia

Auteur: Esther Walraven

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 272

Bindwijze: Paperback

Prijs: 15,00

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Daan heeft een fijn leventje. Hij zit in zijn examenjaar op havo, wil volgend jaar met zijn beste vriend op kamers in Delft en speelt met vrienden in een band. Na een tof optreden gaat er wat mis, hij valt flauw en belandt in het ziekenhuis. Hier krijgt hij te horen dat hij een hersentumor heeft en hij moet vechten om te overleven. Zijn leventje staat op zijn kop, zo ook bij Nadia. Nadia kwam in het ziekenhuis terecht door een zelfmoordpoging en leert daar Daan kennen. De twee krijgen gevoelens voor elkaar en Nadia begint ondanks haar onprettige omstandigheden weer vreugde te zien in het leven, terwijl Daan hoopt te genezen van zijn ziekte.

 

Vorig jaar kon ik al een vroeg manuscript lezen van Daan en Nadia en dit had mij zeker verrast, maar het manuscript had nog veel verbeterpunten. Een jaar later is Daan en Nadia afgerond en kon ik de uiteindelijke versie lezen die vandaag uitkomt. Ik was heel benieuwd hoe het verhaal van Daan & Nadia zou zijn, een Nederlandse ”Een weeffout in onze sterren” schept natuurlijk al een hoop verwachtingen.

 

Esther Walraven heeft voor Daan & Nadia wat kinderboeken geschreven, dit merk je vooral aan de schrijfstijl. Het verhaal leest ontzettend vlot en je komt er met gemak doorheen. Esther verwoordt de gebeurtenissen en gedachten van de personages met weinig details, ze zegt waar het op staat en vertelt wat de pure emoties zijn van Daan en Nadia. Ik vond dit prettig om te lezen, maar het voelt hierdoor wel als een verhaal voor de wat jongere YA-lezer. Hele bijzondere quotes die je gewend bent van John Green, zul je hier bijvoorbeeld niet snel tegenkomen.

 

Daan en Nadia zijn twee verschillende personages, hun contrast is erg groot. Daan zit echt in de bloei van zijn leven en maakt zich nauwelijks zorgen over de toekomst, totdat hij te horen krijgt dat hij een hersentumor heeft en zijn kans op overleven niet bijster groot is. Dit nieuws is erg schokkend voor hem en zijn familie, maar hij probeert sterk te blijven en te vechten tegen deze verschrikkelijke ziekte. Ik vond Daan al snel een sympathieke en chille gozer, ik zou zo een concert van zijn band willen meemaken en met deze groep rondhangen!

Nadia was daarentegen een erg somber meisje. Haar band met haar ouders is niet al te goed en ze heeft een handtastelijke oom. Na haar zelfmoordpoging leert ze Daan kennen en hoewel het leven nog lang niet geweldig is, leert ze wel een andere kant van het leven kennen. Daan lijkt zo gezond en zit vol levenslust, zoiets kan zij ook hebben! Beide personages leren dat het leven meerdere kanten heeft en ze helpen elkaar positief te blijven. Het was fijn om geen instalove mee te maken, Daan en Nadia leren elkaar juist op een speciale manier kennen zonder dat romantiek de hoofdtoon is.

 

Net als ”Een weeffout in onze sterren” put het boek vooral veel kracht uit het einde, een einde dat ik niet snel zal vergeten. Ik vond het einde ontroerend en het biedt vooral veel hoop en een fijn gevoel. Esther Walraven heeft niet voor een tragisch einde gekozen, maar juist een slot dat laat zien wat voor impact dierbaren op je leven kunnen hebben. De schokkende onderwerpen zoals depressie en ziektes zoals kanker worden goed beschreven, Esther heeft hier veel research op gedaan zodat het boek erg kloppend is. Je kan dit boek wellicht wat cliché vinden en de schrijfstijl wat te jeugdig, maar ik vind het eigenlijk wel mooi dat heftige onderwerpen nog vrij luchtig beschreven kunnen worden. De perspectiefwisselingen tussen Daan en Nadia is ook prima gedaan en de opmaak van het boek sluit hier goed bij aan. Je hebt een brok in je keel tegen het einde van het boek, maar achteraf is dat het waard. Daan & Nadia is een realistisch en heftig verhaal van Nederlandse bodem en perfect voor de wat jongere YA-lezer!

5 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Dit lijkt me echt een prachtig boek Joost, prachtige cover ook, ik ga deze zeker opslaan in mijn to-read list 😉

  2. De samenvatting doet me een beetje denken aan Zac & Mia en dat vond ik echt een tof boek! Daan & Nadia lijkt me dan ook wel heel leuk en heftig ;3

  3. Dit boek lijkt me super tof! Ik was bang dat het onrealistische ideeën zou scheppen over depressie; je krijgt een vriendje en alles wordt meteen beter, oid. Maar uit je recensie blijkt gelukkig dat dat niet het geval is, yes. Hopelijk heb ik volgende week even tijd om naar de boekhandel te gaan om hem te kopen.

    1. Goed bezig Nora! Dat is inderdaad niet het geval, heel veel leesplezier! 🙂

  4. Ik wil deze zo onwijs graag lezen hè!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.