Recensie: De 100

Titel: De 100 (The Hundred #1)
Auteur: Kass Morgan
Genre: Science fiction, Young Adult
Uitgeverij: Blossom Books
Bladzijdes: 312 pagina’s
Bindwijze: Hardcover
Prijs: 12,50 (ACTIE!)
Cijfer: 9/10
Link naar de pagina op Goodreads

De aarde is door vele kernrampen en straling onbewoonbaar geworden. De mensheid leeft al driehonderd jaar in een enorm ruimteschip. Het probleem is dat de voorraden op beginnen te raken, en daarom worden er 100 criminele jongeren naar de aarde gestuurd om te kijken of de aarde weer leefbaar is. De vraag is dus of ze het kunnen overleven. Voor vele gevangenen is dit dus een tweede kans op een beter leven. Maar er is nog genoeg gevaar op de aarde, en de jongeren moeten dat gaan ontdekken…

Nadat ik de eerste paar afleveringen had gezien van The 100, barstte ik van het enthousiasme. De serie is leuk, dus ik wilde heel graag het boek gaan lezen waarvan de serie gebaseerd op is! Gelukkig had ik nog wat boekenbonnen liggen en is De 100 nu afgeprijsd, dus dit was het ideale moment om hem te kopen (hint: misschien moet jij dat ook doen!). Ik heb hier totaal geen spijt van gehad, want De 100 is heel gaaf!

Om gelijk met de deur in huis te vallen: het boek is totaal anders dan de serie. Er zijn personages in de serie die niet in het boek zitten en andersom. Ook is het verleden van de jongeren anders dan in de serie. Alleen het concept van De 100 is echt goed verwerkt in de serie, dus eigenlijk kon ik met een totaal andere kijk beginnen met De 100. Mijn eerste indruk was al positief, want de cover van De 100 is prachtig!

In De 100 volg je het verhaal vanuit vier personages: Clarke, de dochter van twee wetenschappers die zijn gedood doordat ze iets verkeerds hadden gedaan, Wells, de zoon van de kanselier die een misdaad heeft begaan zodat hij met Clarke naar de aarde kon, Bellamy, die meegaat zodat hij zijn zusje Octavia kan beschermen, en Glass, het meisje die er alles aan doet om te blijven op het ruimteschip. In elk hoofdstuk volg je weer een ander personage waarbij je stukjes krijgt te horen over het verleden van dit personage. Elk van de vier jongeren heeft een duister verleden met geheimen, en stukje voor stukje kom je erachter wat er precies is gebeurd door middel van flashbacks. Hoewel ik normaal geen grote fan ben van meerdere perspectieven en veel flashbacks, had ik in dit boek er totaal geen moeite mee. Het mysterie rondom het verleden van de personages maakte me zo nieuwsgierig dat ik met gemak dit boek uitlas. Het boek bevat korte hoofdstukken en de schrijfstijl is erg soepel. Ik vroeg me telkens af wat er was gebeurd waardoor de hoofdpersonen gevangen hadden gezeten, en de uiteindelijke waarheid heeft me totaal niet teleurgesteld! Daarbij zorgt het einde voor onwijs veel spanning en een enorme cliffhanger, zodat je smacht naar het tweede deel, Dag 21.

Het concept van De 100 is onwijs gaaf en de dreiging van de bijna lege voorraad op het ruimteschip voelde echt verstikkend aan. De wanhoop en paniek van de karakters in het verhaal droop van de pagina’s af en ik leefde echt met elk personage mee. Toegegeven, dit boek is meer een introductie op de personages, de setting en de achtergrond van Clarke, Wells, Bellamy en Glass, maar dit zorgt er juist voor dat je helemaal opgaat in de wereld van De 100 en niet kan wachten om verder te lezen in het tweede deel! Ik ben dus net zo tevreden over het boek als de serie, en met beide wil ik graag verder gaan!

3 reacties

  1. Vooral het verhaal van Glass was favoriet bij mij 🙂

  2. Leuke review, ik kan echt niet wachten om hieraan te beginnen!

    • Anonymous op december 16, 2014 om 8:25 pm
    • Reageer

    Deze boeken vind ik echt geweldig. Ze staan in mijn favorieten! Benieuwd wat je van het tweede deel vind. Ik ben ook helemaal weg van de serie 🙂 zoo leuk!
    (ReadToEscape op goodreads)

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.