Recensie: De belevenissen van een muurbloem

Titel: De belevenissen van een muurbloem
Auteur: Stephen Chbosky
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Prometheus
Pagina’s: 253
Bindwijze: Paperback
Prijs: Variërend
Cijfer: 10/10
Link naar de Goodreads pagina

 

Laatst was ik bij de Kooyker in Leiden en vond ik De belevenissen van een muurbloem, beter bekend als The Perks of being a Wallflower. Hij was in de uitverkoop voor 1,50. Mijn zusje heeft de Engelse versie maar die heeft ze al een tijdje uitgeleend aan een vriendin, dus kocht ik maar de Nederlandse versie omdat ik heel benieuwd was naar het boek.

De belevenissen van een muurbloem gaan over Charlie, een hyperintelligente, gevoelige, ongemakkelijke en verlegen jongen. Hij heeft een vervelende jeugd gehad en hij gaat naar de bovenbouw. Hij heeft geen vrienden, maar in het schooljaar komt hij in contact met Patrick en zijn stiefzus Sam. De drie worden vrienden en Charlie ontdekt via hen de wereld van feesten, drugs en seks en familiedrama’s. In een briefvorm vertelt Charlie zijn verhaal.

Dit boek staat bij mij nu echt op mijn favoriete lijst van boeken en ik ben van plan dit boek echt nog meerdere keren te gaan herlezen. Ik vind het zonde dat ik er niet eerder aan begonnen ben, want het is zo’n goed boek! Hoewel ik vooral van de fantasy ben, vond ik dit boek erg intrigerend.
Charlie is de hoofdpersoon in het boek en schrijft brieven naar je over zijn leven. Hij noemt je telkens lieve vriend en sluit ook telkens af met veel liefs, Charlie. Door deze briefvorm krijg je echt een persoonlijke kijk op het leven van Charlie. Je krijgt een heel goed beeld van wat hij voelt en meemaakt door de brieven. Charlie schrijft ook gewoon op wat hij denkt en daardoor kan je erg goed met hem meeleven.

De verhaallijn is ook goed in elkaar gezet. Je ziet langzaamaan karakterontwikkeling bij verschillende personages en bepaalde dingen worden nog verzwegen zodat het even duurt voordat je achter alle geheimen komt, waardoor je in een snelvaart dit boek wilt lezen. Charlie heeft wat dingen in zijn verleden meegemaakt die niet prettig zijn, en uiteindelijk kom je er achter wat zo veel impact op zijn leven heeft gehad. Daarbij wordt het verhaal afgewisseld met humor, verdriet, liefde, spanning en nog veel meer. Ik moet bekennen dat ik bijna nooit huil bij boeken, maar bij dit boek heb ik me soms zo verdrietig gevoeld dat zelfs mijn ogen vochtig werden. Dit is heel zeldzaam, Chbosky heeft hierdoor echt een hele prestatie verricht.

Ook vond ik de personages indrukwekkend in dit boek. Om te beginnen met Charlie. Hij is superintelligent, hij is een muurbloem waardoor hij nooit echt in de belangstelling staat. Daarbij zal hij nooit iemand pijn willen doen en hij is ook erg gevoelig, waardoor hij vaak moet huilen. Ik vind Charlie een complex personage waardoor het erg interessant was om een kijkje te nemen in zijn gedachtegang en leven. Ik kon af en toe ook dingen in Charlie herkennen die ik zelf ook heb. Hoewel ik niet een huilebalk ben zoals Charlie zijn er ook dingen die impact in mijn leven hebben gehad waardoor je er vaak over nadenkt, en dat had Charlie vaak. Charlie hoopte ook voor iedereen dat degene gelukkig is, en af en toe komt die gedachte ook bij mij op. Wel had ik het idee dat Charlie misschien autistisch is. Hij is zo ongemakkelijk met relaties en vriendschappen en is erg slim, daarbij kan je eventueel linkjes leggen met autisme. Niet dat dat erg is, maar het viel me wel op. Dat maakt Charlie misschien ook zo interessant, omdat hij ondanks zijn karakter vriendschappen sluit en ook aan de drugs gaat. Charlie is een vredelievend en hartverwarmend persoon waardoor je als lezer al snel om Charlie geeft. Gelukkig ben ik zelf niet depressief zoals Charlie af en toe kon zijn! Charlies aandoenlijke persoonlijkheid zorgde er in ieder geval voor dat je erg met hem meeleeft en met hem mee kon lachen en kon huilen.
Andere personages zoals Patrick en Sam zijn ook interessant, aangezien zij hun eigen problemen hebben die langzamerhand duidelijk beginnen te worden. Zelfs de kleine rollen hebben zo hun kleine geheimen of karaktertrekken zodat je je makkelijk thuis gaat voelen in het leven van Charlie.

Ook was ik zo onder de indruk van alle mooie quotes in het boek en de gedachtegangen van Charlie. Het zette mij in ieder geval erg tot nadenken en dit is ook één van de redenen dat ik dit boek nog vaak ga herlezen. Neem nou deze passage, uit 14 oktober 1991, een gesprek tussen Charlie en zijn leraar:

Bill glimlachte en stelde me nog meer vragen . Geleidelijk kwam hij bij de ‘problemen in de thuissituatie’. En ik vertelde hem dat de jongen die mixtapes maakt mijn zus had geslagen omdat mijn zus alleen tegen me had gezegd dat ik het niet tegen pap en man mocht zeggen, dus ik dacht dat ik het best aan Bill kon vertellen. Nadat ik dit aan hem had verteld werd zijn gezicht heel serieus en hij zei iets tegen me waarvan ik niet denk dat ik het dit semester of zelfs ooit nog zal vergeten.
‘Charlie, we nemen genoegen met de liefde die we denken te verdienen.’

Net als Charlie bleef deze zin een tijdje lang in mijn hoofd spoken. We nemen genoegen met de liefde die we denken te verdienen. Ik heb er lang over nagedacht, en zelf ben ik geen voorstander van deze zin, en dat zit als volgt. Neem ik genoegen met de liefde die ik denk te verdienen? Nee, ik denk het niet. Wat nou als ik in werkelijkheid weinig liefde verdien omdat ik een slecht persoon ben, maar ik krijg wel veel liefde en neem ook genoegen met deze liefde, terwijl ik dit niet verdien? Of als ik juist erg veel liefde verdien, maar te min over mezelf denk zodat ik genoegen neem met minder liefde, terwijl ik eigenlijk meer verdien? Ik zou liever genoegen nemen met de liefde die anderen mij gunnen of de liefde waarvan andere mensen denken dat ik die verdien. Ach ja, ik dacht weer een beetje te veel na… Over 1 zin… Pfff….
Dit boek staat echt vol met quotes of gedachtes van Charlie die me echt zijn bijgebleven en wat stof tot nadenken is.

Ook brengt Chbosky heel veel onderwerpen naar voren in dit boek die erg controversieel zijn. Veel discussies zijn bij dit boek gekomen en het werd voor sommige scholieren ook verboden om dit boek te lezen voor school. In dit boek komen veel onderwerpen zoals drugs, seks, homoseksualiteit, abortus aan bod, wat voor veel opschudding zorgde. Zelf vind ik het erg dapper dat Chbosky zo over de streep durfde te gaan. Dit boek houdt jou en ook vele andere tieners nog jaren in zijn greep door de inhoud en de personages.

Ik kan nog lang doorgaan met het ophemelen van dit boek, maar ik laat het hier maar bij. De belevenissen van een muurbloem vind ik in ieder geval een meesterwerk en zal waarschijnlijk nog over een paar decennia nog steeds in mijn boekenkast staan. Petje af voor Stephen Chbosky! Ik wil binnenkort ook de film gaan zien, ik ben in ieder geval erg nieuwsgierig naar hoe ze bepaalde stukken hebben verfilmd!

Hebben jullie ook boeken gelezen waarbij je moest huilen en er bepaalde quotes in je hoofd bleven hangen?
YoungAdultBooks heeft ook een recensie van dit boek geschreven.

3 reacties

  1. Dit boek vind ik echt geweldig, het hoort ook bij mijn favorieten, ik heb het al heel vaak gelezen maar elke keer moet ik weer huilen (:

  2. The perks of being a wallflower blijft toch één van mijn favoriete boeken. Ik heb er ook zeker wat tranen om gelaten. Het gedicht met de afscheidsbrief op de keukendeur ken ik ook helemaal uit mijn hoofd en deze bleef dan ook gedurende het boek rondhangen!

    1. Wauw, het hele gedicht? Knap hoor! Dat gedicht bleef mij ook heel lang bij.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.