Recensie: De Executie

Titel: De Executie

Auteur: Daniëlle Bakhuis

Genre: Thriller, Young Adult, Dystopia

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 248

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000365975

Prijs: 16,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

In 2048 is de samenleving zo geworden, dat de doodstraf weer is ingevoerd. Iedereen valt onder het Collectief, iedereen draagt hetzelfde, iedereen krijgt hetzelfde te eten en elke vorm van verzet wordt genadeloos bestreden. Vijf jongeren krijgen tijdens een televisieuitzending de doodstraf. Ze hangen aan kooien en vier van de vijf zullen terecht gesteld worden en de avond niet overleven. Een van de vijf kan dus de avond overleven en genade krijgen. Maar wie zal het deze keer worden?

 

Daniëlle Bakhuis wist me al te verbazen met De Eliminatie. Ik vond dit boek niet alleen spannend, maar zet je ook enorm aan het denken op filosofisch gebied. Ik was daarom ook erg benieuwd naar haar nieuwe boek, die ook in hetzelfde sfeertje zou zitten. De covers matchen naar mijn idee ook wel mooi met elkaar, dus ik moest en zou dit boek lezen. Zou dit verhaal weer zo’n sterke achtergrond hebben waar je nog lang over blijft nadenken?

De Executie speelt zich af in een afschuwelijke toekomst. Het Collectief beheerst je hele leven en houdt iedereen in de gaten. Iedereen is en krijgt hetzelfde en mocht je je willen verzetten tegen dit systeem, wordt je gestraft. Jongeren kunnen nog de kans krijgen om aan de doodstraf te ontsnappen, maar dat gebeurt wel op een verschrikkelijke manier. Vijf jongeren komen in kooien te hangen en moeten bewijzen dat zij de meest onschuldige persoon zijn, om zo een tweede kans te krijgen. De rest krijgt de doodstraf, wat je echt rillingen op de rug bezorgt. Het is zo bizar om te zien dat zulke gruwelijke dingen als entertainment kunnen zijn en in het nawoord vertelt Daniëlle dat deze toekomst echt zou kunnen gebeuren.

Daniëlle weet de enorme spanning goed in het verhaal aan te houden. Haar schrijfstijl weet precies de juiste dosis aan informatie te geven, zodat je alsnog de actie blijft voelen. Elke keer dat een van de vijf werd geëlimineerd was ik ook zo benauwd, het akelige gehalte beneemt je echt de adem. Halverwege het verhaal was ik stomverbaasd en kon ik haast niet stoppen met lezen. Ook al is dit een standalone, Daniëlle Bakhuis zorgt ervoor dat deze wereld zo levendig aanvoelt. Sommige auteurs maken hele series om een fictieve wereld te omschrijven, maar bij dit boek kan je gewoon met één verhaal een complete wereld ontdekken en begrijpen. Petje af daarvoor!

Daniëlle wisselt af tussen verschillende personages, wat een hele goede keuze is. Zo krijg je van iedereen wel te horen wat hij of zij heeft gedaan om de doodstraf te verdienen en je merkt dan hoe corrupt deze samenleving is. Iedereen heeft wel zijn of haar eigen stem en leer je ze in korte tijd heel goed kennen.

De Executie overtrof mijn verwachtingen. En dat is knap, want ik had echt veel van dit boek verwacht. Het had een hoge mate aan spanning, de personages waren erg levendig en de wereld die Daniëlle Bakhuis heeft bedacht is beklemmend. Dit boek wil je gewoon binnen een dag uitlezen, want anders houdt dit boek je heel lang in zijn greep. Daniëlle Bakhuis bewijst maar weer dat ook Nederlandse auteurs grote meesterwerken kunnen schrijven, want dit boek bevat alle elementen voor een geweldig YA-verhaal!

Beoordeling: 10/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media. 

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.