Recensie: De geur van groen

Titel: De geur van groen

Auteur: Pamela Sharon

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Moon Young Adult

Bladzijdes: 208

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789048847136

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Raaf is zestien jaar oud en heeft het naar haar zin op school. Haar beste vriendin is May-Lin, een uitbundig meisje die Raaf echt doet opbloeien. Raaf is daarnaast blind, maar May-Lin weet alle kleuren van de regenboog te beschrijven aan Raaf. Hierdoor is Raafs wereld groter dan ze had gedacht, totdat er een heftige gebeurtenis plaats vindt in het leven van Raaf en ze haar eigen weg moet vinden.

 

Ik ben een voorstander van het lezen van verhalen over personages met een bijzondere eigenschap die ze anders maakt dan anderen. Zo verbreid je je wereld, omdat je je verplaatst in hele andere mensen. De geur van groen klonk meteen als een boek die mij een nieuwe ervaring zou geven. Dit boek is namelijk vanuit het perspectief van een blind meisje. Toevallig volg ik al een tijdje een blinde YouTuber, namelijk Molly Burke. Zij geeft veel informatie over blinden en hoe haar leven gaat, waardoor ik al snel interesse had in dit boek. Ik was heel benieuwd naar dit verhaal (van een Nederlandse schrijfster!) en ik had het boek binnen een mum van tijd uit.

Raaf is een bijzonder personage die op zo’n mooie wijze haar wereld weet te beschrijven. Ze is natuurlijk blind, maar toch weet je genoeg van de omgeving van Raaf. Ze weet alles te omschrijven met haar andere zintuigen, wat ik heel uniek vond. Je snapte Raafs leven, ondanks dat je helemaal geen beeld had van de situatie. De schrijfstijl van Pamela Sharon was ook erg vlot en daardoor had ik het verhaal ook snel uit. Blindheid wordt goed omschreven en als lezer leer je er ook veel meer over, waardoor het zeker je blik op de wereld kan verreiken.

De personages spraken mij ook zeker aan. Raaf laat zien dat ze veel kan doen, ook al is ze blind. Ze is een meisje met veel plezier in het leven, maar ze kan ook laten zien dat ze breekbaar is en onafhankelijk is van anderen. Al haar emoties zijn goed te begrijpen, waardoor je al snel een band met haar krijgt. May-Lin is ook een stoere meid die het totaal niet erg vindt dat Raaf blind is, wat heel mooi is om te zien. Een lichamelijke beperking moet niet de reden zijn om een persoon te beoordelen, wat May-Lin goed laat zien. Roan is ook een geweldige jongen die naast zijn vriendelijkheid ook heel creatief is en dit op een geniale wijze te laten zien aan Raaf.

 

De geur van groen is een prachtig verhaal waar ik ontzettend van heb genoten. Het bevat een unieke hoofdpersoon die haar wereld perfect weet te omschrijven aan de lezer, de personages zijn schitterend en het verhaal is hartverscheurend, maar ook heel ontroerend. Het einde wist het hele boek bij elkaar te brengen tot een climax vol kleuren. Wauw, ik ben helemaal om! Dit boek wist ik in mijn hart te sluiten en ik kon me geen mooier einde bedenken. De wereld van Raaf is volgens haarzelf soms heel klein, maar doordat veel mensen dit boek lezen wordt haar wereld groter dan ooit.

Beoordeling: 10/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij erg dankbaar voor ben. 

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.