Recensie: De hemel kan wachten

Titel: De hemel kan wachten

Auteur: Gideon Samson

Genre: Middle Grade, Contemporary

Uitgeverij: Leopold

Bladzijdes: 124

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789025872663

Prijs: 10,00

Link naar de pagina op Goodreads

 

Belle is ziek en zit al een tijdje in het ziekenhuis. Ze ondergaat gevaarlijke operaties en heeft veel medicijnen, maar het gaat niet echt beter met haar. Ze is dertien, heeft ouders die scheiden en vriendinnen die eigenlijk niet zo aardig tegen Belle zijn. Belle schrijft in haar eigen boekje, in de hoop dat ze later beroemd wordt door haar eigen schrijfsels. 

 

Aangezien ik nog een boekenbon had, besloot ik na het inleveren van mijn scriptie dat ik behoefte had aan wat mooie boeken. Tijdens een dag winkelen in Leiden kwam ik De hemel kan wachten tegen. Dit boek had ik al vaker gezien en ik was al snel nieuwsgierig naar dit verhaal. Aangezien dit boek voor maar 10 euro in de winkel ligt, moest ik hem gewoon mee naar huis nemen. Een vrij dun boekje, dus deze had ik nog op dezelfde dag uit.

De hemel kan wachten is een verhaal over ziekte en familie. Belle is al lang in het ziekenhuis, maar het wordt niet duidelijk wat ze precies heeft. Het lijkt erop dat ze kanker heeft, maar dit wordt nooit echt besproken in het verhaal. Dit vond ik zelf ook niet erg, want daardoor wordt Belle juist een algemener beeld van zieke kinderen. Ze is dertien jaar oud, maar de schrijfstijl voelt wel wat jonger aan. Belle gedraagt zich nog vrij kinderlijk, maar haar lichte driftbuien kunnen ook ontstaan rondom haar frustraties om haar ziekte. Belle laat goed zien dat het leven in het ziekenhuis geen pretje is, maar dat ze er het beste van maakt.

Ook het thema van gescheiden ouders komt naar voren in dit boek. Belles vader heeft al een nieuwe vriendin, wat lastig is voor Belle. Gideon Samson wist dit op een mooie manier te brengen, helemaal door wat flashbacks van Belles leven voor het ziekenhuis. Dit boekje is dan wel vrij dun, maar daardoor is het verhaal vrij compact en komen de gevoelens daarom snel binnen. Het is in ieder geval een boek dat je binnen een korte tijd uit hebt!

 

De hemel kan wachten wist mij te ontroeren aan het einde. Het verhaal laat goed zien hoe vervelend het ziekenhuis is voor kinderen, maar dat er altijd mensen voor je klaarstaan die je steunen in zulke momenten. Dit boek is een fijne middle grade waar je snel mee klaar kan zijn als je er eenmaal mee bezig bent, want het is een mooi en kort verhaal. Het verhaal had misschien wat uitgebreider mogen worden zodat de emotionele binding met Belle nog groter zou zijn, maar hierdoor heb je wel een boodschap die snel binnen komt.

Beoordeling: 7/10

1 reactie

  1. wat zijn de de mooiste momenten in de verhaal

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.