Recensie: De Koningin & De Favoriet (De Selectie #0.4 + #2.6)

Titel: De Koningin & De Favoriet (De Selectie #0.4 + #2.6)

Auteur: Kiera Cass

Vertaling: Hanneke van Soest

Genre: Romantiek, Dystopie, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 132

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000346233

Prijs: 13,99

Cijfer: 4/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Voordat America meedeed aan de selectie, was Amberly ook een meisje die het hart probeerde te veroveren van de prins, namelijk de vader van prins Maxon. Amberly is de moeder van Maxon en in De Koningin lees je haar verhaal over haar selectie. In De Favoriet lees je over Marlee Tames, die in plaats van verliefd werd op Maxon, verliefd werd op de lijfwacht Carter, waar ze voor wordt gestraft. 

 

De Selectie is een serie die totaal niet voor mij is weggelegd. Ik las de eerste drie boeken voor het Best of YA-event in 2014 toen Kiera Cass naar Nederland kwam, maar ik vond ze totaal niet leuk (afgezien van de vlotte schrijfstijl). Toen ik laatst bij de bibliotheek kwam, zag ik de novelles van de Selectie staan (die ook zijn gecombineerd in Lang en Gelukkig, die prachtige illustraties heeft). Hoewel ik niet van deze serie hou, vond ik het wel lekker lezen voor tussendoor. Deze novelle las ik dus ook binnen een avondje uit, maar heb ik echt wat nieuwe dingen gelezen?

De Koningin gaat, zoals je kan verwachten, over de koningin. Het gaat over haar selectie-periode, waarin de koning (de vader van Maxon) verliefd op haar werd. Dit was compleet nieuwe informatie en gaf wat uitleg over de oorzaak van het gedrag van Maxons vader, maar voor de rest vond ik dit verhaal vrij oppervlakkig. De prins wordt door de meest simpele manier verliefd op Amberly (de simpele: je bent zoooo anders dan de rest #specialsnowflake) en ik merkte ook enige vorm van slutshaming in het boek (een meisje leek in bed te hebben gelegen met de prins. De koningin van die tijd was woedend op het meisje, terwijl de prins zelf geen enkele haat kreeg?). Het was een prima verhaal, maar redelijk overbodig voor het algemene plaatje.

 

De Favoriet gaat over Marlee, die terecht wordt gesteld omdat ze niet verliefd is op Maxon, maar op een lijfwacht. Ten eerste vind ik de straf echt een barbaarse en ouderwetse manier, plus het feit dat het raar is dat iemand sowieso gestraft wordt omdat ze niet verliefd is geworden op de prins. Het was veel herhaling van De One, alleen dan vanuit het perspectief van Marlee, inclusief klef gedoe tussen zij en haar geliefde.

Ook is er bonusmateriaal, namelijk een interview met Kiera Cass en een uitleg over hoe het met bepaalde personages vergaat na de Selectie (een paar meisjes die niet de prinses werden). Het interview met Kiera was prima, maar ze kon soms op een kotswaardige kleffe manier antwoorden geven op bepaalde vragen. De verhalen over de toekomst van drie andere meisjes van de Selectie was leuk, maar legde wel ontzettend de nadruk op het feit dat IEDEREEN superhappy eindigt.

 

 

De Koningin & De Favoriet, het is hem niet voor mij. Voor de enorme liefhebbers van De Selectie snap ik wel dat dit een leuke toevoeging is voor je collectie, maar ik open al snel weer een ander boek. Of ik ooit het vierde en vijfde deel ga lezen van De Selectie? Wie weet, maar ik heb al aardig idee dat die boeken mij ook niet gaan bevallen. Ik moet wel nageven dat Kiera Cass heel makkelijk wegleest, waardoor haar boeken prima zijn voor tussendoor en ideaal voor liefhebbers van prinsessen, mooie jurken en lief gezwijmel.

1 reactie

  1. Als de Selectie je niet beviel, weet ik vrijwel zeker dat deel vier en vijf Jersey niet gaan bevallen!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.