Recensie: De Kruisdraagster

Titel: De Kruisdraagster

Auteur: Lydia Schwarz

Genre: Dystopie, Young Adult

Uitgeverij: Callenbach

Bladzijdes: 461

Bindwijze: Paperback

Prijs: 19,99

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

In de tweeëntwintigste eeuw is Europa flink veranderd. Er lijkt vrede te zijn, mensen zijn nauwelijks ziek en niemand lijdt honger. Anna is een studente en gaat een mooie toekomst tegemoet, maar maakt kennis met een hele andere wereld. Ze komt in aanraking met christenen, een groep mensen met een geloof die zich verstoppen voor de overheid. Het christendom is namelijk in de doofpot gestopt en is illegaal, haast niemand weet meer iets van dit geloof af. Anna merkt hoe oneerlijk de samenleving eigenlijk is, maar loopt het gevaar opgepakt te worden doordat ze christenen van plan is te helpen…

 

De Kruisdraagster is een boek waar ik al een lange tijd naar uitkeek. Ik had al een tijdje geen sterke dystopisch verhaal gelezen, maar daar was ik echt aan toe! Dit verhaal gemengd met invloeden van het christendom leek mij wel een aparte combinatie. Ik was heel benieuwd hoe dit verhaal precies uit zou pakken, dus toen ik aan het boek begon ging er ook een hele wereld voor mij open.

 

Eerlijk is eerlijk, ik moest wel een tijdje lezen voordat ik echt in het verhaal zat. De schrijfstijl wist mij in het begin niet helemaal te pakken, maar ik kon deze gedetailleerde schrijfstijl wel waarderen. Het begin had vooral veel worldbuilding en later komt pas wat meer actie aan bod. In het begin van het boek geeft Schwarz vooral veel uitleg over de wereld waarin Anna leeft en hoe de wereld is gevormd. Halverwege het verhaal, waarin Anna meer te weten krijgt over de christenen, gebeurt er al veel meer en werd ik vaak verrast door bepaalde plotwendingen.

 

Anna is een wat ouder YA-personage, hierdoor komt ze erg volwassen over en dit laat ook zien hoe leergierig en nieuwsgierig ze is. Ze is een rationeel persoon die kritisch nadenkt over de samenleving en overal vraagtekens bij zet. Dit vond ik erg fijn aan Anna, ze wist wat ze deed en waar ze voor vocht. Helaas kreeg ik niet echte binding met Anna. Ik hoopte echt te gaan houden van dit kickass-personage, maar zo ver kwam het nog niet. Ik had steeds het idee dat ik nog steeds vanaf een afstandje Anna bekeek, waardoor ik mij niet volledig kon inleven in het personage. Wel kwam deze klik meer en meer naarmate ik verder las. De verhoudingen tussen Anna en andere personages vond ik eerst wat te simpel of oppervlakkig, maar tegen het einde aan begon ik steeds meer dingen te begrijpen en kon ik Anna wel waarderen.

 

De maatschappij waarin Anna leeft is heel hypocriet. Het lijkt een perfect wereldje te zijn, vol met gelijkheid, vrede en veiligheid, maar dit is niet het geval. De christenen zijn illegaal en moeten onderduiken, het geloof is totaal verbannen! Niemand weet ook iets over het christendom, maar Anna gaat op onderzoek uit en leert over het geloof. Hoewel dit boek een christelijke inslag heeft, kan je het ook gewoon lezen als je zelf niet christelijk bent. Hoewel je dus veel leest over het christendom, is het geen boek dat je probeert te bekeren tot dit geloof. Je kan telkens zelf oordelen en het blijft nog redelijk neutraal. Wel had ik soms wat vraagtekens bij deze hele wereld. Zou het werkelijk zo kunnen gaan? Houdt zo’n maatschappij werkelijk stand? Bepaalde kanten van deze maatschappij vond ik heel gek en ik kon mij niet echt voorstellen dat erg realistisch was.

 

De Kruisdraagster had voor mij een wat slechte start, maar toen ik eenmaal goed in het verhaal zat en de actie wat op gang kwam, ging ik als een speer en genoot ik er ontzettend van! Hierna wil ik ook alleen maar meer, want ik wil weten hoe het verder gaat met Anna en de rest van alle christenen. Er waren wat minpunten te vinden in dit boek, maar desalniettemin vond ik De Kruisdraagster een uitstekend boek en kijk ik erg uit naar verdere werken van Lydia Schwarz.

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Gelukkig dat de slechte start goed gemaakt werd

 2. Ik wil deze komend jaar echt graag lezen, lijkt me zo’n goed boek!

 3. Ik vond dit boek echt heel goed! Persoonlijk zat ik meteen vanaf de eerste pagina in het verhaal – vond al die details over de wereld juist super interessant. Maar het grootste pluspunt voor mij is inderdaad dat ons hoofdpersonage al wat volwassener is 🙂

  • Linda op december 29, 2015 om 11:47 am
  • Reageer

  Ik ben wel benieuwd naar dit boek. Kom je ook te weten waarom het christendom verboden is? (En is dat ook aannemelijk?) Dat noem je niet in je recensie, maar is voor mij wel een voorwaarde om van zo’n verhaal te kunnen genieten.

  1. Ja dat wordt zeker verteld! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.