Recensie: De Marathon

Titel: De Marathon3 De Marathon Stephen King

Auteur: Stephen King

Genre: Spanning

Uitgeverij: Poema Pocket

Bladzijdes: 303

Bindwijze: Hardcover

Prijs: 9,99

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Ray Garraty doet mee aan de marathon. Elk jaar mogen 100 tienerjongens meedoen aan de marathon, een wedstrijd waarin de jongens zo lang mogelijk moeten lopen door het land met militairen achter hun aan. Ze moeten minimaal 6 kilometer per uur lopen, als dat niet lukt, krijgen ze een waarschuwing. Bij de vierde waarschuwing verlies je, en is de prijs die je ervoor moet betalen groot… 

 

Zelf ben ik een groot fan van Stephen King en werd dit boek me aangeraden door mijn ouders. King had dit boek onder een pseudoniem geschreven en ik raakte al snel nieuwsgierig naar het concept. Een marathon waren jongens non-stop moesten lopen? Dit zou vast weer een spannend verhaal zijn en tijdens mijn vakantie in Lissabon heb ik dit verhaal gelezen.

 

Dit verhaal is fysiek echt martelend. Stel je voor: je moet dagen lang non-stop lopen. Hoe zou je je voelen? Na een paar uur krijg ik al pijn in mijn benen, laat staan dat je het wel meer dan honderd uur moet volhouden… Je voelt de pijn van alle deelnemers van de marathon, de kramp, de pijn, de geestelijke en lichamelijke uitputting… King wist het zo goed te verwoorden, en hoewel het hele verhaal telkens ging over een groep jongens die liepen, werd het totaal niet saai of langdradig.

 

En de spanning… Jemig wat was dit boek spannend. Eén voor één vallen jongens af, soms op brute wijze… Sommige jongens worden mentaal echt gestoord of worden net zombies, zo erg wordt de marathon uiteindelijk. Je voelt echt die angst voor de waarschuwingen van de majoor, want als je je vierde waarschuwing hebt gehad, is het definitief game over… Vooral aan het einde wordt het erger en erger, uiteindelijk moest ik gewoon zo snel mogelijk het boek uit hebben zodat ik er vanaf was!

 

De personages hebben allemaal hun eigen achtergrond en je voelt mee met hun pijn. Van sommige personages krijg je wat meer te weten, wat soms heel interessant en schokkend kan zijn. Het enige nadeel aan dit boeken waren de losse eindjes. Van de meeste personages had ik geen flauw idee waarom ze überhaupt meedoen aan zo’n verschrikkelijke wedstrijd. Vooral het einde is erg open en is moeilijk te begrijpen. De hele samenleving vond ik zo apart en de hele worldbuilding was wat aan de lage kant. Voor de rest vond ik het een tof verhaal en is er een kans dat het wordt verfilmd, daar ben ik heel benieuwd naar!

2 reacties

  1. Dit lijkt me echt een heel tof boek! Natuurlijk omdat ik zelf ook hardloop, dan kan ik me waarschijnlijk ook goed inleven! Ga ik zeker lezen deze zomervakantie! Thanks voor de tip!

  2. Het klinkt interessant.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.