Recensie: De Nieuweling (Summoner #1)

Titel: De Nieuweling (Summoner #1)

Auteur: Taran Matharu

Vertaling: Karin Breuker

Genre: Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 366

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000355983

Prijs: 18,99

Cijfer: 10/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Fletcher woont in Pelt bij zijn pleegvader Berdon, een dorp in een magische wereld waarin mensen, elfen en dwergen tegen orks oorlog voeren, hoewel er genoeg spanning zijn tussen de mensen en de elfen en dwergen. Op een avond komt Fletcher erachter dat hij een Summoner is, een strijdmagiër die demonen kan oproepen die uit een andere wereld vandaan komen. Hij roept een Salamander op, een zeldzame demon die werd gebruikt door orks. Fletcher wordt beschuldigd van een misdaad diezelfde avond en vlucht naar de Vocans Academie, een school voor summoners. Hoewel Fletcher weinig weet van magie, zijn er wel wat kinderen van adel op de school die zich verheven voelen boven de andere burgerleerlingen. Wanneer de leerlingen te horen krijgen dat ze aan het eind van het jaar moeten strijden voor een zetel in de Raad van de Koning, merken de jonge Summoners dat zij de sleutel kunnen zijn voor het verslaan van de orks.

 

Vorig jaar ontmoette ik op YALC in Londen Taran Matharu, een spontane en aardige schrijver die maar al te graag met zijn lezers kletst. Hoewel ik nog weinig over zijn boek wist, gingen er al geruchten dat Best of YA zijn boeken wilde vertalen, dus toen kocht ik het eerste deel tijdens de conventie en liet ik hem signeren. Eenmaal thuis aangekomen begon ik aan dit verhaal, maar vond ik het toch iets te lastig om te lezen. Veel fantasytermen werden gebruikt en ik kwam er niet helemaal uit. Ik wist wel dat dit boek fantastisch moest zijn, maar ik kon er niet van genieten. Toen wachtte ik dus met smart op de vertaling, die nu is uitgekomen! Een prachtige cover nog wel, dus ik begon meteen in De Nieuweling toen het boek in mijn bezit was.

Sinds de eerste bladzijde was ik al meteen verkocht aan het verhaal. Wat een heerlijke vertaling zeg! De vertaling weet alle magische termen perfect te vertalen (ik keek af en toe naar de Engelse termen en maar een paar woorden waren vertaald die precies de lading van het Engelse woord gaven) en de schrijfstijl is zelfs nog magischer in het Nederlands! Ik wilde gewoon niet stoppen met lezen toen ik eenmaal begon. Taran Matharu weet alle magie en zijn wereld zo beeldend te beschrijven, het was net alsof ik erbij stond! De lessen op de Vocans Academie zijn ontzettend interessant en Matharu weet vaak genoeg bepaalde spanningen te creëren in het verhaal. Door De Nieuweling werd ik weer helemaal weg van fantasy!

Die magische wereld hè, die is echt supertof. De wereld vol mensen, dwergen, elfen en orks is erg herkenbaar, maar op vele kanten ook heel origineel. Het is echt een fantasywereld waar ik al jaren van heb gedroomd. Het is magisch, prachtig, maar ook heel stoer en gevaarlijk. Matharu heeft vele invloeden van mythologie en andere fantasyverhalen verwerkt in Summoner, wat leidt tot een geniaal resultaat. Niet alleen alle locaties en de wezens zijn tot in detail beschreven, ook de maatschappij van de verschillende volkeren en hoe zij in verhouding tot elkaar staan vond ik zo goed bedacht. De mensen zijn nog erg discriminerend tegenover elfen en dwergen. Zij zouden minderwaardig zijn en onbetrouwbaar door hun rebelse geschiedenis, maar Fletcher ziet al snel dat de elfen en dwergen geen kwade bedoelingen hebben, ze worden alleen flink gediscrimineerd. Ik vond het erg vet dat Taran bepaalde aspecten die ook in onze wereld plaatsvinden weet te verwerken in Summoner, zodat je inziet dat discriminatie nooit het antwoord is.

De magie van Summoners is maar al te gaaf. De demonen en de magie die Summoners kunnen gebruiken zijn indrukwekkend en worden uitgebreid uitgelegd. Zo zijn er verschillende demonen en soorten magie, die rustig worden beschreven zodat je alles met gemak in je kop stampt. En mocht je even niet weten hoe een bepaalde demon eruit ziet of wat hij kan, is er aan het einde nog een uitleg gegeven over elke demon die wordt genoemd in het verhaal. Samen met Fletcher leer je ontzettend veel over demons en magie, ik zou nu graag ook op de Vocans Academie willen zitten! De demons vond ik heel tof en zijn als het ware een soort Pokémon voor hun meesters, zo bouwt Fletcher echt een band op met zijn demon, waardoor ik al helemaal een Summoner wil zijn…

De personages in Summoner zijn ontzettend divers en zou je het liefst tot leven willen roepen. Fletcher is een dappere jongen met een hard van goud die vecht voor eerlijkheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Hij wordt al snel bevriend met andere leerlingen die ook niet van adel zijn, hij wordt zelfs vrienden met een dwerg en een elf. Al deze personages hadden allemaal een eigen karakter. Zelfs de leraren en familie’s van bepaalde personages voelden voor mij zelfs levensecht aan, wat niet vaak voorkomt.

De Nieuweling bevat alle elementen die ik zoek voor een goed fantasyverhaal: een goed uitgedacht magisch systeem, een gedetailleerde samenleving van verschillende volken, een spannende oorlog, levensechte personages en een heerlijke climax die je nieuwsgierig maakt naar het vervolg! Ja, ik ben een groot fan van Taran Matharu’s boeken en Fletcher is een enorme held. Ik kan gewoon geen minpunten vinden in dit verhaal. Ik wil De Nieuweling graag vergelijken met een heerlijke bak paprikachips: ik wil er maar al te graag zo lang mogelijk van genieten, maar eet deze lekkernij het liefst zo snel mogelijk op! Ik heb in geen tijden zo’n goed fantasyverhaal gelezen en behoort nu al tot een van mijn favoriete boekenseries. En dat terwijl de rest van de boeken nog moet komen!

Dit boek heb ik gekregen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

3 reacties

1 ping

  1. Coole recensie! Ik word nu toch wel nieuwsgieriger naar dit boek. Ik vind magische scholen altijd wel heel interessant, maar ik ben wel bang dat het boek te veel lijkt op Lord of the Rings of Eragon. Wat is jouw mening hierover?

    1. Oeh nee, De Nieuweling is gedetailleerd, maar niet zo erg als Eragon of LotR haha 🙂 Ik vind de schrijfstijl van Taran Matharu ook heel toegankelijk, dus het is zeker makkelijk te lezen! 🙂

  2. Ohh dit klinkt goed! Ik lees niet veel fantasy, maar deze lijkt me wel tof 🙂

  1. […] je vroeger de Harry Potter-boeken verslonden, maar wil je meer? Goed, dan moet je zeker de Summoner-serie van Taran Matharu lezen. Dit is een geweldige mix van de magische school van Harry Potter, de epische wereld van Lord […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.