Recensie: De onverklaarbare logica van mijn leven

Titel: De onverklaarbare logica van mijn leven

Auteur: Benjamin Alire Sáenz

Vertaling: Elise Kuip

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Blossombooks

Bladzijdes: 431

Bindwijze: Hardcover:

ISBN: 9789463491112

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

Salvador is een Amerikaanse jongen, maar geadopteerd door een Mexicaanse vader. Het is zijn eerste dag van zijn laatste jaar op de middelbare school, en hij heeft het idee dat het komende jaar veel dingen gaan veranderen. Salvador voelt een kant van hem naar boven komen die hij nog niet kende, en hij worstelt met zijn identiteit, aangezien hij opgegroeid is door zijn adoptievader, terwijl hij zijn eigen vader nooit heeft gezien. Sal zoekt samen met zijn vader en zijn vrienden uit wie hij werkelijk is, wat onvoorstelbare dingen kan veroorzaken.

Benjamin Alire Sáenz leerde ik kennen tijdens de laatste editie van Yalfest, waar hij een grote indruk op mij wist achter te laten. Het is zo’n liefdevolle man met een hoop verdriet, maar hij weet zijn verdriet om te zetten in prachtige boeken die mooie boodschappen weten te geven aan zijn lezers. Vorig jaar haalde ik bij een actie dit boek voor een zacht prijsje in huis, maar toen had ik telkens niet de tijd om hem te lezen. Nou, tijd om daar verandering in te brengen! En dat is maar goed ook, want dit boek is zeker een van mijn favoriete boeken van 2020.

Dit is een boek met een schrijfstijl waar je u tegen zegt. Benjamin weet je als lezer compleet mee te nemen met alle dingen die Salvador overkomen. Je leeft vanaf het begin met deze jongen mee, maar ook met alle andere personages. Myrthe (de uitgever) noemt dit boek ook als een lome zomerdag, waar je haast geen genoeg van kan krijgen. En dit klopt zeker, want hoewel het verhaal niet bomvol actie zit, kon ik gewoon niet stoppen met lezen. Het boek leest ontzettend fijn, en dat komt vooral omdat Benjamin je hart weet te verwarmen door de liefde die de personages elkaar geven.

Benjamin heeft wat dingen uit zijn eigen leven gestopt in dit verhaal, bijvoorbeeld zijn Mexicaanse roots. Daarbij is de vader van Salvador homo, iets waar de auteur vroeger veel moeite mee had. De vader van Salvador is zo’n wijze en lieve man, je gunt iedereen wel zo’n zachte ouder! Salvador zelf worstelt erg met zijn eigen afkomst, maar wordt bijgestaan door allemaal naasten die hem accepteren. Ik had ook erg genoten van de vrienden van Salvador, omdat die zo goed bij hem passen en er altijd voor hem zijn.

Wat ik vooral zo mooi vind aan het verhaal, is dat het verhaal totaal niet voorspelbaar is. Je leest over Salvadors leven op de middelbare school en er gebeuren zeker wat schokkende dingen in het verhaal, wat heel goed de realiteit weerspiegelt. Sommige dingen kunnen je plots overkomen, maar er zijn altijd mensen waar je bij terecht kan. Het is prachtig om te zien hoeveel Salvador geeft om zijn vrienden en zijn familie, waarbij je merkt dat familie niet per se hoeft te bestaan uit mensen waar je een bloedband mee hebt, maar dat familie juist de mensen zijn die er altijd voor je zullen zijn. De onverklaarbare logica van mijn leven is een wonderschoon verhaal dat een stukje extra meer liefde brengt in de wereld.

Beoordeling: 10/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.