Recensie: De Overlevenden (The Darkest Minds #1)

Titel: De Overlevenden (The Darkest Minds #1)

Auteur: Alexandra Bracken

Vertaling: Anne-Marieke Buijs

Genre: Dystopian, Young Adult

Uitgeverij: Karakter

Bladzijdes: 416

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789045209289

Prijs: 19,99

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

In Amerika is er een grote ziekte bij alle kinderen. Haast 2% van alle kinderen overleeft deze ziekte, maar daar zitten nare consequenties aan vast… De overlevenden hebben bepaalde krachten gekregen, die maar al te gevaarlijk kunnen zijn. De overheid stopt alle kinderen in kampen om hun krachten te onderdrukken, aangezien ze een gevaar zijn voor de samenleving. Ruby leeft al vanaf haar tiende in Thormund, een groot en zwaarbewaakt heropvoedingskamp, waar ze een geheim verbergt. Ze weet gelukkig te ontsnappen aan het kamp, waarna het grote avontuur kan beginnen…

The Darkest Minds-trilogie is een trilogie waar ik al jaren naar uitkeek. De serie klonk ontzettend tof en ik wilde heel graag beginnen aan de serie, maar ik wachtte liever op de vertaling. Nou ja, als die er kwam dan… Jaren heb ik gewacht, maar nu heeft Karakter het boek vertaald en zullen de komende boeken in korte tijd verschijnen (deel 2 is momenteel al uit en het derde deel verschijnt in januari). Dat is maar goed ook, want de verfilming zal er ook aankomen! Ik was ontzettend benieuwd naar het boek, dus al snel begon ik aan dit spannende avontuur…

De Overlevenden deed mij wat denken aan The Fifth Wave. Amerika is flink in verval geraakt door de grote epidemie waardoor een groot deel van de jeugd stierf en waarbij de rest sterke krachten kreeg die ze niet onder controle hebben. Hierdoor worden ze in kampen gezet en ziet het er naar uit dat ze totaal niet veilig zijn. Ruby vreest voor haar leven, helemaal omdat ze liegt over haar eigen krachten. De kinderen worden gesorteerd op hun soort kracht, die wordt aangegeven met een kleur. Gaandeweg het verhaal leer je welke kleur hoort bij bepaalde krachten en daar zijn duidelijke verschillen in te zien. Alle volwassenen zijn bang voor alle kinderen, wat de hele situatie erg luguber maakt. Vooral het begin was echt omgeven van een akelige setting, waardoor je als lezer het idee hebt dat er haast geen uitweg is. Je raakt meteen nieuwsgierig naar het verhaal en daardoor lees je maar al te graag snel door!

Wanneer Ruby eenmaal denkt uit te breken uit het kamp, gaat het grote avontuur van start. Ze belandt van de ene in de andere benarde situatie. Ze slaat vaak op de vlucht en om eerlijk te zijn waren die ontsnappingsscènes iets te frequent, maar daardoor bleef het verhaal wel enorm spannend. Gaandeweg het verhaal leer je veel meer over de hele situatie en hoe het er met de kinderen voor staat. Ruby is niet alleen, maar kan zich aansluiten bij een groepje kinderen die ook op de vlucht zijn. Het was een aangenaam gezelschap en de personages waren goed uitgediept en ik leer graag meer over ze in de komende delen. Ruby zelf is zelfs tegenover de lezer wat mysterieus en op bepaalde punten kan ze aardig naïef zijn, maar langzamerhand begon ik Ruby steeds toffer te vinden.

Het duurde even voordat er wat meer rust komt in het verhaal, maar dan kom je er dus achter hoe de situatie werkelijk is. En man, dat was nog eens heftig! Een plottwist zag ik zeker niet aankomen en het zet de hele situatie op zijn kop, waardoor ik wel verder MOET lezen. Alexandra Bracken had misschien iets meer rust mogen creëren in het verhaal, maar voor de rest vind ik De Overlevenden erg tof en kijk ik uit naar meer!

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.