Recensie: De Schroeiproeven (Maze Runner #2)

Titel: De Schroeiproeven (Maze Runner #2)
Auteur: James Dashner
Genre: Young Adult, Spanning
Uitgeverij: Querido
Bladzijdes: 368
Bindwijze: Paperback
Prijs: 15,00
Cijfer: 10/10
Link naar de pagina op Goodreads

Waarschuwing: De samenvatting (schuingedrukte tekst) bevat spoilers over het eerste deel van de Maze Runner. Voor mensen die deel 1 niet hebben gelezen, kunnen deze samenvatting beter overslaan.

Het is de kinderen gelukt: Thomas, Teresa en de andere jongens zijn ontsnapt uit de Laar. Ze dachten rust te kunnen krijgen wanneer ze ontsnapt waren aan het labyrint, maar dat is totaal niet het geval. De jongens worden gescheiden van Teresa en gaan fase twee tegemoet, de Schroeiproeven. Ze krijgen te maken met de Schroei, een gevaarlijke plek met Cranks, mensen die besmet zijn met de Vuring, een uiterst onaangename ziekte. De jongens moeten voor een bepaalde tijd aan de andere kant van de Schroei komen, maar dit avontuur is ontzettend riskant en zou nog moeilijker zijn dan het labyrint…

Na het lezen van De Labyrintrenner werd ik helemaal gek door de ongelooflijke cliffhanger. ZO KON HET TOCH NIET EINDIGEN IK MOET WETEN HOE HET VERDER GAAT! Gelukkig had ik dit tweede deel gewonnen bij young-adults.nl, dus ik brandde van verlangen om dit boek te gaan lezen toen hij eenmaal belandde op mijn deurmat! Ik had wel wat minder positieve recensies gelezen over dit boek, dus ik was wat pessimistisch begonnen toen ik het boek opensloeg, maar dat gevoel was gauw verdwenen, want dit boek is fantastisch en een geweldig vervolg op De Labyrintrenner.

De spanning die je vooral bij het einde van De Labyrintrenner hebt, is gewoon blijven hangen bij het begin van De Schroeiproeven en gaat maar niet weg! Ik kon dit verhaal niet uit mijn hoofd zetten en dat heeft ervoor gezorgd dat ik zelfs tot 3 uur ‘s nachts dit boek zat te lezen. Elk hoofdstuk eindigde wel met een cliffhanger (sommige groter dan de ander), en de energie in het verhaal was volop aanwezig. Dashner weet je onwijs goed te mindfucken en daardoor bleef ik maar lezen. Mijn eerste gedachte toen ik opstond? DAT BOEK. Mijn laatste gedachte voordat ik in slaap viel? DAT BOEK!

In De Schroeiproeven kreeg je af en toe weer wat informatie over de Vuring, de proeven en de Schroei (de plek waar de personages zich begeven). Eindelijk krijg je wat te horen waarom de jongens zijn uitgekozen, wat er is gebeurd op aarde en hoe de situatie er nu aan toegaat. Ook komen er wat herinneringen van Thomas naar boven. Je krijgt in dit boek dus wel weer wat antwoorden op je vragen, maar Dashner weet nog genoeg vraagtekens bij je op te brengen zodat het mysterie achter WICKED nog steeds verborgen blijft.

Wat de personages betreft, die zijn net zo sterk als in het eerste deel. Ik kom me met gemak inleven in Thomas en de andere personages waren goed uit elkaar te halen, zeker aangezien de jongens met een kleiner aantal zijn. Teresa was juist één groot raadsel bij me geworden. Thomas merkt al snel dat Teresa is veranderd en dat WICKED veel aanpassingen heeft aangebracht zodat je geen duidelijk beeld kan krijgen van Teresa. Ik heb me daar wel aan gefrustreerd, maar dit was ook weer een raadsel waar je later hopelijk wat meer duidelijkheid in krijgt.

En ja hoor, Dashner heeft het weer geflikt om te eindigen in een grote cliffhanger. Ik heb dan wel wat antwoorden gekregen, maar er is nog zo veel mysterie waardoor ik niet kan wachten om het derde deel te kunnen lezen over Thomas en alle andere jongens. Ik vond dit boek een ijzersterk vervolg op De Labyrintrenner, wanneer is het 24 februari 2015? Dan kan ik namelijk lezen hoe het verder gaat…

3 reacties

1 ping

  1. Ik ben super benieuwd!!

  2. Ik moet in het nieuwe jaar echt eens verder gaan met deze serie ._. Ik ben zo benieuwd! Oh, en ik moet ook eens voor Pokemon gaan kijken voor jou. Jup – nog steeds niet gedaan ^^”. Oh, en ik heb Pokemon Omega Ruby 😀 Dus ja, SOON! (En dit heeft echt niks te maken met De Schroeiproeven, maar ach xD)

  3. Ik ga dit boek denk ik lezen als ik het boek dat ik nu lees uit heb. 😀

  1. […] Ik ben er ontzettend benieuwd naar. Wil je alvast een recensie van een andere blogger lezen? Lisa, Joost en Emmy schreven er al wat over, door op hun naam te klikken ga je direct naar de […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.