Recensie: De Uitdager (Contender #2)

Titel: De Uitdager (Contender #2)

Auteur: Taran Matharu

Vertaling: Marce Noordenbos

Genre: Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 367

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000366316

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

Cade en zijn vrienden hebben hun eerste ronde overleefd, hoewel ze nog moeten dealen met de slachtoffers die zijn gevallen. Het spel is alleen niet voorbij, want er komt een volgende ronde aan waarin Cade zich moet bewijzen als echte strijder. Cade en zijn vrienden gaan de jungle in, op zoek naar wapens die hen kunnen helpen in het aankomende gevecht. Daar ontdekken ze Nieuw Rome, en komen ze erachter dat er genoeg andere mensen zijn die zeer gevaarlijk zijn…

Contender is de tweede serie van Taran Matharu, een auteur die mij echt omver wist te blazen met De Summoner, een epische fantasy waar ik intens van genoot. Zijn tweede serie gaat een hele andere kant op, dat is juist een avontuurlijk verhaal over een jongen in een gevaarlijke wereld met dinosaurussen en mensen uit verschillende tijdperken. Het eerste deel had zeker goede kanten, maar ik was nog vrij kritisch. Ik was wel benieuwd naar het vervolg, wat zou er nu gaan gebeuren? Tijd om daar achter te komen!

De schrijfstijl van Taran Matharu is in ieder geval weer on point. Hij weet deze vreemde wereld zeer gedetailleerd te beschrijven, zelfs onbekende wezens weet hij goed te beschrijven. Het is ook heel duidelijk dat Taran erg veel weet over overleven, want hij weet een realistisch beeld te geven van hoe de pubers hun omgeving aanpassen zodat ze er kunnen wonen. Je krijgt op het begin iets meer te weten van de spelen waar Cade en zijn vrienden aan mee moeten doen en dan gaan ze snel op avontuur. Hoewel ik het verloop van het verhaal erg spannend vond (er is genoeg actie), wist ik ook niet in welke richting het ging. Het verhaal lijkt op sommige punten enorm willekeurig, alsof Taran een dobbelsteen opgooide en vanuit die uitkomst een keus maakte wat betreft het verhaal. Zo blijft het lekker onvoorspelbaar, maar soms miste ik de logica in het verhaal.

De band tussen Cade en zijn vrienden is ook steeds hechter geworden. Ze hebben enorme gevaren moeten trotseren en weten op elkaar te bouwen. Quintus heeft ook een steeds grotere rol en zijn toevoeging aan de groep bevalt me zeker. Ook nieuwe personages zorgen voor nieuwe invalshoeken in het verhaal en zijn erg veelzijdig. De mix van historische figuren en soms ook hedendaagse voorwerpen is erg interessant, hoewel ik soms mijn vraagtekens heb bij de talen die ze spreken. Zo kan Quintus al aardig wat Engels, maar naar mijn idee zijn sommige uitspraken van hem wel van een erg hoog niveau. Daar struikelde ik wat over, maar over het algemeen waren de personages realistisch en is de diversiteit in nationaliteiten en tijdperken een fascinerend concept.

In het hele boek wordt er afgeteld naar een nieuw gevecht en richting het einde wist ik niet hoe het zou eindigen. Zouden ze stoppen net voordat de timer op 0 staat, of is er nog een gevecht en krijgen we nog iets te weten over wat er erna gebeurt? Helaas vond ik het einde nogal abrupt, maar heeft het me wel nieuwsgierig gemaakt naar het vervolg. Het verhaal ging alle kanten op en het voelde wel als een tussendeel waar werd opgebouwd naar iets, maar het heeft wel veel potentie. Het vervolg moet wel iets meer voortgang geven en iets meer duidelijkheid laten zien wat betreft het spel (want ik heb nu het idee dat het een uitzichtloze situatie is waar geen einde aan komt), maar dan kan deze serie echt een knaller worden!

Beoordeling: 7/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.