Recensie: De Zwendelprins

Titel: De Zwendelprins

Auteur: Rima Orie

Genre: Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Moon

Bladzijdes: 400

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789048846931

Prijs: 21,99

Link naar de pagina op Goodreads

Simran is zeventien jaar en werkt als keukenhulp in het paleis van de maharadja. Ze hoort vaak verhalen over de vermiste prins, die twintig jaar geleden is verdwenen. Ze is erg nieuwsgierig en ziet dat een prins aan het paleis verschijnt, een prins uit het koude en verre Fengart. Hij meldt dat hij de kroonprins kan vinden en hij vraagt Simran om een gunst. Ze kan voor het eerst in haar leven het paleis verlaten, maar is deze prins wel te vertrouwen?

Rima Orie had de schrijfwedstrijd van uitgeverij Moon gewonnen en daardoor kon zij haar boek uitbrengen. Er waren vele inzendingen, maar haar verhaal stond op 1! Ik was heel benieuwd hoe deze Nederlandse fantasy is, dus ik besloot hem te lezen toen we met de leesclub in Rotterdam haar boek bespraken, terwijl Rima er zelf bij was! Is dit boek de rechtmatige winnaar van deze wedstrijd, of vond ik het boek uiteindelijk tegenvallen?

De Zwendelprins is een sprookjesachtig verhaal met invloeden uit India. Rima’s voorouders komen ook uit India, dus ze wilde graag een verhaal schrijven over deze cultuur. Als lezer word je in het begin misschien wat overrompeld door deze fictieve wereld en de onbekende termen, maar gelukkig raak je daar snel aan gewend. Aan het eind van het boek is ook een woordenlijst te vinden, wat ontzettend helpt. Het verhaal weet een mooie afwisseling te maken tussen spannende hoofdstukken, interessante gesprekken en diepgang van de personages, verweven in een oriëntaalse setting.

De setting van het verhaal is een echte verrijking voor jou als lezer. Simran is haar hele leven als een dienstmeisje geweest, maar kan nu de wereld ontdekken. Haar denkwijze is totaal niet Westers, wat erg interessant is om te lezen. Ze heeft vaak gesprekken met anderen waarin ze elkaars denkwijze en culturele achtergrond bespreken, wat ik zeer kon waarderen. Simrans denkwijze wordt heel mooi beredeneerd, zonder dat je haar niet begrijpt. Alle invloeden van India zijn erg goed te merken en de locaties vond ik erg schitterend beschreven.

Simran is een meisje met pit, hoewel ze dat op het eerste ogenblik nog niet door heeft. Haar gezelschap tijdens het avontuur vond ik ook erg bijzonder. Elk lid die zich aansloot bij de zwendelprins heeft een mooi achtergrondverhaal en wordt ook goed uitgewerkt, en dat binnen één boek. Het verhaal is ook afgerond, wat ook erg fijn is, aangezien je dan niet hoeft te wachten op verdere delen. De schrijfstijl was op het begin voor mij even wennen, maar uiteindelijk vloog ik door dit boek heen!

De Zwendelprins is een mooi verhaal vol sprookjeselementen en invloeden uit India. De cultuur van Simran is erg gedetailleerd en de personages hebben meerdere lagen en zijn sterk opgebouwd. Dit boek laat zien dat representatie erg belangrijk is en dat Nederlandse auteurs fantastische fantasyverhalen kunnen bedenken! Naar mijn idee een zeer terechte winnaar van de schrijfwedstrijd van Moon!

Beoordeling: 8/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.