Recensie: Donds Offer

Titel: Donds Offer23 Donds Offer Siobhan Dowd

Auteur: Siobhan Dowd

Genre: Young Adults

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 47

Bindwijze: Hardcover

Prijs: 8,99

Cijfer: 9/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Dit is het verhaal van het meisje Darra. Zij is bijna dertien jaar oud en woont op een eiland. Omdat zij het dertiende kind is, moet zij op haar dertiende verjaardag opgeofferd worden aan de duistere god Dond. Het enige wat haar kan redden, is de waarheid en een kus van haar moeder.

 

Dit boek heb ik gekregen tijdens de eerste meeting van het Best of YA-promoteam van 2015. Ik kreeg een tas en daar zat onder andere dit boekje in. Een boekje, want het was maar 47 bladzijdes en tijdens mijn treinreis op weg naar huis had ik hem binnen een kwartiertje uit. Een boek waarvan je zegt: klein maar fijn.

 

Door dit boek ben ik een grote fan van Siobhan Dowd geworden, want ik kende haar nu alleen van haar idee over ”Zeven Minuten na Middernacht”. Ik ben echt gek op de schrijfstijl van Dowd. Het is beeldend en ze legt veel emotie in haar verhalen. Donds Offer is een kort verhaal, maar er ging toch een hele wereld voor mij open. Het eiland waar het verhaal zich afspeelt voelde heel klein en historisch aan en met de duistere god Dond erbij was dit echt een mythologisch en sprookjesachtig verhaal. Dit is echt een verhaal voor jong en oud, Young Adult is een prima genre voor dit boek, maar ik denk dat ook jonge kinderen en ouderen dit verhaal kunnen waarderen. Het is niet al te ingewikkeld maar het heeft wel de potentie om gezien te kunnen worden als een roman. Een boek voor een ruim publiek dus.

 

De verhaallijn is mooi neergezet, het had de nodige plottwist en een indrukwekkende setting. Het eiland waar de personages zich bevinden was prachtig beschreven, het deed me echt denken aan een eiland uit het oude Griekenland, en dat vond ik heel gaaf! De personages waren wat vlak (wat logisch is aangezien de personages niet uitgebreid kunnen worden beschreven in zo’n kort verhaal), maar toch kon ik de personages identificeren. Darra is een lief meisje met een vreselijk lot, en ik kreeg in het begin al medelijden met haar en ik wilde snel doorlezen om er achter te komen of zij haar noodlot kon veranderen.

 

Donds Offer is een bescheiden kort verhaal, maar bevat toch enorm veel. Een magisch eilandje met mythologische en sprookjesachtige elementen waarbij het verhaal voor jong en oud is. Een verhaal wat je snel uit kan hebben, maar o zo graag meerdere keren zal herlezen. Een dun boekje, maar met een enorme inhoud. Ik hoop snel meer van Siobhan Dowd te kunnen lezen!

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik ben echt benieuwd naar dit boek!

  2. Klinkt als een mooi boek! Als er mythologie in zit, wil ik het zeker lezen 🙂

  3. Leuke recensie! Heb dit boek laatst zien liggen bij de bieb en ik ga hem binnenkort maar eens lenen!:)

  4. ik vond dit geen leuk boek, want het is heel ingewikkeld om te lezen en de personages zijn helemaal niet goed voorgesteld. ook vind ik het te dun boek voor dit hele verhaal. als je dit verhaal wilt schrijven, schrijf het dan wat
    uitgebreider en maak het wat spannender. Ik heb overigens wel dit boek uitgelezen. Helaas sla ik dit boek de volgende keer over.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.